Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-американські відносини – погляд Адама Міхніка Збігнєва Бжезинського та Поли Добрянської


Михайло Мигалисько Українсько-американські відносини – погляд Адама Міхніка Збігнєва Бжезинського та Поли Добрянської

Вашингтон, 8 квітня, 2003 року.

У Вашингтоні триває дводенна конференція “Громадянське суспільство в Україні” за участю американських та українських політологів, експертів та офіційних осіб. Чимало уваги на конференції було присвячено питанням українсько-американських відносин, які останнім часом зазнали значного погіршення.

Впливовий польський політичний діяч Адам Міхнік, звернув увагу учасників вашингтонської конференції на те, що справа боротьби з корупцією залишається тим першочерговим завданням для України, щоб вийти на більш прозорий шлях реформ і демократизації. У цьому контексті він звернув увагу на одну особливість, якою відзначалася американська допомога посткомуністичним центральноєвропейським країнам та пострадянським державам. Американська допомога Польщі спочатку була скерована на формування громадянського суспільства та його інституцій, тим часом аналогічна підтримка з Вашингтона надходила до лідерів у Москві: спершу Горбачову, відтак Єльцину,- та лідерам у Києві й інших пострадянських столицях. 7 “На мою думку, досі немає чітко випрацьованої стратегії в американській політиці стосовно України. Президент Буш так глибоко заглядає в очі президента Путіна, що не має часу задуматись на тим, що ще існує п”ятдесятимільйонна держава. Щоправда, президент Путін нічого путнього не скаже президентові Бушу про Україну. Адам Міхнік у цьому контексті закликав адміністрацію США розмовляти з українськими демократами. Слід зазначати, що до поглядів польського представника уважно прислуховувалися, принаймні, десять представників американського зовнішньополітичного відомства. Колишній радник з питань національної безпеки США- доктор Збігнєв Бжезинський -зосередив увагу “на прогресивній еволюції” американського ставлення до України.

“Цей підхід пройшов процес від незнання, через зарозуміле ставлення до наполегливості у встановленні стосунків.” Стосовно внутрішнього розвитку Бжезинський також вказав на те, що корупція, вбивство журналіста, нелегальний продаж зброї є явищами,що непокоять, однак запитав, чи це гірше від масових вбивств у Чечні (чи пак, експорту зброї до кримінальних держав із цього самого джерела). На його думку, виокремлення й відчуження лише України в цьому контексті викликає також чимало запитань.

На щастя, ця фаза також відходить у минуле й є дедалі більше ознак певної наполегливості, намагання розбудувати кращі стосунки між Сполученими Штатами й Україною , наголосив доктор Збігнєв Бжезинський. На вашингтонському Форумі виступила також заступник державного секретаря США із глобальних питань Пола Добрянськи, яка привітала прагнення України приєднатися до євроатлантичних структур, НАТО, ЄС до Світової організації торгівлі. Це вказує на бажання з боку України більше інтегруватись у світ ,і це шлях майбутнього України.

Щоправда, справжні зміни настануть, якщо ті оголошені наміри відповідатимуть політичному бажанню запроваджувати перетворення у життя, що стане справжнім рушієм просування України до повної інтеграції в євроатлантичні рамки. Чи це залежатиме від керівництва та народу України? Заступник державного секретаря наголосила на тому, що “адміністрація президента Буша підтримує розвиток незалежної, демократичної, з ринковою економікою Україну та готова посприяти перетворенню цієї візії на реальність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG