Доступність посилання

ТОП новини

Російська мова може стати адміністративною мовою в трьох майбутніх країнах-членах ЕС


Славко Волинський Російська мова може стати адміністративною мовою в трьох майбутніх країнах-членах ЕС

Брюссель, 9 квітня 2003 - Про це заявила в середу у своєму виступі член Європейського Парламенту Елізабет Шрьодтер у Страсбурзі під час чергової сесії Європарламенту. Нині у Страсбург з Брюсселя прибули окрім членів Європарламенту майже всі комісари європейської комісії. Головна тема дискусій – розширення Європейського Союзу.

Виступ члена Європейського парламенту від фракції зелених Елізабет Шрьодтер був досить різким і дещо сенсаційним. Елізабет Шрьодтер звітувала про хід підготовки Литви Латвії й Естонії до вступу в Європейський Союз. Окрім подолання технічних елементів для долучення балтійських країн до ЄС доповідач звернула увагу на соціальні аспекти цих країн. Зазначила про високий рівень корупції в балтійських державах і зосередила свою увагу на правах людини, зокрема на право користуватись російською мовою в якості адміністративної мови, оскільки в Литві, Латвії й Естонії мешкає велика кількість російськомовних громадян. Звісно, це не означає, що росіяни не повинні знати і поважати офіційні мови, тобто литовську , чи латвійську але разом з тим Елізабет Шрьодтер закликала керівництво Литви, Латвії й Естонії надати російській мові статус адміністративної. Так як, скажімо, в Іспанії панує єдина офіційна мова іспанська, але крім того, приміром, в Каталонській провінції як адміністративна мова використовується мова каталонська.

Іншим регіоном, який може похитнути стабільність ЄС після його розширення – це Кіпр. Про Кіпр звітував парламентар від соціалістів Жак Поос. Отож, які проблеми можуть виникнути після приєднання Кіпру до ЄС. Говорить Жак Поос: ”Я хотів би наголосити що Туреччина окупувала 37 відсотків території острова. І це становить загрозу, реальну загрозу мирному процесу в Європі. Не забувайте, що Кіпр який планує стати членом Європейського Союзу все ще окупований. Туреччина, яка також прагне вступити в Європейський Союз, і що я підтримую, повинна відкликати свої війська з Кіпру. Кіпр повинен об’єднатися. Ми вже бачили поділену Німеччину. Тому Кіпр повинен бути об’єднаним».

Під час виступів членів Європейського парламенту було зазначено, що всі країни-кандидати мусять провести референдум про вступ до ЄС. Окрім Кіпру. Який не бажає цього робити. А Мальта вже провела референдум 8 березня, котрий вже увінчався успіхом.

16 квітня в Афінах відбудеться історична подія – підписання договору про вступ нових країн з центральної і східної Європи в Європейський Союз. Саме тому нині так прикута до Страсбурга увага більшості європейських політиків і журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG