Доступність посилання

ТОП новини

Два тижні після усунення режиму Саддама Гуссейна американський цивільний адміністратор Джей Гарнер розпочав процес відбудови Іраку. Президент Сполучених Штатів Джордж Буш заявив сьогодні, що збройні операції уже завершуються на іракській території


Михайло Мигалисько Два тижні після усунення режиму Саддама Гуссейна американський цивільний адміністратор Джей Гарнер розпочав процес відбудови Іраку

Вашингтон, 24 квітня 2003 р.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш заявив сьогодні, що збройні операції уже завершуються на іракській території.

Виступаючи у Кантоні ( штат Огайо), президент Сполучених Штатів Джордж Буш високо оцінив дії американських військовослужбовців, які в процесі ліквідації режиму Саддама Гуссейна хоробро боролися з ворогом й водночас робили усі зусилля, щоб не завдати шкоди невинним людям, і вони роблять усе можливе, щоб іракський народ був вільним.

Буш ще раз запевнив іракський народ, що в результаті забезпечення свободи іракці обиратимуть власну владу та вирішуватимуть самі своє майбутнє.

Після збройної перемоги та усунення режиму Саддама Гуссейна сили коаліції, очолювані Сполученими Штатами, як зазначають експерти, повинні досягти складнішої перемоги – здобуття миру для країни, яка протягом кількох десятиліть перебувала під абсолютним контролем тоталітарного режиму. Тимчасово заповнити вакуум управління й керівництва країною доручено генерал-лейтенанту у відставці Джею Гарнеру, який прибув до Багдада минулого понеділка. Його першим адміністративним завданням за сприяння американських військовослужбовців та експертів стало відновлення структур безпеки, охорони здоров”я, енергопостачання та забезпечення місцевого населення водою та харчами.

“У процесі формування міністерств та інших урядових структур , їхньої відбудови коли іракці проявлять готовність перебрати управління та сформують керівництво, ми їм передамо усі ці структури”, – запевнив американський адмінстратор в Іраку Джей Гарнер. Як він вважає, уже наступного тижня у Багдаді буде розпочато переговорний процес формування влади. Гарнер також зазначив, що теперішні антиамериканські почуття є роздмухані серед деяких іракських груп під іранським впливом. За його словами, більшість іракського населення ще перебуває під певним страхом, однак як тільки справи почнуть поліпшуватись, іракці стануть прихильніше ставитися й до Сполучених Штатів. Сполучені Штати застерігають Іран від втручання у внутрішні справи в Іраку, де йде процес відбудови демократії. Глава Пентагону Дональд Рамсфельд сьогодні в інтерв”ю агенції “Ассошіейтед- прес” заявив, що сили коаліції не допустять, щоб в Іраку був створений теократичний режим на зразок іранського.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG