Доступність посилання

ТОП новини

У четвер у мiстечку Гнилане у Косовi з бiблiотеки викинули кiлька тисяч сербськомовних книжок. Керiвник бiблiотеки зухвало ствердив, що йшлося про публiкацiї, яких нiхто не читав. Цього ж дня заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович закликав лiдерiв етнiчних албанцiв у Косовi розпочати дiалог про врегулювання проблем у провiнцiї та про нормалiзацiю стосункiв мiж албанцями й сербами


Михайло Рамач У четвер у мiстечку Гнилане у Косовi з бiблiотеки викинули кiлька тисяч сербськомовних книжок. Керiвник бiблiотеки зухвало ствердив, що йшлося про публiкацiї, яких нiхто не читав. Цього ж дня заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович закликав лiдерiв етнiчних албанцiв у Косовi розпочати дiалог про врегулювання проблем у провiнцiї та про нормалiзацiю стосункiв мiж албанцями й сербами

Белград, 25 квiтня – Рада безпеки ООН у середу на закритiй сесiї обговорювала ситуацiю у Косовi. Посол Сербiї i Чорногорiї Деян Шахович на сесiї попередив, що розширення повноважень косовських iнституцiй згодом призведе до незалежностi провiнцiї. Белградськi урядовцi останнiм часом заявляють, що Михаел Штайнер, голова Мiжнародної адмiнiстрацiї у Приштинi, потурає албанським екстремiстам , що серби у Косовi позбавленi основних прав. Вiце-прем’єр Чович у четвер звернувся до албанських лiдерiв з пропозицiєю розпочати дiалог. За його словами, наразi неможливо вести переговори про остаточний статус провiнцiї. Треба розмовляти про моральні проблеми , каже Чович і пояснює: “Ми будемо змушенi сказати албанцям, що вони страждали пiд владою Милошевича. Сербiя спроможна висловити жаль, але й сказати, що тепер краще лише албанцям, а сербам – гiрше, анiж було в минулому”. Чович додав, що i нинiшня белградська влада й албанськi лiдери мають за що висловити каяття.

Приштинськi урядовцi досi не вiдповiли на пропозицiю. А голова косовського Парламенту Неджат Дацi, не згадуючи Човичевої заяви, ствердив, що Мiжнародна адмiнiстрацiя надає Радi безпеки неточні iнформацiї про ситуацiю у Косовi. За його словами, Штайнерова адмiнiстрацiя неспроможна сприяти розбудовi демократiї й економiчному розвитковi провiнцiї. Дацi каже, що “немає потреби, щоб Косово було пiд управою адмiнiстрацiї ООН. Вистачає, щоби у Приштинi залишилася невелика група радникiв”. Дацi ствердив, що працiвники адмiнiстрацiї отримують бiльшi зарплати вiд американських сенаторiв й додав, що прибиральниця у бюро Штайнера має бiльшу платню вiд нього, голови косовського парламенту. Михаел Штайнер досi не коментував цiєї заяви. Вiн попередив албанських парламентарiв не надуживати своїми повноваженнями й зняти з порядку денного проект виборчого закону. Всупереч тому, бiльшiсть депутатiв виступила за необхiднiсть ухвалення такого закону.

Отож дiяльнiстю Мiжнародної адмiнiстрацiї не задоволенi i албанцi й серби. Сербська сторона її вважає надто м’якою, албанська стверджує, що ООН втручаються у косовськi внутрiшнi справи. Через це важко вiрити, що албанськi лiдери погодяться розпочати дiалог з представниками белградського уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG