Доступність посилання

ТОП новини

Може статись, що вже за 2 роки Чеська Республіка матиме свою професійну армію


Оксана Пеленська Може статись, що вже за 2 роки Чеська Республіка матиме свою професійну армію

Прага, 17 квітня 2003 - Чеська Республіка може мати професійну армію вже за 2 роки, тобто в 2005 році набору нових бранців до армії може і не бути. З цією пропозицією виступив учора на засіданні Сенату – верхньої палати чеського Парламенту, міністр оборони Ярослав Тврдік.

Вже наступного року, тобто на 2 роки швидше від терміну, передбаченого планом реформування армії, Чеська Республіка перейде на професійну армію. Відповідно до цього в січні 2004 року призовом до армії буде набрано останніх 5 тисяч 400 бранців, а наприкінці цього ж року до армії поступлять перші професіонали. Сенатори пропозицію міністра оборони підтримали. Відлягло від душі і багатьом чеським матерям, яким призови їхніх дітей в армію на тлі міжнародних воєнних конфліктів оптимізму не додавали. Не приховують задоволення і потенційні бранці, молоді чехи, які віднині можуть спокійно планувати своє життя самі, без страху, що хтось цілий рік буде командувати їхнім життям.

У самому ж міністерстві оборони Чехії сьогодні активно підраховують, що таке прискорення може дати. Міністр оборони Ярослав Тврдік вважає свій план реалістичним. Ще одним аргументом на свою користь він вважає той факт, що інтерес вступити до професійної армії виявляє більше молодих людей, ніж очікувалось. Чеська професійна армія, крім кар’єрного росту, притягає нових службовців доброю платнею, соціальним забезпеченням і пільгами. Тільки цього року бажання стати військовим професіоналом висловило близько семи тисяч чехів і чешок, зараховані були тільки 600. Всього чеська професійна армія потребує 22 тисячі людей.

Чеський міністр запропонував також скоротити термін строкової військової служби з 12 на 9 місяців. Низка сенаторів схильна скоротити її взагалі наполовину – до 6 місяців, що може означати 2 призови на рік, тобто додаткові витрати. Цей проект сьогодні вивчається. Наступного місяця Міністерство оборони подасть свої пропозиції щодо нового реформування армії урядові.

Єдині, хто занепокоєний скасуванням призовів до армії, є чеські гуманітарні організації та медичні установи. Саме там практично безкоштовно несли цивільну службу ті, кому переконання не дозволяє тримати зброю в руках. В лікарнях чи старечих домах без їхньої допомоги буде важко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG