Доступність посилання

ТОП новини

1. Парламент затвердив програму Уряду. 2. Закон про вибори: який він буде в Україні?


Ганна Стеців Ігор Юхновський, старійшина парламенту; Віктор Ющенко, “Наша Україна”; Віталій Хомутинник, народний депутат;

Київ, 17 квітня, 2003 р.

Ганна Стеців

Добрий вечір, шановні слухачі.

Сьогодні, відгукнувшись на численні листи слухачів, прийшов до ефіру найпопулярніший політик в Україні Віктор Ющенко.

Дуже модний цієї весни поет Сашко Ірванець навіть написав вірша. І не лише з цього приводу, Сашко представить слухачам наших гостей, щоправда він нічого не скаже про фракцію “Регіони”, оскільки відбулася дуже термінова заміна: за півгодини до початку передачі відмовився прийти до нас пан Василь Горбаль, про якого теж написав Сашко Ірванець. Прийшов також Віталій Хомутинник, але про нього вірша він вже не написав.

Сашко Ірванець

В політику він в’їхав не на танку, В політику він перейшов з Нацбанку. До нині в пам’яті усім пенсіонерам – Віддав їм пенсії тоді, як був прем’єром. Він знає не лише кредити й акції, Він лідер найчисельнішої фракції. Та слухача інтригувати годі - Тож Віктор Ющенко в ефірі на “Свободі”.

Між депутатів наших найрідніших Він із найстарших, тобто, з наймудріших. Він звичний до дебатів і полемік, Бо ж він не лише депутат, а й академік. В Верховній Раді він не перший термін І виступає кожен раз по темі. Отож, гросмейстер політичних ігор – народний депутат Юхновський Ігор.

Ганна Стеців

І до цього блискучого грона Віталій Хомутинник з “Регіонів України”, наймолодший народний депутат України. |

Шановні гості, ще хвилиночку Вашого дорогого часу. Ми хочемо, щоб наші слухачі знали, що сьогодні відбулося у ВР. Слово Віктору Міняйлу.

Віктор Міняйло

Історичний момент для прем‘єр-міністра України Віктора Януковича відбувся о десятій сорок, коли конституційна більшість українського парламенту підтримала програму діяльності його Кабінету Міністрів.

А момент істини для опозиції настав за п‘ять хвилин, коли провладна більшість не голосувала за омріяний меншістю закон про вибори на пропорційній основі.

Меншовики одразу звинуватили більшовиків у порушенні домовленостей. Опозиція стверджує, що прем‘єр обіцяв в обмін на програму діяльності підтримати закон про пропорційні вибори, і за деякими даними, не підтримувати адміністративний тиск на бізнесменів “Нашої України”. Але в політиці, як і в житті, пообіцяти ще не означає одружитися.

Більшість, вустами лідера фракції “Регіони України” Раїси Богатирьової, відповіла, що ніяких домовленостей не було. Та й не могло бути, оскільки Віктор Янукович не є депутатом. Віктор Міняйло для “Радіо “Свобода”, Київ.

Ганна Стеців

Вікторе Андрійовиче, як би Ви оцінили ці події з огляду на їх вплив на перспективу українську?

Віктор Ющенко

В цій програмі нічого особливого немає. Ми висловлювалися з приводу цього документу. Для нас це не економічний документ. Чекати революції, чекати на зміни, чекати на те, як буде житися українцям через 3-5 місяців і в плані зарплати, і в плані пенсій, і таке інше, цей документ не дає відповіді на ці запитання. Це документ є суто політичний, і до нього треба підходити суто політично. Наш підхід був такий: якщо це політичний документ, ми повинні говорити про системні політичні дії, в центрі якої потрібна стояти правдива ефективна політична реформа. Коли три дні на засіданні фракції “НУ” йшли дебати, вони точилися навколо одного: програма уряду – це програма, яка дає політичний мандат цьому уряду продовжувати діяльність протягом найближчих 12 календарних місяців. З іншого боку, яке бачення уряду концепції політичної реформи? Яка логіка, яка механіка реформи?

Нас дуже турбувало відношення і фракції “Регіонів”, і керівника уряду до перших ключових питань: проведення виборів на пропорційній основі, закон про Кабінет Міністрів, закон про регламент ВР, ще можна назвати 5-6 законів, які потребують 226 голосів для підтримки. Таке порозуміння було досягнуте. Я не скажу, що наша фракція вела мову про те, скільки голосів за який закон, але домовленість була досягнута.

Те, що відбулося пізніше, наприклад, слова О.О.Мороза про те, що не виконані обіцянки по 38-40 голосах, ви знаєте, я б цього навіть не аналізував. Прикро те, що в зал ВР в черговий раз вкралася чергова порція недовіри: перш за все те, що говориться Президентом і недовіра до того, що говориться пропрезидентською більшістю. Коли черговий раз поставлений закон про пропорційну систему виборів. А чому цей закон актуальний? Тому, що у деяких наших юристів є до 1 млн. доларів на рахунку. На ці кошти можна закупити весь парламент і з трьома палатами. І для нас дуже важливо залишити саму кримінальну виборчу систему, яка є мажоритарною. Бо ви знаєте, останні довибори, які йдуть у ВР, кандидатам в народні депутати не потрібно їхати на округ, вирішують 6-7 мішків грошей долю виборів. Тому, для нас принципово важливо як вивести криміналітет із перегонів і прийняти закон про пропорційну систему виборів. От сьогодні і була дискусія навколо чистоти виборів.

Була зраджена та мораль, яка зі слів моїх політичних колег була предметом домовленостей на конкретних зустрічах із владою, з прем’єр-міністром, з представниками різних фракцій. Це, власне, така маленька трагедія відбулася сьогодні в парламенті.

Ганна Стеців

Пане Хомутинник, Ви, як представник фракції “Регіонів”, що Ви можете на це сказати і може Ви знаєте скільки треба заплатити, щоб стати депутатом в 27 років?

Віталій Хомутинник (переклад)

Таке цікаве запитання. Саме головне, що сьогодні відбулося це те, що ми підтримали програму уряду, підтримали 335 голосами. Це конституційна більшість. Я хочу привітати фракцію “НУ” та інші фракції, які голосували за це. Це гарний карт-бланш для нинішнього уряду.

Що стосується запитання пов’язаного з політичною реформою і конкретно голосування по закону про пропорційну систему виборів, то я як представник мажоритарного округу можу сказати, що у мене не було трьох мішків з грошима, як сказав Віктор Андрійович, мені прийшлося відпрацювати. А коли є якісь сумніви, я запрошую у свій округ в Макіївку....

Ганна Стеців

А Вам не тяжко працювати над законами, коли Ви не знаєте мови? Там же терміни спеціальні. Ви маєте перекладача?

Віталій Хомутинник

Я розумію все прекрасно, але розмовляю на тій мові, на якій говорять мої виборці. Я родом з Донбасу...

Ганна Стеців

Прем’єр також родом з Донбасу, але прем’єр говорить по-українськи. Пане Юхновський, що Ви скажете на цю ситуацію?

Ігор Юхновський

Ситуація зовсім нелогічна. Справа в тому, що в посланнях Президента є дуже багато заходів, і серед тих заходів є проведення закону про вибори на пропорційній основі. Я вважаю, що парламент повинен починати те робити, що пропонує Президент. Ми в будь-якому випадку повинні прийняти закон про вибори. Закон на пропорційній основі, як говорить Президент, іншого не може бути, бо це суперечило б думці Президента. Хіба-що Президент думає, що його пропозиція провести вибори на пропорційній основі є певна така приманка. Набагато більш важливим для нього пунктом, який він виразив у своїй пропозиції про проведення адміністративної реформи в Україні. Я думаю, що найбільш важлива зачіпка, яка потрібна Президентові – це одночасно зміщення виборів в один і той же строк, який дозволить продовжити термін перебування Президента при владі чи щось подібне.

Позиція про проведення Референдуму. Я не розумію, чому “Регіони” так вчинили. Мені здається, що між “НУ” і “Регіонами” завжди було якесь взаємопорозуміння. І те, що “НУ” 55 голосами підтримала прем’єра Януковича, це одночасно і те, що вона підтримала і своїх колег з “Регіонів”. А зворотно чомусь так не вийшло. Чому?

Ганна Стеців

Пане Ющенко, Ви вжили термін “недовіра”. Ви сказали, що найжахливіше, що сьогодні сталося в парламенті – це “вкралася недовіра”. Що це означає? Чи вважаєте Ви, що в Україні можна ще говорити про моральність політика, чи це - карта політика, дотримання слова даного колегам по парламенту, чи вона грає ще в українському суспільстві? Чи в нас все вже продано, здеградовано і зкриміналізовано, що про високу мораль кажуть, як сказав сьогодні один депутат: “Лоха гріх не кинути”.

Віктор Ющенко

Ви знаєте, можливо я буду останнім романтиком в українській політиці, але я буду наполягати на тому, що політика, як і будь-яке інше ремесло, до якого має відношення людина, повинне робитися чесно. Коли відчуваєш, що мораль і чесноти не вживаються в стінах українського парламенту, то вони розсипаються у тебе на очах по дрібницях. Я б не сказав, що трагедія відбулася сьогодні. Нічого переживемо. І з цього вийдемо ми сильнішими. Але прикро, бо мова йде про публічну політику.

В будь-якій західній країні слово дане публічно політиком зобов’язує послідовно поступати до тієї обіцянки, що знехтувати цим неможливо. Я розумію, що ми живемо в Україні, де бандитська влада. Ми живемо в країні, де чесний діалог немислимий ще. Народ не звик до діалогу з владою. Політична еліта повинна задуматися над тим, як привести цю владу до розуміння того – або вона здатна вести діалог, або вона повинна піти у відставку. Бо інакше – це буде трагедія для мільйонів людей. Відсутність діалогу, відсутність дискусії веде до того, що формується критична маса непорозуміння, формується конфлікт, який буде носити різні форми розв’язки.

Ми сьогодні говоримо, що кращі для розв’язання конфлікту є політичні сили. Мені імпонує репліка пана Ігоря, коли він казав, що у нас була думка, як тільки з’явилася фракція “Регіони”, зробити унікальний тандем: от є Схід України, от є Захід України. Нас і дробили, нас “як лохів розводили”, лякали легендами 36-х років. Ми відповідали, що розбрат –це не політика майбутнього. Ні Схід, ні Захід, ні Україна не виграють. Давайте зробимо те, що за 10 років не було зроблено: Схід і Захід повинен продемонструвати, що Україна - єдина. Не дозволимо нікому дробити і люд, і політичні сили. На превеликий жаль, сьогодні трапилося інше.

Ганна Стеців

Що Ви скажете, пане Хомутинник, на це?

Віталій Хомутинник

Ніякої домовленості між “Регіонами” і іншими фракціями не було. Якщо йдеться про те, що хтось когось “кинув”, коли ми говоримо таким жаргоном...

Ганна Стеців

Це Ви говорите. Ми жодного разу не вжили цього терміну.

Віталій Хомутинник

Сьогодні це було сказано з трибуни. Давайте проаналізуємо. 217 голосів дали за закон про пропорційні вибори. З 217 голосів - 28 депутатів – це були члени більшості. 11 чоловік з опозиції не голосувало. Коли 11 чоловік проголосувало, сьогодні були б задоволені...

Віктор Ющенко

Скажіть, будь ласка, а скільки проголосувало з “Регіонів”?

Віталій Хомутинник

Нуль.

Віктор Ющенко

Дякую.

Віталій Хомутинник

Я особисто проголосував “проти”.

Віктор Ющенко

Дякую.

Ганна Стеців

Я хочу ще раз попросити вибачення перед слухачами, що ми не подбали про перекладача, але ми не знали, що народний депутат України не розмовляє українською мовою. Пане Юхновський, тут звучать різні фрази “кінулі”, “развєлі”. Як і коли трапилося, що терміни і лексика кримінального світу переступили поріг, який вони переступати не повинні?

Ігор Юхновський

Справа в тому, що факт існування незалежної України і її майбутнього розвитку є факт цілком об’єктивний. І не залежно, як в нашій історії трапляються схиби в одну чи іншу сторону? На скільки вони є нецензурні і блатні? Це абсолютно не вплине на розвиток української держави, яка переживає сьогоднішню кризу. Правдива політика є при цьому необхідною. Будь-яка політика, основана на неправді, промине. І те, що сьогодні сталося теж промине.

Ганна Стеців

Тут пан Хомутинник сказав, що ніяких домовленостей не було. Щоб підтвердити слова Віктора Ющенка, що домовленість була, ми щойно дзвонили Олександру Морозу.

Ганна Стеців (по телефону)

З фракції “Регіони” народний депутат Рибак сказав таку річ, що на погоджувальній раді у Литвина, приїхав Віктор Янукович, і коли запитали його чи справді були у нього якісь домовленості з кимось із фракцій про щось про сьогоднішнє голосування, жоден голова фракції не встав і не сказав, що справді було. Мовляв, Янукович цим підтвердив, що він ніяких зобов’язань ні перед ким не має. Це так було, чи ні?

Олександр Мороз

Це було не так. По-перше, на цій зустрічі був не тільки Рибак, а було чоловік 15. І ніхто не запитував Януковича, а він сам сказав, що був на зустрічах з усіма фракціями, окрім КПУ, і ніде ніяких обіцянок не давав. Правда, він сказав так: “Я був на засіданні фракції соціалістів, і мені поставили це запитання, але так складалися обставини, що я сказав так”. Проте перевівши розмову, що це було несерйозно. Але це було зовсім несерйозно, бо, наприклад, Юрій Луценко, член нашої фракції тоді сказав: “Якщо донеччани говорять, то треба вірити. Ми навіть не ставимо умову про те, що спочатку треба голосувати закон про вибори, а потім вже програму Кабінету Міністрів”.

По-друге, з нами вели переговори представники фракції “Регіонів”, які найбільше опікуються авторитетом прем’єра і Кабінету Міністрів, ще 4-ри тижні тому. Було досягнуто домовленості, що вони голосують за закон про вибори, а ми голосуємо за програму Кабінету Міністрів, не зважаючи на її зміст, бо ми розуміємо, що це політичний документ і не більше. Тому, я розумію Рибака як представника Кабінету Міністрів у ВР, він може так говорити, але це не означає, що це достовірні речі.

Ганна Стеців

Дякуємо Олександру Морозу. Я лише передам інформацію, яку щойно принесла наша асистентка пані Валентина Павленко. Шквал дзвінків: кожні 7 хвилин – 10 дзвінків від слухачів. Ось що вони запитують:

“Чому пан Хомутинник говорить російською мовою? Якщо молодий політик не хоче говорити по-українськи, він не поважає свій народ, який представляє в парламенті”.

З Донецька дзвінок:

“Не треба розписуватися за весь Донецьк, там говорять українською мовою”.

“Вікторе Андрійовичу, запам’ятайте цей день. Опозиція мусить бути пильніша, і нікому не вірити в майбутньому”.

І ось пан Михайло з Оболоні:

“Чому опозиція спочатку все ж таки голосувала за Януковича? Мали починати питання з пропорційності...”

Я думаю, що це вже складні...

Віктор Ющенко

Хтось в залі сьогодні сказав: до цього дня думали, що дійсно “Донбас порожняк нє гоніт”...

Ганна Стеців

Так. Але мені здається, річ навіть не в тому, зрадив Янукович чи не зрадив, бо зрада в політиці – явище не нове. Може питання в іншому: чи є Янукович самостійною фігурою, чи він зрадив, що так сам вирішив, чи тому що сказали? Чи взагалі прем’єр може бути самодостатньою фігурою сьогодні в політиці України, пане Юхновський?

Ігор Юхновський

Він повинен бути, але не має можливості за сьогоднішніх умов. Тобто прем’єр не може говорити все, що він може сказати через те, що повністю залежить від Президента і адміністрації.

Доти, доки ми не ухвалимо нормальний закон про Кабмін, який би дав можливість членам Кабміну, прем’єру бути достойними людьми і цінувати своїм словом, положенням - на жаль, наші урядовці будуть у дуже жалкому становищі, в якому опиняється , між іншим, і нинішній прем’єр.

Тому ми не повинні чекати на запропоновану Президентом адміністративну революцію, ми повинні робити в рамках Конституції те, що потрібно робити, щоб уряд і держава стали міцнішими - повинні приймати закони про уряд, про вибори.

Найважливіше зараз для України є її парламент. Це єдине місце в Україні, де Ви почуєте вільну думку різних напрямків. Зберегти цілісність цього парламенту і його конструктивність – надзвичайно важлива справа. І те, що сталося сьогодні, послаблює парламент. Я б дуже хотів, щоб цього не було в майбутньому.

Ви знаєте, я дивився на трибуну, коли виступав депутат від соціалістів і казав, що пан Янукович не дотримався слова, це була якби бомба, я споглядав на задні ряди і бачив саркастичні посмішки деяких депутатів з так званої більшості і подумав: “Господи, в яких обставинах опинився наш прем’єр-міністр”.

Ганна Стеців

Пане Ющенко, Ви теж були прем’єром ще недавно. Я пригадую, як Ви прилітали до Варшави, коли йшлося про газову трубу в обхід України, і як принципово, не зважаючи на позицію Президента, Ви тоді говорили. Чому Вам система не заважала бути самодостатнім прем’єром і говорити те, що говорить прем’єр, не зважаючи, що кажуть на Банковій?

Віктор Ющенко

Залежність чи незалежність фігури прем’єра є дуже актуальною в українських обставинах. Якщо говорити відверто, всі розуміють, що уряд номер один досить часто знаходився на Банковій, уряд номер два - на Грушевського.

Для політика дуже важливо, що ти говориш, але не менш важливо – те, що ти не говориш. І те, що прем’єр Янукович не все міг сьогодні говорити - для мене це зрозуміла обставина. Але для мене є сьогодні на вагу золота: якщо діючий уряд переступить лінію, за якою стоять найцінніші національні речі – демократія, свобода, забезпечення рівних демократичних прозорих виборів, те, що в нас відбувається сьогодні - узурпація влади - може бути на багато, багато років.

Тому, з одного боку, ми демонструємо порозуміння з будь-якою силою, яка дбає про майбутнє України, і цим хотіли б давати шанс виправитися кожному. Але прикро, коли такий крок по-іншому якось сприймається. Чисто по-людські це образливо. Але найголовніше - це політичний контекст, ми втрачаємо можливості для України, Україна втрачає свої можливості. Я б не хотів, щоб той ярлик, який висить роками – “Україна - це країна втрачених можливостей” - переходив в майбутнє.

Ганна Стеців

Пане Віталію Хомутинник, що Ви скажете?

Віталій Хомутинник

Я думаю, що розмова йде не в тій площині. Про що ми торгуємось?

Ганна Стеців

У Вашій волі повести розмову так, як Ви хочете...

Віталій Хомутинник

Це не базар. Ми сьогодні говоримо про систему виборів, які будуть аж за три роки. Я виступав у Верховній Раді стосовно того, що про це рано говорити. Якщо говорити про один закон ( пропорційна це чи змішана система виборів), сьогодні від Президента іде комплекс пропозицій, ряд законів стосовно Конституційної реформи. Чому ми не розглядаємо в комплексі? Чому нам треба було терміново провести пропорційний закон про вибори? І яким чином це пов’язано з програмою уряду?

Ганна Стеців

Ми до цього повернемося. Наразі говоримо про самостійність чи несамостійність фігури прем’єра. Як Ви вважаєте, чи Янукович є самостійною фігурою?

Віталій Хомутинник

Віктор Федорович – особа, яка виконує роботу, яка на нього покладена, разом з усім коаліційним урядом. Сьогодні ми всі розуміємо, що головна влада – у Президента. Тому його крок був логічним у цьому відношенні, він подав пакет пропозицій про перехід до парламентсько-президентської республіки, щоб було більше повноважень в парламенту і, відповідно, у Кабміна.

Ігор Юхновський

Закон про вибори вже давно є в парламенті, і він вже роками розглядається. Президент був завжди проти пропорційних виборів, а тепер він погодився, але погодився, як Ви кажете, в комплексі. Мені це теж незрозуміло. Це виходить, що Президент поступається цим законом в ім’я якоїсь більшої мети. Це перше.

Ганна Стеців

Тобто Президент хоче пропорційної системи. Але чого “Регіони” не хотіли голосувати?

Ігор Юхновський

Незрозуміло. Тим більше, що цей закон вже дуже давно стоїть у Верховій Раді і не приймається. Це перше. Друге, я хотів сказати, що... що

Ганна Стеців

Не шукайте слова, говоріть так, як є.

Ігор Юхновський

Якби не було ініціатив президента, які на даний час є зовсім непотрібні, через те, що йому через півтора роки треба здавати свою посаду... Прийде новий президент. Президент, крім того, має не дуже велику популярність серед населення, і тому виступати з такими категоричними і доленосними пропозиціями - це теж незрозуміло. По-третє, існує процедура, за якою зміни до Конституції мають бути прийняті. Ця процедура існує у Верховній Раді, отже, по ній можна було спокійно проводити ці всі пропозиції.

Я не розумію, для чого було брати апеляцію - щоб робити всенародне опитування? Ми повинні бути чесними.

Я розумію ( звертаючись до Хомутинника – ред.), Ви хочете знайти якось виправдання своїм позиціям. Але мені здається, що Ви не є цілком чесні і відкриті, просто Ви намагаєтеся переговорити нас. Я радий, що у Вас такий талант, але Боже Вас борони, з ранньої молодості фальшивити в цьому таланті. Краще це не робити.

Ганна Стеців

Пане Ющенко?

Віктор Ющенко

Декілька реплік. Шановні слухачі, шановні присутні у студії. Хочу як громадянин задати це запитання сам собі і вам. Вас не дивує, що влада, яка не має довіри в народу ( бо за неї проголосувало 11, 8% ), влада, якій не довіряють ( бо тільки 6% українців знаходять сили для довіри цій владі), влада, якій залишилося півтора роки, яка не є демократичною, раптом виходить, як прийнято говорити, “з низкою демократичних ініціатив”.

У мене три знаки запитання. Яка мотивація у влади таким чином поступити? Тільки одна. Повне відчуття того, що народ більше не дасть довіри цій владі на виборах. І цій владі треба буде переходити в іншу площину. Тому сьогодні вся ініціатива реформи - це авантюра.

Розуміючи, що через парламент всі позиції ініціатив по реформі не будуть проведені, знаходиться жахливий інструмент, повірте. Референдум прямої дії.

Шановна українська громада, задумайтесь. Нас всіх ведуть до того, що українська Конституція, яка забороняє проводити такого типу референдуми... Сьогодні це президент пропонує тільки з однією метою: щоб обійти парламент і сфальсифікувати відповідь виборців.

Ганна Стеців

Подзвонив слухач з Донецька, пан Ігор. Каже: “Вікторе Андрійовичу, звертайтеся до людей, до народу, ми хочемо чути Ваше звернення до нас, і ми вас підтримаємо”.

Є багато думок слухачів, в дечому вони дуже різкі стосовно нашого молодого гостя, тому я не буду їх тут цитувати.

Давайте пояснимо людям, чому так важливо було сьогодні піднімати питання про пропорційні вибори. Пане Ющенко?

Віктор Ющенко

Перш за все, це питання, про яке два дні тому говорив Президент. І абсолютно було логічним перевірити щирість, відданість позиції Президента, яка вже 4 рази голосувалася в парламенті, 4 рази ветувалася. І коли ще у залі стоять слова Президента, що нам треба провести закон про пропорційну виборчу систему, думаю, це добра нагода сформувати хоч елементарний місточок довіри між сказаним словом і продемонстрованою позицією. Тому це виглядало як абсолютно закономірний процес: коли про це говорить Президент, коли про це два тижні тому голосували, в тому числі, депутати більшості. Чому сьогодні у першому читанні? Перше читання не робить погоди. Воно тільки демонструє перший крок до порозуміння між сказаним словом і зробленим ділом.

Тому, особливо для моїх політичних колег – Олександра Олександровича і Юлії Володимирівни - це виглядало як джентльменська угода і джентльменське порозуміння...

Ганна Стеців

З Януковичем, з “Регіонами”?

Віктор Ющенко

Так, тому що вони говорили про конкретні “голоси”, цифри. Ми говорили про принцип. Наша політична сила вимагає закон про політичну виборчу систему поставити в пакеті, в рамках голосування за програму. І це було б логічно для людей, які нас слухають, для влади. Це був би зрозумілий союз. Велика прикрість, що цього не відбулося.

Ганна Стеців

Пане Ющенко, Ви належите до політиків, яким можна ставити будь-які запитання, Ви ніколи не боїтеся питань гострих і неприємних. І зараз таке неприємне питання я Вам поставлю. Сьогодні у кулуарах парламенту народний депутат з фракції “Регіонів” Майстришин сказав мені, що “Наша Україна” виторгувала Порошенка в Януковича. Мовляв, “Наша Україна” проголосує за програму уряду, а більшість не буде натомість продовжувати бюджетний скандал, пов’язаний з ім’ям Порошенка. Чи це правда?

Віктор Ющенко

Ні. Повірте, у мене була вчора розмова з прем’єром декілька годин, почалася вона у колі моїх колег, це було чоловік 7 присутніх, де в першій фразі я сказав: “Віктор Федорович, у нас не буде жодного питання, яке буде стосуватися корпоративних цілей і приватних цілей. Перегорнули цей аркуш, і будемо говорити виключно про проблеми, які стосуються політичної реформи, ситуації в парламенті і кроків, які ми повинні зробити в рамках реформування політичної системи. Крапка.” Ніякі гроші, ніякі речі, які відносяться до інших обставин, були для нас неприйнятні. Про них не піднімалося питання. Думаю, це підтвердить, починаючи від прем’єра, будь-хто.

Ганна Стеців

Пане Хомутинник, чи Ви далі наполягаєте, що жодних домовленостей з Януковичем не було, можливо , Ви про них просто не знаєте. Пам’ятаєте, пані Тимошенко казала, що є такі депутати, яких називають “кнопками”. Може, не всі депутатам лідери доводять суть домовленостей?

Віталій Хомутинник

Ми всі рішення ухвалюємо голосуванням в четвер о 8 ранку, не було жодного четверга, щоб не зібралися усією фракцією і не ухвалили рішення з того чи іншого питання.

Сьогодні ми також зустрічалися, як в будь-який інший четвер, і ухвалювали ті ж рішення. Жодних розмов не було, що хтось повинен голосувати за цей закон.

Скажу більше, навіть якщо б сказали, що треба голосувати і були б мотиви, повірте, в нашій фракції більшість - представники мажоритарних округів, і ніхто б з депутатів на це б не пішов.

Ганна Стеців

Пане Юхновський, Ви мені сказали сьогодні також в кулуарах: “У політичних процесах України відбуваються надто складні процеси, щоб ми могли собі дозволити на слабких політиків.” Що Ви мали на увазі?

Ігор Юхновський

Я мав на увазі виступ пані Богатирьової. Думаю, вона виступила, можливо, грубо з точки зору делікатного політика, який би мав зберегти реноме прем’єра. Але всі кажуть: Президент хоче зробити реформу, за якою новий Президент буде обмежений у своїх правах, і буде парламентсько-президентська республіка. Я вас запевняю, якщо Леонід Данилович робить це під себе чи своїх близьких, в результаті такої реформи, як він пропонує, наступний президент буде мати набагато більше сил, ніж має цей президент. Тому ця реформа є, по-перше, неясна.

По-друге, вона замахується на найголовнішу інституцію, яка єдина тримає державу – на парламент. Тому думати, що пропозиції Президента є справді демократичні, що вони ведуть до парламентсько-президентської республіки...

Вони ведуть до суперпрезидентської республіки ми навіть не знаємо, як будуть розвиватися звичаї двох палат і таке інше. І щось пропонувати, будучи за півтора роки перед своїм уходом, мені здається, незрозуміло.

Ганна Стеців

Наша передача добігає кінця. За два дні квітна неділя, хтось в’їде в Єрусалим на ослі, і когось вітатимуть пальмовим віттям. Потім Його розіпнуть. І всім скривдженим, обдуреним, тим, ким править Неправий, залишиться гірчичне зерно віри. Віри в те, що Христос воскресне. І тоді усі ми промовимо те привітання, яке українці промовляють у свої найважчі часи.

Христос воскресне. Воскресне й Україна.

Це була “Вечірня Свобода”. Будьмо - і здобудьмо. Говорить Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG