Доступність посилання

ТОП новини

Думка міністра палива та енергетики України Сергія Єрмілова щодо майбутнього нафтопроводу Одеса-Броди


Майя Нагорняк, Маряна Драч Думка міністра палива та енергетики України Сергія Єрмілова щодо майбутнього нафтопроводу Одеса-Броди

Прага-Київ, 8 квітня, 2003 року.

Мар’яна Драч

Минулого тижня посол Німеччини в Києві Дітмар Штюдеманн висловив стурбованість з приводу долі нафтопроводу Одеса -Броди. Німеччина разом з США та Польщею радить Україні залишити цю трубу для транспортування каспійської нафти і не віддавати її російським компаніям, які пропонують прокачувати свою нафту у зворотному напрямку. У зв’язку з цим міністр палива та енергетики України Сергій Єрмілов сказав Радіо Свобода, що Україна наразі таких планів не має.

Сергій Єрмілов

Поки що немає економічного сенсу в такому використанні, тому що у нас є вільні потужності по іншій гілці – Мічурінськ - Лисичанськ і далі на одеський термінал. Коли цей напрямок буде перевантажений, можна буде розмовляти про завантаження і використання у зворотному напрямку нафтопроводу Броди-Одеса.

Але сьогодні інші можливості української нафтотранспортної системи не використовуються, тому говорити про це ще рано.

Мар’яна Драч

Сергій Єрмілов також висловив сподівання, що Україна буде ключовою державою для транзиту каспійської нафти в Європу.

Сергій Єрмілов

Актуальність створення євразійського нафтотранспортного коридору вона була, є, існує і буде існувати, тому що постійно зростає видобуток нафти на каспійському морі і витоку реалізації цієї продукції сьогодні заважає відсутність достатньої кількості нафтотранспортних шляхів.

Сьогодні є альтернативні шляхи: відбудовується нафтопровід на Джейран, є інші проекти побудови транспортування нафти на Середземноморські порти. Але сьогодні єдиний шлях, який готовий до експлуатації - це якраз нафтопровід Одеса - Броди з подальшим постачанням легкої каспійської нафти до Європи.

Я думаю, що ми повинні використати цю можливість для України і надати можливість споживачам цієї легкої нафти у Європі отримувати її найближчим шляхом.

Мар’яна Драч

Зазначу, Що ці слова пролунали напередодні візиту українського прем’єра до Німеччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG