Доступність посилання

ТОП новини

Посольство США в Україні вдячне за виважену позицію Меджлісу кримськотатарського народу у питанні щодо війни в Іраку


Володимир Притула Посольство США в Україні вдячне за виважену позицію Меджлісу кримськотатарського народу у питанні щодо війни в Іраку

Симферополь, 03 квітня 2003 - Перебуваючи у Криму заступник глави місії Сполучених Штатів Америки в Україні Марія Йованович заявила, що американська сторона вдячна за виважену позицію Меджлісу кримськотатарського народу у питанні щодо війни в Іраку. Детальніше про це – розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Минулого тижня Меджліс кримськотатарського народу у своїй заяві ,фактично, підтримав Сполучені Штати в їхніх діях проти Іраку та його лідера Саддама Гуссейна. Всю вину за початок війни представницький орган кримських татар поклав на іракського диктатора, водночас висловши жаль, що рішення про застосування військових санкцій проти Іраку не було ухвалене в рамках Об’єднаних Націй. Американська сторона помітила позицію Меджлісу. Каже заступник Посла Сполучених Штатів в Україні Марія Йованович:

“Ми задоволені тим, що Меджліс у своїй заяві засудив режим Саддама Гуссейна з чим ми, безумовно, повністю погоджуємося. Разом з тим, я хотіла б додати, що ми маємо схвалення ООН на застосування сили, оскільки минуло 12 років і за цей час були ухвалені 17 резолюцій Об’єднаних Націй, які вимагали від Іраку розброєння”, - сказала пані Йованович. За її словами, Сполучені Штати також задоволені гуманітарним внеском України в іракську кампанію і, таким чином, Київ отримав хороші шанси долучитися до процесів відбудови Іраку після закінчення там війни:

“Як я розумію, зараз розглядаються також інші варіанти допомоги з боку України. Зокрема, американська сторона розглядає можливість надання субпідрядних контрактів на післявоєнну відбудову Іраку. І в Україні є компанії, які мають такі можливості, вони свого часу мали бізнес в Іраку, є компанії, досвідчені в нафтовій галузі”, - це була Марія Йованович, заступник глави місії Сполучених Штатів Америки в Україні.

Перебуваючи в Симферополі, вона провела переговори з кримським прем’єром Сергієм Кунициним. Як повідомила прес-служба Ради міністрів АРК, обговорювалися можливості і механізм надання американською стороною допомоги у розробці рекомендацій із врегулювання спірних питань, які пов’язані з виділенням землі репатріантам з-поміж кримських татар. Технічну допомогу у розв’язанні конфліктних ситуацій, що виникають на грунті розпаювання сільськогосподарських угідь, торік запропонував посол США в Україні Карлос Паскуаль. Тепер, як стверджує урядова прес-служба, мова йде про конкретні напрямки співпраці. Сторони домовилися, що американські експерти разом із фахівцями Республіканського комітету із земельних ресурсів Криму, представниками місцевих громад на прикладі одного із селищ підготують свої пропозиції із врегулювання конфлікту. Згадані пропозиції спільної групи матимуть рекомендаційний характер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG