Доступність посилання

ТОП новини

Сербськi урядовцi звинувачують опозицiю, в тому числi й партiю екс-президента Воїслава Коштунiци, у зв’язках iз органiзованою злочиннiстю


Михайло Рамач Сербськi урядовцi звинувачують опозицiю, в тому числi й партiю екс-президента Воїслава Коштунiци, у зв’язках iз органiзованою злочиннiстю

Белград, 14 квiтня, 2003 – Представники уряду заявляють, що до вбивства прем’єра Зорана Джинджича мiсяць тому у Белградi були причетнi й окремi полiтичнi партiї. Влада оприлюднила заяву, в якiй мовиться, що злочинне угруповання фiнансувало Радикальну партiю Воїслава Шешеля, який разом з його лiдерами планував полiтичнi вбивства. Шешель здався Мiжнародному трибуналовi у Гаазi наприкiнцi лютого. Його партiя спростувала твердження уряду.

Мiнiстр Драґан Веселинов каже, що колишнiй президент Коштунiца зустрiчався з особами, якi готувалися провести переворот у Сербiї. У вiдповiдь на цi звинувачення Коштунiца каже, що уряд запроваджує однопартiйну систему та обмежує свободи й права громадян. Колишнiй президент додає, що Демократична партiя, яку очолював покiйний Джинджич, прагне стати свого роду Компартiєю. Коштунiца, зокрема, обурений фактом, що влада, за його словами, манiпулює засобами масової iнформацiї. Вiн твердить, що нiхто з його спiвробiтникiв не був пов’язаний зі злочинними угрупованнями. Екс-президент вимагає вiд влади призначити якомога швидше достроковi парламентськi вибори.

Прем’єр-мiнiстр Зоран Живкович з цього приводу ствердив, що влада не боїться виборiв. Вiн упевнений, що правляча коалiцiя наразi дiстала б 70 % мiсць у парламентi.

Мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович вiдкинув твердження опозицiї, що влада переслiдує полiтичних опонентiв. За його словами, єдиною метою широкої полiцейської операцiї є органiзована злочиннiсть, а вiдповiдальнiсть нестимуть усi, хто був причетним до них, включаючи й полiтичних дiячiв. Михайлович каже, що громадяни вiд середини березня добровiльно передали полiцiї 35 тисяч штук вогнепальної зброї та два мiльйони куль, а пiд час обшукiв баз злочинних угруповань вилучено ще десять тисяч штук зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG