Доступність посилання

ТОП новини

ООН і адміністрація США обговорюють гуманітарну ситуацію в Іраку


Василь Дарчук Генеральний секретар ООН Кофі Аннан і радниця з питань національної безпеки США Кондоліза Райс у вівторок обговорили гуманітарну ситуацію в Іраку і термінові заходи з метою наладнати допомогу місцевому населенню південних районів, зокрема відновити постачання води й електрики у місті Басрі

Прага, 25 березня 2003 – Генеральний секретар ООН Кофі Аннан і радниця з питань національної безпеки США Кондоліза Райс у вівторок обговорили гуманітарну ситуацію в Іраку і термінові заходи з метою наладнати допомогу місцевому населенню південних районів, зокрема відновити постачання води й електрики у місті Басрі.

Після перших днів воєнних дій в Іраку, як вважають оглядачі, про гуманітарну кризу або наплив біженців до сусідніх з Іраком країн говорити було б передчасно. Хоча унаслідок бойових дій у місті Басрі на півдні країни пошкоджена система водопостачання і місцева електромережа. Таким чином понад мільйон жителів міста опинилися в гуманітарній кризі. За словами представників Червоного хреста, нестача питної води загрожує передусім здоров’ю дітей молодшого віку. Подібна ситуація, як вважають представники гуманітарних служб ООН і Червоного хреста, пізніше може постати в інших великих містах. У понеділок Кофі Аннан заявив, що він намагається відновити допомогу населенню Іраку якнайшвидше. Із початком воєнних дій гуманітарну допомогу у рамках програми ООН «нафта за харчі» було припинено. Згідно з цією програмою передусім харчову допомогу отримували приблизно 60 відсотків іракського населення. У зв’язку з цим віце-президент Іраку Рамадан звинуватив Кофі Аннана у співпраці з адміністрацією США і Великобританією. Кофі Аннан заявив, що для термінового надання допомоги іракському цивільному населенню він готовий співпрацювати зі всіма гуманітарними організаціями в регіоні. Нині мова йде передусім про Басру, де, однак, тривають жорстокі бої і надання допомоги населенню ,практично, неможливе. Міжнародний комітет Червоного хреста залишився однією з небагатьох таких організацій, яким іракські власті дозволили залишитися на території Іраку. Тим часом адміністрація США заявила про готовність розпочати масштабні поставки гуманітарної допомоги іракському населенню. За словами представника Білого дому, американські військовослужбовці уже докладають зусиль, щоб забезпечити цивільне населення харчами і надати необхідну медичну допомогу. Поряд із бойовими діями наданням гуманітарної допомоги населенню зайняті також британські військовослужбовці. Прем’єр-міністр Тоні Блер заявив у понеділок, що, попри жорстокі збройні сутички з іракськими підрозділами у різних частинах Басри, 40 відсотків системи водопостачання вдалося відновити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG