Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Петро Кагуй Російська преса про Україну

Прага, 31 березня, 2003 - Як війна в Іраку позначається на Україні, а також на українсько-російських відносинах? Цю тему у різних аспектах порушує у понеділок російська преса. Йдеться і про торгівлю в металургії, і про можливість вступу України в НАТО, і про перспективу збільшення російських туристів на українських чорноморських пляжах цього літа.

«За «Кольчуги» Україна розплачуватиметься життям бійців». «Схоже, що Україна вкотре намагається всидіти на двох стільцях», - зауважує газета «Московский комсомолец», коментуючи скерування до Кувейту українського батальйону хімічного захисту. Автор статті емоційно зазначає, що таким чином «нєзальожная», попри свій «позаблоковий статус», бажає підсобИти Сполученим Штатам».

А вже інший російський часопис «Нєзавісімая газєта» у статті «Північноатлантична мрія СНД» розглядає можливих нових потенційних кандидатів на вступ до НАТО, серед яких автор статті називає Україну і Грузію. «Хто з держав Співдружності зможе реалізувати свою «північноатлантичну мрію», залежатиме від закінчення іракської війни. Яка країна буде потрібніша Сполученим Штатам та і отримає пальму першості в НАТО. Україна – цілком європейська країна і найбільше підходить під усі стандарти НАТО, - пише «Независимая газета» і зазначає, що Україна у військовому плані сильніша від Грузії. Але тут може мати вирішальну роль принцип «політичної доцільності». Й тому, на думку автора статті, Грузія може виграти «змагання» всередині СНД, оскільки Україна не становить зараз серйозного виклику для російської політики. Тоді як з Грузією в Росії є великі розбіжності щодо Абхазії», - підсумовує «Независимая газета».

Тим часом російський тижневик «Эксперт» опублікував досить великий аналіз під заголовком: «Чий демпінг кращий. Останні зведення з фронтів сталевої війни між Україною і Росією». Експорт української сталі до Росії минулого року скоротився майже на 40 відсотків у зв’язку із запровадженням Росією жорсткіших митних умов, - констатує часопис «Експерт» і наголошує, що і цього року російський ринок залишатиметься для української металургії мало привабливим. Це пов’язано зі збільшенням попиту на метал в азійських державах у зв’язку з ситуацією довкола Іраку.

Очікують, що може бути обмежене судноплавство в Індійському океані, Суецькому каналі і навіть, можливо, Босфорській протоці. І хоча після початку воєнних дій в Іраку ситуація не змінюється, азійський ринок поглинає буквально будь-які об’єми металу. Попит металу зріс особливо з боку Південно-Східної Азії і, зокрема, Китаю, до якого, до речі, 1 квітня з візитом має прибути президент України Леонід Кучма.

Як наголошує російський тижневик «Експерт», зараз для української сторони завдання номер один – встигнути продати за кордон якомога більше своєї продукції. За словами директора донецького міні-металургійного заводу «Істіл Україна» Фарука Сіддіки, якого цитує часопис: «Зараз усе йде на експорт, попит на ринку просто величезний, ціни також. Ринок поглинає усе, що продається». Водночас, російський оглядач закликає не забувати про майбутнє, коли відбудеться спад попиту на метал в азійських країнах, і в української та російської сторін посилиться інтерес до співпраці. При цьому тижневик «Эксперт» згадує ідею підписання українсько-російської угоди з торгівлі металопродукцією, з якою ще восени минулого року виступили російські металурги.

А ще один російський часопис «Газета» переймається проблемою літнього відпочинку росіян, зауважуючи, що воєнна кампанія на Близькому Сході вже зіпсувала росіянам пляжний відпочинок. І тому багато російських туристів поїдуть грітися на українські чорноморські курорти. Водночас, московський часопис застерігає, що влада Криму запровадила курортний збір і змінила систему оподаткування оздоровниць, й тому ціни у новому сезоні на півострові зростуть на 15 відсотків, що негативно позначиться на кількості туристів з Росії. Однак, «інші українські туристичні фірми, які пропонують відпочинок на чорноморському узбережжі Одеської і Миколаївської областей не стали переглядати минулорічних цін, - розповідає своїм читачам московський часопис «Газета».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG