Доступність посилання

ТОП новини

Про внутрішні структурні реформи ЄС


Славко Волинський Про внутрішні структурні реформи ЄС

Успішне реформування законодавчих і виконавчих органів Європейського Союзу є одною із головних умов пезперешкодного вступу наступного року до ЄС нових країн-кандидатів. Британія, Франція і Німеччина пропонують в майбутньому запровадити подвійне президентство в Раді Міністрів ЄС. У зв’язку з цим Голова Європейської комісії Романо Проді сказав, що такі плани призведуть не до подвійного головування в ЄС, а до “подвоєння бюрократії в Євросоюзі.

Реформи структур Європейського Союзу звуть “Європейською конвенцією”. Щоправда “Європейська конвенція” охоплює не лише інституційні реформи – створення функціонального плацдарму для майбутніх членів ЄС, але і законодавчі поправки до “Римського договору”, “Маастріхтського договору про Європейський Союз” та “Амстердамського договору”. В ході втілення цих реформ в життя Великобританія, Франція і Німеччина запропонували щоб після розширення Європейського Союзу в Раді міністрів ЄС головувало дві країни. Одна головуюча країна із держав ветеранів Євросоюзу – нинішньої п’ятнадцятки, інша головуюча країна з нових членів.

Виступаючи на цю тему в Європейському парламенті, голова Єврокомісії Романо Проді піддав різкій критиці такі пропозиції і заявив, що подвійне головування в Європейському Союзі призведе до ще більшої бюрократизації ЄС. Але це ще пів біди, продовжив Романо Проді. Це призведе до розбіжності інтересів і до частих конфліктів, розіб’є Євросоюз на два табори. А це аж ніяк не на користь формування і зміцнення спільної внутрішньої і зовнішньої політики Євросоюзу. В цьому контексті Романо Проді нагадав, на скільки реальна така загроза навівши приклад про розбіжності в ЄС щодо війни в Іраку.

ЄС не може часто досягнути консенсусу за однієї головуючої країни в Європейському Союзі, тому можна припустити скільки розбіжностей виникатиме за наявності двох головуючих держав у ЄС. Речник Європейської Комісії Рейо Кемпінен під час нинішнього брифінгу заявив журналістам, що пропозиція Великої Британії, Франції і Німеччини про подвійне головування в ЄС буде проходити процедуру ратифікації в Європейському Парламенті, і висловив сподівання, що Європарламент відхилить цю ідею.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG