Доступність посилання

ТОП новини

Влада комуністичної Куби вдалася до широкомасштабної кампанії політичних репресій проти інакодумців


Петро Кагуй Влада комуністичної Куби вдалася до широкомасштабної кампанії політичних репресій проти інакодумців

Прага, 8 квітня 2003 року - Схоже на те, що комуністичний режим кубинського лідера Фіделя Кастро поспішає розправитися з опозицією у своїй країні ще до взяття Багдада і закінчення війни у Перській затоці. Такі висновки роблять самі кубинські дисиденти, коментуючи нинішню кампанію політичних репресій проти інакодумців.

Кубинська влада розпочала кампанію арештів 18 березня. Серед близько 80 заарештованих – незалежні журналісти, активісти демократичного руху та лідери незалежних профспілок і партій. Судові процеси розпочалися минулого тижня. На них допускають лише близьких родичів підсудних. Журналістам вхід заборонений.

У понеділок стали відомі результати судового процесу над першою групою дисидентів. До 25 років ув’язнення засуджений Ектора Паласіо, якого звинуватили у «завданні збитків національному суверенітету країни». А його колег засуджено на терміни ув’язнення від 10 – до 20 років. Надходять повідомлення і про засудження до довічного ув’язнення. Принаймні, інформаційні агентства називають двох дисидентів Хосе Даніеля Феррера і Хесуса Мустафу Феліпе. Серед засуджених є і жінка – лідер Асамблеї за громадянське суспільство Марта Беатріс Роке. Ïї засуджено на 20 років ув’язнення. Марта Беатріс Роке – колишній університетський викладач з економіки. У 1997 році вона була співавтором маніфесту «Батьківщина належить усім», у якому піддано критиці офіційну ідеологічну версію історії Куби. За це Марта Беатріс Роке відбула у в’язниці майже три роки.

Серед засуджених є і кореспондент правозахисного інформаційного агентства «Пріма» Адольфо Фернандес. Його засуджено до 15 років ув’язнення за «підготовку статтей для публікацій в Інтернеті та закордонних газетах, а також за виступ на радіо «Марті».

Більшість підсудних звинувачують у порушенні 91 статті Кримінального кодексу Куби, в якій йдеться про «дії, спрямовані на підрив суверенітету і територіальної цілісності держави», а також у порушенні низки статтей Закону «Про захист національної незалежності і економіки». Цим законом передбачено відповідальність за поширення будь-яких критичних текстів на адресу комуністичного керівництва Куби чи текстів, зміст яких визнано як «підривний».

Майже усім підсудним інкримінують «співпрацю із закордонними засобами масової інформації з метою дестабілізації ситуації в країні та ліквідації соціалістичного устрою і незалежності Куби.

На захист кубинських дисидентів виступила впливова правозахисна організація «Human Rights Watch». В її заяві наголошено, що нинішні судові вироки проти кубинських дисидентів необгрунтовані і безжалісні. «Human Rights Watch» закликала Організацію Об’єднаних Націй розглянути ситуацію з правами людини на Кубі на цьогорічній сесії Комісії ООН з прав людини, що проходить у Женеві, та засудити кубинську владу за нинішню масову кампанію політичних репресій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG