Доступність посилання

ТОП новини

З-поміж трьох іракців, які перебувають у литовському Центрі реєстрації нелегальних іноземців у містечку Пабраде, двоє дали інтерв’ю часопису “Лєтувос жіньос” (“Литовські вісті”)


Альгімантас Літвінас З-поміж трьох іракців, які перебувають у литовському Центрі реєстрації нелегальних іноземців у містечку Пабраде, двоє дали інтерв’ю часопису “Лєтувос жіньос” (“Литовські вісті”)

Вільнюс, 26 березня 2003 - У сьогоднішньому числі часопису 29-річний Шіван Зукері Алзухарі, син арабки і курда, який виріс у Північному Іраку, розповідає, що в Литві перебуває сім років. З них два роки провів у в’язниці. “Ваші люди мене не кривдили, а в нас тюремщики мають право кожної ночі бити в’язнів”, - говорить Алзухарі. Статусу політичного втікача він не отримав. І якщо його повернуть до Іраку, Алзухарі не боротиметься за Хусейна. Лише в дитинстві Саддам був для нього взірцем. В кожному домі є портрет Саддама, і всі його звуть батьком. Алзухарі вважає себе більш арабом, ніж курдом, незважаючи на те, як він твердить, що батько його загинув, захищаючи незалежність курдів. 55-річний іракець Омер Сісо Омер у Литві вже вісім років. Він також курд, колишній командувач загону іракських курдів.

І Алзухарі, й Омер визнають, що на батьківщині вони не посміли би вголос говорити проти Хусейна. “Його всі бояться. Навіть брат з братом про вождя не розмовляють”, - сказав Омер. Обидва згадують про жахливу різню курдів у 1988 році. Тоді в містечку Алепче араби вжили хімічної зброї, одразу загинуло 7 тисяч людей, 10 тисяч стали інвалідами. На думку обох іракців з литовського центру реєстрації нелегальних іноземців, курди в Іраку є безправними, але й араби не сміють слова мовити проти Садама.

“75 відсотків бояться Хусейна, 25 відсотків йому вірять, - вважає Омер Сісо Омер, котрий підтримує дії Америки. - Він хоче, щоби його батьківщина стала демократичною. В Іраку багато нафти, люди могли би жити багато, але диктатору байдуже до простого народу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG