Доступність посилання

ТОП новини

Кучма їде до Середньої Азії дружити й співпрацювати. Чи тільки?


Сергій Драчук Кучма їде до Середньої Азії дружити й співпрацювати. Чи тільки?

Прага, 9 квітня 2003 – Президент України Леонід Кучма почав свою подорож до трьох середньоазійських держав із візиту до Таджикистану. У середу в Душанбе підписано низку українсько-таджицьких документів, серед них угоду про боротьбу з незаконним обігом наркотиків. Для людей важливішим може стати інше – протокол про обмін ратифікаційними грамотами до угоди про спрощений порядок зміни громадянства громадянами обох країн, які живуть в іншій державі. А тепер іще трохи про офіційний і неофіційний погляд на нинішній візит.

Поїздка президента України Леоніда Кучми з офіційним візитом до Таджикистану, а потім із робочими візитами до Киргизстану й Узбекистану, має дві складові: це переговори Кучми як голови Ради СНД про створення зони вільної торгівлі в межах цього міждержавного об’єднання і двосторонні зустрічі Кучми як президента України з президентами й іншими представниками керівництва тих держав, підтвердили в прес-центрі президента України.

Розвиток двосторонньої співпраці зрозумілий; про співпрацю ж у межах СНД іноді лунають коментарі, що й нині, на тринадцятому році існування співдружності, ніхто не знає, що таке та співпраця. Ось яке ставлення до СНД, як повідомила для Радіо Свобода представниця прес-центру президента України Оксана Косярева, висловив Леонід Кучма в середу: «СНД виконала свою історичну роль, забезпечивши мирний розпад СРСР, хоча й не зовсім рівноправний, відзначив сьогодні на прес-конференції в Душанбе президент України Леонід Кучма».

Водночас, на думку Кучми, СНД ще має й перспективи: «Пославшись на досвід Європейського Союзу, який працює для всіх, а не для однієї якоїсь країни, Леонід Кучма як голова Ради глав держав СНД сказав: ми поставили завдання, щоб СНД було союзом, який дає розвиток членам цієї організації – насамперед економічний».

Перспективи в СНД будуть лише в тому разі, якщо ця організація зробить конкретні кроки, продовжив, за словами представниці його прес-служби, Леонід Кучма: «Перспективи в СНД будуть, якщо в рамках організації не будемо обслуговувати політичні інтереси, а працюватимемо в інтересах усіх ». Президент України нагадав у зв’язку з цим і про плани України, Росії, Казахстану й Білорусі підписати в вересні цього року договір про вільний економічний простір.

До позиції президента України критично ставиться директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий: «…Намагання штучно повернути союзи на новому етапі, не закладаючи під такі організації, під такі об’єднання цивілізовану основу економічної співпраці, будуть марними і ні до чого не приведуть».

Цивілізовані ж економічні відносини треба б шукати не там, уважає аналітик: «Звичайно, Україна повинна орієнтуватись чітко на входження до Світової організації торгівлі, на досягнення критеріїв Європейського Союзу. На мій погляд, ті рухи, які відбуваються зараз, у напрямку якоїсь економічної співпраці на Сході, на теренах СНД, поки що не сприяють такому просуванню, а інколи й суперечать».

Але, як сказав в інтерв’ю для Радіо Свобода Валерій Чалий, особливого вибору тут Україна, точніше, її президент, не має: «…Мені здається, що Україна, президент України поки що їдуть туди, де приймають, а не туди, де можна отримати максимальні дивіденди, відповідні до національних інтересів України».

І ще на один можливий аспект нинішньої поїздки Леоніда Кучми звернув увагу Валерій Чалий: “Я хотів би помилятись, але я думаю, що розмови будуть скоріше йти не тільки про економічну співпрацю, але й про певний азійський досвід внутрішньополітичних перетворень”. ”Президент і адміністрація президента хочуть провести свої інтереси через референдум або якимось іншим чином – це те, що вже було застосовано, в тому числі в деяких країнах, у які він зараз їде”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG