Доступність посилання

ТОП новини

Виступ Посла США в Україні


-- no author -- Виступ Посла США в Україні

Київ, 28 березня 2003 - Військова операція проти Іраку – це вимушений захід, який, тим не менше, відповідає нормам міжнародного права. Жодна з держав світу не має права нехтувати резолюціями Ради безпеки ООН і упродовж дванадцяти років не виконувати ООН-івських рішень. Так у виступі на міжнародній конференції у Києві Надзвичайний і повноважний Посол США в Україні прокоментував запитання преси щодо воєнних дій в Іраку. Далі – наша київська кореспондентка Богдана Костюк:

Назва конференції - “Застосування міжнародних стандартів у сучасній українській правозахисній практиці” – передбачала, що почесний гість Карлос Паскуаль говоритиме про захист прав людини, про правозахисні проблеми, які мають місце в Україні. Власне, з цього американський дипломат і розпочав свій виступ: зі слів про необхідність кожною людиною, будь-яким суспільством дотримуватися сили закону. Інакше суспільство приречене на закон сили, на тоталітаризм, на диктат – так, як це сталося в Іраку. У державі, чий лідер підмінив силу закону на закон сили і знехтував правами громадян і свободою суспільства. Як наголосив Карлос Паскуаль, “рішення розпочинати військові дії в Іраку не було легким, воно стало результатом безплідної дванадцятирічної роботи на дипломатичному, політичному рівні. Нагадаю, що усі ці роки Гуссейн, фактично, ігнорував важливі рішення Ради безпеки ООН, і тільки коли діалог між Гуссейном і світовим співтовариством зайшов у глухий кут, була створена коаліція держав, які виступають за негайне роззброєння Іраку – згідно з резолюціями Ради безпеки – і якій довелося використовувати силу зброї. Це – крайній метод”, - наголосив Карлос Паскуаль.

Спробу окремих українських політиків розглядати відправку батальйону РХБ-захисту до Кувейту як спробу офіційного Києва покращити українсько-американські стосунки, “послужитися” американцям Посол Паскуаль піддав критиці: “Нагадаю, що українсько-американські стосунки можна розглядати як двері, прочинені для здійснення конкретних справ з конкретними результатами. У ситуації, коли Україна долучилася до коаліції держав, що виступають за негайне роззброєння Іраку, не йдеться про обмін якихось економічних інтересів на інтереси політичні. Ідеться про питання безпеки”, - зазначив Карлос Паскуаль.

Він наголосив, що офіційний Київ підтвердив: відправка до Кувейту батальйону РХБ-захисту є внеском України у коаліцію держав, які виступають за негайне роззброєння Іраку .До того ж,” чим потужніші у коаліції будуть можливості подібного захисту, тим більше знижується сам ризик застосування Багдадом подібної зброї масового знищення”. Посол США сподівається, що спільними зусиллями учасників коаліції буде відновлена сила закону в Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG