Доступність посилання

ТОП новини

Ірак. Погрози Сирії


Василь Дарчук Ірак. Погрози Сирії

Прага, 17 квітня 2003 – Західна преса продовжує коментувати останні погрози США на адресу Сирії за надання притулку решткам режиму СаддамаГуссейна і за розробки хімічної зброї. Деякі оглядачі вважають ці звинувачення перебільшеними і відкидають можливість розширення конфлікту на Сирію.

Газета «Бостон ґлоб» у редакційній статті пише, що недавня пересторога Вашингтона на адресу Сирії була правильним кроком з метою відвернути небажані наслідки допомоги режимові Саддама Гуссейна. Однак, веде далі газета, США не мають достатніх підстав для поширення конфлікту на Сирію. Газета наводить аргументи на користь Дамаска, серед яких тісна співпраця з Вашингтоном у пошуках членів Аль-Каїди після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні. Щоправда, газета не заперечує того, що Сирія у невідповідний час надає притулок решткам багдадського режиму. Проте, знову ж таки, на думку «Бостон ґлоуб», установлення миру і поширення демократії на Близькому сході слід шукати в угоді між Ізраїлем і палестинцями.

Коментатор британської газети «Ґардіян» Ендрю Ґрін теж аналізує останні погрози Вашингтона на адресу Сирії за надання притулку представникам іракського режиму. Цілком можливо, пише автор, що сирійські керівники не можуть контролювати 600-кілометрового кордону з Іраком, який пролягає через пустелю. Можливо також, що Сирія справді випробовувала хімічну зброю, веде далі коментатор, і в цьому нема нічого дивного. Наскільки відомо, низка близькосхідних країн має можливість розробляти таку зброю, включно з Іраном, Єгиптом, Алжиром та Ізраїлем. При цьому всьому, як вважає Ґрін, порівнювати Ірак з його шаленим диктатором, який міг передавати хімічну й біологічну зброю міжнародним терористам, із Сирією неможливо. Автор визнає, що Сирія надає допомогу екстремістам Хезболи в терористичних акціях проти Ізраїлю, але, на його думку, в умовах Близького Сходу це можна вважати радше методами твердої дипломатії, аніж діяльністю, яка дала б підстави зарахувати Сирію до агресивних режимів.

Тверда позиція Вашингтона може змусити Дамаск бути обережнішим, пише на закінчення коментатор газети «Ґардіян», проте вона допровадить також до глибших антагонізмів з арабським і загалом мусульманським світом.

Інша британська газета «Індепендент» у редакційній статті коментує арешт у Багдаді палестинського терориста Абу Аббаса, звинуваченого в організуванні терористичних актів проти Ізраїлю. На думку газети, цей випадок не є особливим досягненням у боротьбі проти тероризму, як і не є доказом підтримки міжнародного тероризму з боку режиму Саддама Гуссейна. Звичайно, веде далі газета, Аббас – це знаний терорист, який 85-го року організував захоплення італійського пасажирського судна і вбивство американського громадянина, у зв’язку з чим Італія тривалий час вимагала екстрадиції Аббаса. Але це не доказує, як підкреслює газета «Індепендент», причетності Саддама Гуссейна до підтримки міжнародного тероризму. Тому, на думку газети, арешт старшого віком Абу Аббаса, який жив у Багдаді вже протягом 17 років, не можна назвати значним успіхом у боротьбі з тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG