Доступність посилання

ТОП новини

Український президент наказує не впускати біженців всупереч Женевській Конвенції


Марія Щур Український президент наказує не впускати біженців всупереч Женевській Конвенції

Прага, 25 березня,2003 – 18 березня агентство ООН у справах біженців закликало світові уряди надати всіляку підтримку втікачам з Іраку і навіть просило не висилати незаконних мігрантів із Іраку назад до цієї країни у зв’язку із війною. Того ж самого дня президент України підписує указ про те, щоб «запобігти проникненню біженців з регіону Перської Затоки». Моя колега Марія Щур звернулася до Верховного Комісаріату ООН у справах біженців із проханням прокоментувати президентський указ.

У зв’язку із воєнними діями в Іраку європейські країни посилюють заходи безпеки та готуються до прийому біженців. Україна також робить перше, але, здається, відмовляється робити друге. У п’ятницю президент України Леонід Кучма підписує указ від 18 березня і в рамках заходів безпеки наказує відповідним службам посилити охорону державного кордону для «запобігання проникненню на територію України представників екстремістських релігійних угруповань, нелегальних мігрантів та біженців із країн регіону Перської затоки та Близького Сходу».

Але міжнародні зобов’язання України та її внутрішні закони говорять про те, що не допускати біженців було б незаконно, говорить речниця представника Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Наталія Прокопчук: «Не пускати біженців взагалі, тобто навіть до процедури, і не надати їм доступу до території- це суперечить національному законодавству та міжнародному законодавству, тобто Женевській Конвенції”.

У 2001 році Україна ухвалила закон про статус біженця. А дещо більше, ніж рік тому, 10 січня 2002 року рішенням Верховної Ради Україна стала 143 країною світу, яка приєдналася до міжнародної Конвенції щодо статусу біженців. Йдеться про Женевську Конвенцію від 1951 року, згідно з якою, як говорить речник Верховного Комісара ООН у справах біженців Кріс Яновський, «держави зобов’язуються надати біженцям доступ до належної процедури пошуку притулку для того, щоб визначити, чи вони підпадають під статус біженця, і звичайно, протягом цього часу їх не можна вислати назад до обставин, які можуть бути небезпечними для них. А взагалі Верховний Комісаріат ООН у справах біженців через ситуацію в країні звернувся до всіх держав не висилати прохачів притулку до Іраку, тобто навіть тих прохачів, яким було відмовлено у притулку».

Речниця представника ООН у справах біженців в Україні із сумом зазначила, що указ українського президента датовано тим самим днем, коли ООН зверталася до світових урядів продемонструвати людяність та солідарність. Тепер питання про недотримання Україною взятих на себе зобов’язань буде поставлене перед її урядом. «Це питання порушуватиметься нашим управлінням безпосередньо перед урядом, для того, щоб національне законодавство та міжнародні норми були збережені та виконані», - говорить пані Прокопчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG