Доступність посилання

ТОП новини

Кабiнет мiнiстрiв Сербiї вiдкинув план Михаела Штайнера, голови Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi, про розширення повноважень тимчасових крайових органiв влади


Михайло Рамач Кабiнет мiнiстрiв Сербiї вiдкинув план Михаела Штайнера, голови Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi, про розширення повноважень тимчасових крайових органiв влади

Планом Штайнера передбачається перенесення повноважень Мiжнародної адмiнiстрацiї на Кабiнет мiнiстрiв Косовa. “План Штайнера своїм змiстом й динамiкою суперечить принципам й цiлям Ради безпеки ООН і нашої країни”, мовиться у заявi сербського уряду. Офiцiйний Белград вважає, що косовськi iнституцiї, в яких абсолютну бiльшiсть функцiонерiв i працiвникiв становлять етнiчнi албанцi, неспроможнi виконувати повноваження, якi наразi виконує Мiжнародна адмiнiстрацiя.

Документом Михаела Штайнера уточнюється, що косовським органам будуть надані ширшi повноваження в ланках агропромисловостi, культури, охорони здоров’я, економіцi та правосуддi. Кабiнет мiнiстрiв Косова отримав би й право керувати полiцiєю та Косовським захисним корпусом. У Белградi з цього приводу зазначають, що згаданий корпус складається переважно з бiйцiв колишньої Армiї визволення Косова і що в ньому є й особи, яких серби пiдозрюють у скоєннi воєнних злочинiв. Белград обурений фактом, що Штайнер пiдготував цей план без консультацiї з косовськими сербами та сербською владою.

На думку Белграда, план мiжнародного адмiнiстратора дає можливiсть, щоб тимчасовi косовськi iнституцiї стали державними та щоб згодом проголосили незалежнiсть провiнцiї. Сербська сторона до того ж стурбована повiдомленням, що з Косова найближчим часом будуть вiдведені 650 росiйських вiйськових, якi розташованi переважно в місцевостях, заселених сербами.

Штайнер досi не вiдповiв на твердження сербського уряду. Вiн наразi зайнятий полемiкою з лiдерами косовських албанцiв. Адмiнiстратор у четвер проголосив так звану Албанську нацiональну армiю терористичною органiзацiєю й звернувся до косовського парламенту з вимогою осудити дiяльнiсть згаданої нелегальної органiзацiї. Спiкер парламенту Неджат Дацi зухвало вiдкинув вимогу Штайнера, ствердивши, що в депутатiв є важливiшi справи.

Щодо Албанської нацiональної армiї, йдеться про угруповання, яке виступає за створення великої Албанiї. Штайнер каже, що в нього є документи, якi свiдчать, що йдеться про терористичну органiзацiю. На своїй сторiнцi в Інтернеті Албанська нацiональна армiя закликає землякiв боротися за приєднання до Косова тих регiонiв Сербiї, Чорногорiї, Македонiї й Грецiї, в яких бiльшiсть населення становлять етнiчнi албанцi.

Сербська преса стверджує, що АНА скоїла двадцять убивств у Македонiї й Сербiї. Її жертвами були вiйськовi й полiцейськi. Белградськi полiцейськi експерти кажуть, що основною метою АНА є збереження так званого героїнового шляху, тобто каналiв, якими транспортують наркотики з Близького Сходу до країн Захiдної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG