Доступність посилання

ТОП новини

Огляд головних подій минулого тижня: Ірак. Саміт ЄС в Афінах


Василь Дарчук Огляд головних подій минулого тижня: Ірак. Саміт ЄС в Афінах

Прага, 18 квітня 2003 – У нашому сьогоднішньому огляді головних подій тижня ми знову зупинимося на становищі в Іраку і на міжнародних планах його відбудови і демократизації. Ми коротко торкнемось також саміту лідерів країн Європейського союзу в Афінах, учасники якого остаточно вирішили справу залучення до ЄС нових десятьох членів.

Нині, коли воєнну акцію в Іраку, а точніше , усунення режиму Саддама Гуссейна від влади, можна вважати завершеним, перед коаліційними силами постала низка нових проблем, з якими щодня доводиться мати справу. Передусім військові підрозділи союзників взяли на себе обов’язок поліцейських сил, відвертаючи міжетнічні і міжрелігійні сутички, грабежі і мародерство. Крім того, як заявив представник Пентагону генерал Брукс, коаліційні підрозділи продовжують також роззброєння іракської армії. За словами Брукса, іракські сили практично не виявляють жодного опору. У більшості іракських міст режимна поліція перейшла на бік союзників і нині щораз частіше патрулює вулиці разом з американськими і британськими військовослужбовцями. Головною подією тижня в Іраку можна вважати нараду лідерів іракських опозиційних груп в Ен-Нассирії за участю представників США і Великобританії. Нараду скликано з ініціативи адміністрації США для обговорення справи сформування тимчасової адміністрації в Багдаді, яка підготувала б ґрунт для дальшого створення перехідного федеративного іракського уряду за участю представників усіх етнічних і релігійних груп. Тимчасову адміністрацію на перших порах очолить американський генерал у відставці Джей Ґарнер, який є прихильником якнайшвидшого створення іракського керівництва. Ґарнер прибув до Багдада у середу, тобто через тиждень після того, як іракська столиця перейшла під контроль коаліційних сил.

Більшість лідерів іракської опозиції висловилися за якнайкоротшу присутність коаліційних сил. У спільній заяві із 13-ти пунктів вони оголосили партію Баат, тобто правлячу кліку Саддама Гуссейна, розпущеною і закликали до сформування тимчасового уряду самим іракським народом. Оглядачі підкреслюють, що на нинішню зустріч не прибув лідер найбільшого шиїтського угруповання - «Верховної ради ісламської революції». Керівництво цієї групи, яке базується в Ірані, схвалило усунення режиму Саддама Гуссейна, проте відмовилося співпрацювати з новою адміністрацією за участю представників коаліції. На нараду не прибув також лідер Іракського національного конгресу Чалабі, якого розглядали, як можливого керівника тимчасового уряду. Він надіслав на нараду лише свого представника. Іракський національний конгрес об’єднує всі іракські опозиційні групи на вигнанні, в тому числі релігійні та етнічні.

До цього слід додати, що під час наради іракських опозиційних лідерів у Ен-Нассирії проходила багатотисячна демонстрація протесту проти участі американських представників у новій тимчасовій адміністрації і проти присутності в Іраку коаліційних військ. Учасники наради домовилися також наступного тижня провести наступну зустріч.

Тим часом, повертаючись до нинішніх обов’язків коаліційних підрозділів в Іраку, слід сказати про те, що американське командування створило оперативний центр у Багдаді, який повинен займатися нагальними проблемами цивільного населення, зокрема дотриманням порядку, забезпеченням електроенергією, водою і ліками. Хоча, як підкреслив із цього приводу міністр оборони США Рамсфельд, головним завданням американських підрозділів залишається очищення території Іраку від решток іракських сил, вірних режимові. Упродовж останніх днів тижня надходили повідомлення про збройні сутички у місті Мосул на півночі Іраку, однак, як повідомило командування, ішлося про перестрілку під час спроби мародерів пограбувати місцевий банк.

Поряд із підтриманням порядку коаліційні війська займаються пошуками зброї масового знищення і решток керівництва. За словами міністра оборони США, зброю масового знищення можуть допомогти знайти лише самі іракці, причетні до її заховання. Тим часом військове командування не бачить сенсу повертати до Іраку військових інспекторів ООН, поки тут не буде стабілізоване становище. У пошуках представників багдадського режиму коаліційні сили були успішніші, хоча місце перебування Саддама Гуссейна досі невідомe. Під час однієї з операцій у середу затримано зведеного брата диктатора Барзана Ібрагіма Хасана аль-Тикріті, який керував розвідкою, був іракським представнком при ООН, а пізніше був радником Саддама Гуссейна. Він фігурує у списку із 55-ти розшукуваних нині представників режиму. У рамках дальших пошуків Пентагон оголосив нагороди у розмірі 200 тисяч доларів за інформацію, яка допоможе заарештувати лідерів колишнього режиму.

Американські спецпідрозділи заарештували також у Багдаді палестинського терориста Абу Аббаса, який 85-го року організував захоплення італійського пасажирського судна і вбивство американського громадянина. В Італії Аббаса засуджено на довічне ув’язнення. Керівники палестинської автономії звернулися до США із закликом звільнити Аббаса, бо його арешт, як вони твердять, є порушенням близькосхідних мирних домовленостей, підписаних в Осло 93-го року.

При цьому варто також навести останні, хоча не найновіші, бо із минулої середи дані про втрати американських сил в Іраку. Отже за час воєнної акції загинуло 125 військовослужбовців, 18 із них унаслідок нещасливих випадків. Троє осіб пропали безвісти і 495 були поранені.

На закінчення додаймо, що минулого тижня Сполучені Штати закликали Раду безпеки ООН скасувати економічні санкції проти Іраку, визволеного від режиму Саддама Гуссейна. За словами представника Білого дому, скасування санкцій, які забороняють експорт нафти, дозволить швидко відновити торговельні відносини Іраку зі світом і приступити до відбудови. Водночас протягом тижня ООН різко збільшила доставки гуманітарної допомоги населенню Іраку. Продовольча допомога надходить морем, шосейними дорогами із Кувейту і Йорданії. У четвер перших сто вантажних машин із харчами до північного Іраку прибули через Туреччину. Очікують також автоколону із продовольством з Ірану.

У п’ятницю в Саудівській Аравії розпочалася нарада представників Туреччини, Сирії, Йорданії, Єгипту і Бахрейну, тобто сусідніх з Іраком країн, які обговорять ситуацію в Іраку після повалення режиму Саддама Гуссейна, зокрема питання сформування перехідного уряду, присутності в Іраку коаліційних військ і надання іракському населенню гуманітарної допомоги.

Скажемо також про іншу важливу подію минулого тижня – про дводенний саміт лідерів країн Європейського союзу, який відбувся в Афінах у середу і четвер. Хоча мета скликання саміту – схвалити залучення до ЄС десяти нових країн-кандидатів, учасники цієї наради присвятили чимало уваги і часу ситуації в Іраку. В Афінах підписана угода про залучення наступного року до Європейського союзу восьми нових членів із країн Центральної і Східної Європи, а також Кіпру і Мальти. Голова єврокомісії Романо Проді закликав також зміцнювати зв’язки із колишніми радянськими республіками, зокрема Росією, Україною і Молдовою.

Коли ідеться про Ірак, то учасники саміту в Афінах зійшлися на тому, що головну роль у післявоєнній відбудові Іраку повинна відігравати Організація Об’єднаних Націй. У прикінцевому документі саміту сказано, що відповідальність за утримання порядку в Іраку, за надання гуманітарної допомоги й охорону культурних пам’яток від розкрадання лежить на коаліційному командуванні. Натомість формування перехідного іракського керівництва і відбудову післявоєнного Іраку повинна взяти на себе ООН. На саміті оголошено також, що кілька країн із кандидатів до ЄС, зокрема Польща, Латвія, Литва та Естонія надішлють до Іраку свої миротворчі контингенти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG