Доступність посилання

ТОП новини

Ірак – місцеве населення


Василь Дарчук Ірак – місцеве населення

Прага, 3 квітня 2003 – Серед інших аспектів воєнної акції в Іраку оглядачі коментують брак підтримки коаліційних сил з боку місцевого населення, зокрема з боку гноблених режимом шиїтів, що становлять понад половину населення країни. Коментатори вважають цей факт одним із прорахунків військових стратегів США, які очікували повстання із початком воєнної акції. Оглядачі пропонують у зв’язку з цим пояснення цього явища.

Газета «Уолл стріт джонел» містить коментар професора Прінстонського університету, фахівця від проблем Близького сходу Бернарда Люїса, який висуває конкретні пояснення – чому нині населення Іраку із приходом коаліційних сил не виступило проти ненависного режиму в Багдаді. Щоб зрозуміти причину цього, пише автор, слід повернутися до часу війни у Перській затоці 90-го року. Із початком війни тодішній уряд США закликав іракців повстати і повалити репресивний режим Саддама Хусейна. Повстання вибухли у багатьох частинах Іраку, зокрема на шиїтському півдні і на півночі, де живуть курди. Проте на півдорозі до перемоги, веде далі автор, США вирішили припинити дальші воєнні дії проти багдадського режиму. Після цього війська Саддама Хусейна придушили постання шиїтів і курдів, убивши десятки тисяч повстанців, у тому числі за допомогою хімічної зброї, вжитої проти курдів. За словами професора Люїса, неможливо виправдати США за те, що вони залишили тих, кого заохочували до повстання. Іракські союзники розцінили цей акт, як зраду, веде далі автор. Це залишило у них почуття обережності й підозріння. Іракці сьогодні побоюються, що Сполучені Штати знову можуть припинити наступ, знайшовши компроміс якщо не із самим Саддамом, то його спадкоємцем, у планах якого не буде жодних змін у стосунку до репресованих шиїтських і курдських провінцій. До цього від себе додамо, що курди нині все ж таки повстали проти режиму в Багдаді й активно співпрацюють із коаліційними силами.

Цю ж тему порушує коментатор британської газети «Ґардіян» Дан ДеЛус. Під час шиїтської інтифади 91-го року на півдні Іраку, зокрема у Басрі, пише автор, тисячі людей штурмували резиденцію Саддамової партії Баат і звільнили із тюрем в’язнів. Президент США закликав тоді до повстання проти Багдада. Але незабаром іракська республіканська гвардія і сили безпеки вчинили масову криваву розправу над повстанцями. Танки й гелікоптери розгромили слабо озброєні загони повстанців у Басрі, Нассирії та інших шиїтських містах. Сьогодні, 12 років після цих подій, у яких загинуло щонайменше 30 тисяч людей, пише автор, Великобританія і США сподіваються, що іракські шиїти знову повстануть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG