Доступність посилання

ТОП новини

Альтернатива


Андрій Охрімович Альтернатива

Київ, 8 квітня 2003 року.

Ганна Стеців

Шановні слухачі, вітаю Вас. В ефірі “Альтернатива”. Експеримент у мистецтві, науці, політиці, і просто у житті…

Тема нинішнього випуску програми - Альтернативна музика групи “ВВ”. Трошки біографії, капочка літопису, дещиця автентичного звучання та не менш автентична балачка з лідером групи Олегом Скрипкою. Веде програму Ганна Стеців, за операторським пультом Артем Мостовий.







Андрій Охрімович

Група “Воплі Відоплясова виникла в Україні у 1987 році. Гітарист Юрій Здоренко та басист Олександр Піпа з 84-го грали хеві-метал в групі “СОС”, але після зустрічі з Олегом Скрипкою різко змінили музичну орієнтацію. Назву групи артисти позичили у Достоєвського: Відоплясов – “одєржимий” літературною діяльністю лакей з твору “Сєло Стєпанчікова і єго обітатєлі”. Свої опуси він називав “Воплямі”. Музика групи зазнала впливу рок-н-ролу, панку та різноманітних етно-стилів. Четвертим учасником “ВВ” став барабанщик Сергій Сахно. Музичною освітою ніхто з “Ввешників” особливо не обтяжений. Скрипка в рок прийшов з театру і з військового заводу, де працював інженером, Здоренко був водопровідником, Сахно вчився барабанній справі в київському мюзік-холлі, Піпу вигнали з музичної школи ще в молодших класах.

Ганна Стеців

У вісімдесят сьомому “Воплі” гучно дебютували на фестивалі Київського рок-клубу і взяли приз “група року”. В першій концертній програмі колективу звучали пісні “Товаріщ майор”, “Розмова з Махатмою”, “Були дєнькі”, ну і звичайно “Танці”. Твір перетнув кордони республіки і став таким собі неофіційним гімном Радянського Союзу. На всіх язиках все раптом запищало “та-та-та-танці”. Під цей кулеметний мотив, у 88-му “Воплі” разом з “Колежським Асесором” та “Роботою Хо” організували так звану “Рок артіль” і почали гастрольні вилазки. До речі, серед іншого, хлопців чомусь полюбили французи. Але про це трошки далі. Андрій Охрімович – Олег Скрипка. Балачка.





Андрій Охрімович

Те, що ти робиш, це є альтернатива в масовому мистецтві, або те, що ми звикли називати “попсою”?

Олег Скрипка

Це, я думаю, парадокс нашого суспільства, те, що альтернативна група є на ряду з мас-медіальними митцями. Насправді, ми маємо бути в якісь власній соціальній ніші.

Андрій Охрімович

Стиль, в якому ти працюєш, означується як панк-рок.

Олег Скрипка

Мабуть ми маємо коріння панку. Те, що музиканти, артисти змішують різні стилі, це є ознакою сьогоднішнього часу. Можна сказати, що ми за походженням панки, музично, не по стилю життя.

Андрій Охрімович

Куди тебе більше тягне: в елітне мистецтво чи те, яке можна було б назвати загальнозрозумілим?

Олег Скрипка

Немає прагнення до якихось крайнощів. Треба нормальним чином балансувати між масово доступним мистецтвом і кулуарним. Власне, мені ні масова культура, ні кулуарна не подобаються.

Андрій Охрімович

Наприклад, кого ти зміг би назвати з найбільш яскравих представників масової культури або хто тобі найбільш не подобається?

Олег Скрипка

За кордоном чи у нас?

Андрій Охрімович

Спочатку давай у нас.

Олег Скрипка

Найбільш небезпечні для суспільства – це представники шансону. Це така крайня гілка масової культури, яка тягне свідомість вниз.

Андрій Охрімович

Твій опонент сказав би тобі: “Що ж там такого поганого в шансоні? Там французький шансон і т. д.”

Олег Скрипка

Ні. Він би просто грав словами. Вони, співаки “кацапського шан сону”, не здібні, щоб так балансувати словами. Тому французи не називають це шансоном. Вони називають це “шансон реалісті.” Це пролетарська пісня. Тобто, це є демократично, і це є альтернативою за походженням.

Андрій Охрімович

Альтернативою в чому?

Олег Скрипка

Альтернативою в буржуазному мистецтві. В нас трохи інша ситуація. Проблема в Європі – це буржуазне мистецтво. Те, що ти робиш і що виходить за рамки буржуазного мистецтва, це вже є альтернативою. Ми про це не говоримо, але в нас є вже така ситуація, в нас ці мас-медіальні буржуазні міністрелі – це і є буржуазне мистецтво. Те, що ми сьогодні слухаємо, те, що по телевізору – це якісь буржуазні постулати, там, “дівчата – машини” і т. д.

Андрій Охрімович

Гарик Кричевський – це шансон?

Олег Скрипка

Гарик Кричевський – це шансон.

Андрій Охрімович

“В натурі”?

Олег Скрипка

“В натурі”. Він розмовляє “в натурі” реально.

Андрій Охрімович

Ще пара слів з біографії групи. У дев’яносто першому двоє з “Воплів” – Скрипка і Піпа – перебрались у Париж. Творче відрядження затягнулось на п’ять років. Повернення до Києва тріумфальним не було. Команду призабули. Група додала до свого складу гітариста Євгена Рогачевського і деякі суто вітчизняні проблеми. У дев’яносто дев’ятому на київську квартиру Скрипки було накладено арешт, а йому самому загрожував штраф біля сімнадцяти тисяч доларів. Формальним приводом таких санкцій став вихід Скрипки з УМПО (Українське мистецтво. Правова організація), яка намагалась взяти артистів під контроль.

Ганна Стеців

У двохтисячному році “Воплі Відоплясова” побували на гастролях в Ізраїлі та США, а також виступили перед американським президентом Білом Клінтоном, під час офіційного візиту останнього в Україну.

Андрій Охрімович

Візьмімо французький контекст. Хто там на сьогоднішній день найальтернативніший? Маємо на увазі те, що все ж таки французьку реальність ти знаєш більше, ніж я.

Олег Скрипка

Минуло вже п’ять років, як я випав з цього контексту. На той час альтернативою був французький рок. У нас навіть такого феномену немає. Можливо, до цього стилю наближується група “Мандри”. Це музика за походженням народна, текст дуже соціальний: про життя, про проблеми бідних людей. За звучанням – це акустичні гітари, контрабас, акордеон.

А на сьогоднішній день альтернатива у французів – це реп, причому у виконанні кольорового населення.

Андрій Охрімович

Повернімо погляд назад. Пригадаймо твоє перебування у Франції. Наскільки ти органічно вписувався в те середовище?

Олег Скрипка

Абсолютно органічно. На сьогоднішній день європейське суспільство є інтернаціональним. Французи насправді щиро цікавляться іншими культурами, особливо цікавляться слов’янською культурою. Тим паче, ми приїхали на момент падіння залізної завіси. Горбачов був дуже модною людиною, а ми були співаками “весняних вітрів” зі Сходу.

Андрій Охрімович

Тобто, там все вийшло. Чому ти повернувся назад в Україну?

Олег Скрипка

Як не дивно, це пов’язане з політичними стосунками Сходу-Заходу. Горбачов пішов зі сцени, і, фактично, прийшла нова зима. Раніше ми, приїжджаючи, були революціонерами-демократами, а тепер ми приїжджаємо – мафія.

Ганна Стеців





З літопису групи. 6-го липня 2002 року на свято Івана Купала у Всесвітньому комітеті космосу за посередництвом української компанії ЮМСІ була зареєстрована зірка під іменем “Воплі Відоплясова”. Подвійна зірка шостої категорії перебуває у сузір’ї Ліри.

Олег Скрипка

Мистецтво у Франції не існує без державних субсидій. Всі наші концерти, всі наші тури відбувалися за субсидією французькою: вкладалося до 50% на все, що йшло на пересування, на подорожі, на готелі. А потім державні акції закінчилися. Останні три роки ми жили як нормальна альтернативна французька група. У нас була своя публіка, професійні стосунки. Але, все одно, фольклор – це якась екзотика. Неможливо говорити про якісь загальні і пронизливі теми. Прийшлося повернутися сюди. Для порівняння, ми у Франції виступали на всіх великих фестивалях, які там існують. “Європейський фестиваль”, “Весна в Борджіа”...

Андрій Охрімович

Ти повернувся в Україну. Твій бренд є достатньо високий. Наскільки ти був і залишаєшся альтернативним до тих пропозицій, які тобі могли б йти від політичних сил? Наскільки ти є вільним в цій ситуації?

Олег Скрипка

Я вільний настільки, наскільки можу собі дозволити в цьому суспільстві. Декілька раз так вийшло, що ми зіграли, але це було на рівні шахрайства. Це просто. Тобі кажуть, що це свято для молоді, наприклад, в Дніпропетровську. Тебе привозять до Дніпропетровська, щоб ти не бачив концерту. А під час виступу, коли ти виходиш на сцену і вже починаєш грати, вже потім в контексті ти розумієш, що це повністю політична акція. Так було з “Озимим поколінням”. Ми почали з ними грати, коли не було ще цієї назви. А після появи назви, вони себе означили не як політична партія, а як аполітичний рух молоді. А після підписання контракту, на останніх концертах ти розумієш, що це повністю політика...

Андрій Охрімович

Відчувається дух і лапа т. з. “політтехнологів”. Добре, повернімося до чистого мистецтва. Наскільки впливає на твою творчість те, що відбувається в Росії? Почнімо, наприклад, з Мамонова. Кажуть, що Мамонов – це така розв’язка, з якої виросло все – і Цой та інші. Чи впливають на тебе якісь авторитети з Росії?

Олег Скрипка

Я б сказав, що ні. Ми були за походженням альтернативні до радянського ладу. Так склалося, що робилося в СРСР, нам не подобається, і ми хочемо робити так, як на Заході за якістю. Не за серцем, а за менталітетом. В Росії, все ж таки, залишився радянський менталітет. Та культура, яка визріла наприкінці існування СРСР, вона зникла і вмерла і в Україні, і в Росії. Мамонов зараз працює в театрі. Він не є загальнодоступним. Це якась елітна фігура. Хто любить Мамонова, той ходить на вистави. Але він впливу такого не має. Група “Аукціон” також регулярно приїжджає до Києва, до будь-якого великого міста, збирає там “тисячник”, але на радіо, на телебаченні ми їх не бачимо. Їх витіснила та буржуазна культура. Вона якраз вичищувала таких представників альтернативи. Але ми з’явилися і існували паралельно. Я дуже поважаю П. Мамонова. Він рухається подібно до мене, але...

Андрій Охрімович

Мамонов і експеримент - це якоюсь мірою синоніми. Тобто, це людина, яка перебуває постійно в експерименті. От це я питав. Наскільки ти багато експериментуєш? Наскільки в тобі є тяга бути несхожим на самого себе?

Олег Скрипка

Наша група більш традиційна, як “Кіно”. Ми ближче до традиційного року, рок-н-ролу.

Андрій Охрімович

Ну, рок – це, значною мірою, протест за походженням. Я думаю, що ти зі мною погодишся. Скільки від цього походження залишилося в тому, що робиш ти? Що робиться взагалі в рок-суспільстві?

Олег Скрипка

Взагалі не залишилося нічого, тому що “попса” використовує гітари, барабани, звучання року, в них є більше грошей, і їм доступні дорогі студії і тому подібне. Мас-медіальна “попса” в мізках людей змішала все. Дуже важко пояснити де рок, де не рок. Вони думають, що Земфіра – це рок. Я теж не рок, бо рок вже не існує.

Андрій Охрімович

Тим не менше, ти збираєш величезну аудиторію, і на твою думку, хто більше робить в сенсі повернення України, в сенсі мови, культури, Міністерство культури чи ти, чи тобі подібні?

Олег Скрипка

Коли чесно, мені здається, що Міністерство культури ще жодного кроку для цього не зробило. Можливо, вони намагаються щось робити, але вони не професіонали в своїй справі. Просто я бачу, що зараз відбуваються якраз негативні для цього процеси. Коли є нехлюйські спроби насадження української мови, вони викликають у людей протест. Насправді, що ми бачимо: ефіри телебачення, радіо російською мовою, важко дістати літературу українською мовою. В Росії є імідж країни, це зроблено росіянами, де проблематична російська мова. А насправді, в нас проблема з українською мовою. Це на совісті Міністерства культури чи кого, я не знаю.

Андрій Охрімович

Давай уточнимо. Хто робить більше: ти і тобі подібні чи...

Олег Скрипка

Я не роблю це свідомо, і це не є моя робота. Я роблю те, про що говорить моє серце, і що підказує серцям моїх друзів і близьких. І все. Це для мене натурально. Я не отримую за це зарплату. А ті люди, які отримують за це зарплату, я думаю, що вони отримують її дарма.

Андрій Охрімович

Ще один літописний факт з життя “Воплів”. 14 листопада 2002 року Місячне консульство у Києві – представник Місячного посольства (Зелунер Ембесі) – єдиної у світі організації, яка від 1980 року володіє всіма планетами сонячної системи, окрім Землі, з поваги до творчості “ВВ” зробила улюбленому гурту неземний подарунок – 177 акрів місячної поверхні. Це біля одного квадратного кілометра.

Ганна Стеців

Час програми добігає кінця і додає до літопису знакової групи, ще один факт. Саме цей випуск “Альтернативи”, який для вас підготували лідер групи “Воплі Відоплясова”, Олег Скрипка, ведуча Ганна Стеців та автор програми Андрій Охрімович. Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень. Говорить “Радіо Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG