Доступність посилання

ТОП новини

Страх перед атиповою пневмонією зростає і в Німеччині


Надія Кандиба Страх перед атиповою пневмонією зростає і в Німеччині

Берлін, 2 квітня 2003 – У світі зростає страх перед новою загадковою хворобою – атиповою пневмонією. Так, організатори найбільшого в світі Ярмарку годинників та прикрас у Базелі заборонили приїздити на виставку обслуговуючому персоналу з країн Азії, звідки власне й походить загадковий вірус. Йдеться про щонайменше дві з половиною тисяч осіб. Близько 400 стендів фірм з Гонконгу, Сінгапура та Китаю залишатимуться закритими під час роботи ярмарку, який відкривається в четвер. Певні побоювання можна почутити і в Німеччині. Адже наступного тижня в відкривається Ганноверський індустріальний ярмарок, на якому тільки з Китаю очікується понад 280 учасників.

Відомство з охорони здоров’я федеральної землі Нижня Саксонія не бачить підстав для паніки та істерії. Керівник відомства Адольф Віндорфер переконаний, що не можна кожного гостя з країн Азії розглядати як потенційне джерело інфекції. На його думку, в німецьких аеропортах зараз вжиті серйозні заходи, які дозволяють відразу виявити та ізолювати хворого на атипову пневмонію пасажира. Не панікувати закликають і вірусологи. Керівник Гамбурзького інституту тропічних хвороб Бернгард Фляйшер пояснив: “Досі немає фактів, які б свідчили про легке поширення нового вірусу серед населення. Перші спостереження продемонстрували, що небезпека передачі вірусу іншій людині виникає НЕ під час інкубаційного періоду, а тоді, коли людина захворіла, тобто у неї з’явилися симптоми атипової пневмонії”.

Попри всі подібні твердження страх перед небезпечною для життя хворобою в Німеччині зростає. У Ганновері, де розташовано один з найбільших виставочних центрів Німеччини, власники приватних квартир, які заробляють на здачі житла в оренду гостям міста, тепер бояться мати справу з клієнтами з країн з Азії. Водночас організатори Ганноверського індустріального ярмарку повідомили, що під час його роботи працюватиме медична частина, в якій буде створено умови для прийому пацієнтів із симптомами атипової пневмонії. У стані підвищеної готовності в дні Ганноверського індустріального ярмарку перебуватимуть також рятувальні підрозділи пожежної охорони для того, щоб у спеціально обладнаних машинах перевозити до лікарень хворих на атипову пневмонію.

Тим часом “Німецька пошта” та компанія Adidas заборонили своїм співробітникам відвідувати Китай, В’єтнам, Гонконг та Сінгапур. У Німеччині зараз зареєстровано п’ять випадків захворювання на атипову пневмонію. Всі пацієнти були інфіковані в країнах Азії. Загалом у світі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість хворих на атипову пневмонію перевищила 1800 осіб, понад 60 пацієнтів померло внаслідок хвороби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG