Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція Миколи Томенка


Тарас Марусик Прес-конференція Миколи Томенка

Київ, 14 квітня, 2003 - Третього квітня Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення та безперешкодної реалізації права людини на свободу слова”. Ухвалення цього закону важко переоцінити, оскільки в нього закладена адміністративна відповідальність за порушення права на інформацію, а також кримінальна відповідальність за умисне перешкоджання професійній діяльності журналіста, переслідуванню його за критику, тобто, вперше зроблено спробу покласти край тому, що називають одним словом “цензура”. Цікаво, що майже синхронно з цим законом з’явилася інформація про порушення Генеральною прокуратурою України кримінальних справ проти кількох видань.

Сьогодні на прес-конференції в Києві на цю тему говорив голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Підставу для порушення кримінальних справ проти видань і журналістів Генеральна прокуратура знайшла у 344 статті Кримінального кодексу “Втручання в діяльність державного діяча”. Процитую уривок з неї: “...незаконний вплив у будь-якій формі на Президента України, Голову Верховної Ради України, народного депутата, Прем’єр-міністра України... з метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків або добитися ухвалення незаконних рішень карається позбавленням волі на строк до трьох років... Ті самі дії, якщо вони вчинені особою з використанням свого службового становища, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років”.

Ось як прокоментував Микола Томенко намагання Генпрокуратури порушити подібні кримінальні справи: “Стаття 343 Кримінального кодексу тлумачиться Генпрокуратурою, на нашу думку, абсолютно некоректно. Ця стаття немає жодного стосунку до ЗМІ, тому що перешкоджати виконанню службових обов’язків – це коли вам заважають здійснювати конкретну діяльність. А журналіст може давати неправдиву інформацію або правдиву. Якщо в Адміністрації Президента вважають, що конкретний засіб масової інформації наніс таку шкоду -неправдиву інформацію- процедура розписана”.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, директор Інституту політики Микола Томенко пропонує такий вихід, якщо дії Генпрокуратури підуть далі заяв: “Якщо ці кримінальні справи щодо 5 видань дійсно впроваджуватимуться і Генпрокурор буде їх підтримувати, я особисто звернуся з позовом до Генпрокурора щодо порушення статті 171 :” Перешкоджання професійній діяльності журналістів”. У даному випадку він і його інститут заважають журналістам виконувати свої обов’язки , він абсолютно неадекватний у своїх діях. Більше того, якщо ситуація буде продовжуватися таким чином, я говорив з колегами, народними депутатами, якщо ... проти тих журналістів будуть відкриватися кримінальні справи, ми запропонуємо журналістам подвійні підписи, тобто, підписувати ці статті разом з народними депутатами України”.

На прес-конференції Микола Томенко наголосив, що він захищатиме не лише якусь одну частину журналістів: “Я готовий зайняти жорсткішу позицію і захищати у даному випадку всіх журналістів – чи з пропрезидентських видань хтось буде страждати у такий спосіб...Якщо проти такого журналіста відкриють справу, що він якусь наклепницьку статтю написав про Симоненка, і Піскун відкриє кримінальну справу проти цього журналіста , я готовий його захистити”.

Микола Томенко нагадав, що ухвалений 3 квітня закон, окрім фактичної заборони цензури, містить ще одне важливе положення про те, що ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень.

Хоча й минуло вже 10 днів від часу ухвалення закону, Президент України ще не підписав його. Як відомо, закони стають чинними лише після цього підпису. Проте Микола Томенко оптимізму не втрачає:

“Я думаю, Президент, зваживши всі “за” і “проти”, свою історичну місію виконає і підтримає журналістів. Хоча що здивувало в цій історії : так, відбулася достатньо серйозна підтримка закону, деякі фракції утрималися від голосування ( нічого страшного я тут не бачу), але виявилося, тільки одна людина виступила проти – представник президента у Верховній Раді Олександр Задорожний. Він проти того, що журналісти мають право на критику, чи проти того, що треба цензуру унормувати і за неї нести відповідальність. Я сподіваюся, Президент підпише. Я взагалі не знаю аргументів, чому Президенту не підписувати, він же журналістів захищає. Є там поодинокі люди, які кажуть Президенту, що можна було б і не підписати, але думаю, він послідовна і принципова людина в цій частині”.

Микола Томенко розмежував також матеріали в засобах масової інформації, які функціонують на законних підставах, і розповсюджувані від імени Ющенка листівки, які є фальшивками. В останньому випадку цілком очевидним, на його думку, є відкриття кримінальної справи, оскільки порушений закон.

На закінчення голова парламентського комітету повідомив, що в п’ятницю в Києві відкривається семінар, присвячений свободі слова, в якому візьмуть участь і представники парламентської асамблеї Ради Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG