Доступність посилання

ТОП новини

Американці підозрюють, що зброю Іраку продавала не лише Україна, але й Росія


Мар’яна Драч Американці підозрюють, що зброю Іраку продавала не лише Україна, але й Росія

Прага, 24 березня 2003 року - Між Москвою і Вашингтоном розгорається збройний скандал, який нагадує скандал із “Кольчугами”. Україну за нього суворо покарали, чи буде такою ж і доля російсько-американських відносин, а може в Америки є подвійні стандарти щодо України і Росії?

Російські компанії торгують зброєю з Іраком, написала у неділю американська газета “Вашингтон Пост”, посилаючись на джерела в Адміністрації Буша. Свою стурбованість російськими поставками вже підтвердили у Держдепартаменті США. Москва у відповідь каже, що ніколи не порушувала санкцій ООН.

За даними "Вашингтон Пост", одна з російських компаній допомагає іракським військовим розгортати електронне обладнання, яке створює перешкоди системам наведення американських літаків і бомб, а дві інші продали в Ірак протитанкові ракети і тисячі приладів нічного бачення. Американці просили росіян зупинити контракти, передали їм точні імена, телефони і навіть схеми поставок, але за понад рік офіційна Москва не поворухнула і пальцем. На початку там заперечували, що певні компанії існують, потім влада казала, що все контролює, стверджує американська газета.

Відразу ж нагадаю, що з "Кольчугами" все було трохи інакше. Спершу американці провели експертизу голосу президента України, а вже потім почали шукати сліди зброї в Іраку, наразі марно. Як і Україна, Росія відкидає подібні звинувачення.

Що ж змусило американців саме тепер заговорити про нібито російську зброю в Іраку – різка критика Росією цієї війни чи те, що російські технології загрожують американським і британським солдатам? Думки фахівців, до яких зверталося Радіо Свобода, тут розходяться.

Наш перший експерт - редактор британського військового журналу "Jane''s Intelligence Digest" Алекс Стендіш, який говорить по телефону із Лондона:

"Гадаю, що тут можна проводити певні паралелі з Україною. Звинувачення щодо поставок "Кольчуг" в Ірак дуже стурбувало США не лише в політичному, але й у військовому сенсі, бо це мобільні установки, які можуть виявляти і, врешті, збивати літаки американсько-британської коаліції. Якщо справді російські компанії продавали Іраку антитанкові ракети, тут є військова проблема, бо частина сил коаліції на суші, очевидно, має за основу танкові війська."

З огляду на картину бойових дій в Іраку, чи є, на Вашу думку, конкретні докази того, що іракські війська використовують українські "Кольчуги" чи якесь російське обладнання, зокрема, протитанкові ракети?

"Це дуже важко зараз сказати, бо ми не знаємо обставин, за яких в Іраку збили гелікоптер "Апач," хоча Сполучені Штати вже визнали цей факт. Водночас Ірак стверджує, що знищив низку американських танків. Підтверджень цього з амеркинського боку зараз немає. Тому важко сказати, чи таку зброю вже використовували. Але якщо американські танки таки атакували, то це може бути однією із причин стурбованості американців Росією у даний момент".

Алекс Стендіш також каже, що не знає, чи справді Росія порушувала санкції ООН, хоча б тому, що невідомо, чи російські компанії прямо працювали з іракським урядом, чи робили це через посередників. Він також розповів, що зараз схожі звинувачення висунуті і щодо британської компанії. "Союзні війська знайшли в Іраку упаковки з адресою й іншими даними цієї компанії, в яких були деякі різновиди забороненої зброї, " – зазначив Стендіш.

Тим часом російський незалежний оглядач Павло Фельґенґауер не має жодних сумнівів, що саме Росія продавала і продає зброю Саддамові Гуссейну. Він провів власне дослідження на цю тему і писав про нього на шпальтах преси, починаючи ще з 97-го року. Ба більше. Фельґенґауер каже, що про порушення Росією міжнародних санкцій знали і в секретаріаті ООН, і у Вашингтоні. "На мої публікації ніхто не звертав увагу, і лише після того, як про це написала газета "Вашингтон Пост", всі почали стрибати," – говорить з іронією російський експерт. Павло Фельґенґауер далі:

"Якщо це надруковано в газеті "Сегодня," то це нікому не цікаво. Мабуть тому, що нікому не було цікаво роздмухувати скандал. Гадаю, що якби Росія підтримувала Америку в оцих останніх пертурбаціях в ООН, то ніяких публікацій не було би і все відбувалося за кулісами, оскільки ці поставки не змінюють кардинально баланс сил у регіоні і баланс сил між іракською армією і силами союзників. Розумієте, світовий ринок озброєнь існує під ковпаком. По суті, це не можна приховати від спецслужб, це ж не пістолет в кишені. А коли такі речі перетворюються на міжнародний скандал, значить це необхідно. Я певний, що якби Україна себе поводила так як треба, підтримувала американців, то "Кольчугу" могли б не помітити і намагались би вирішити питання за кулісами.

Чого тільки до Іраку не продавали брати-слов‘яни! Можливо, коли впаде режим Саддама, більше вилізе цих фактів на поверхню, але мабуть не всі, бо, навпевне, і західні країни цим трохи займалися, гроші ж то великі. Торгівля зброєю, тим більше ринок чорний і сірий,- настільки безпринципне торжище, просто жах, нормальну людину від цього просто нудить."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG