Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербiї минулого тижня ухвалив Закон з питань iнформацiї. Редактори чотирнадцяти впливових ЗМI звернулися до уряду з вимогою термiново змiнити окремi положення Закону й розпочати дiалог про вiдкритi питання


Михайло Рамач Парламент Сербiї минулого тижня ухвалив Закон з питань iнформацiї. Редактори чотирнадцяти впливових ЗМI звернулися до уряду з вимогою термiново змiнити окремi положення Закону й розпочати дiалог про вiдкритi питання

Белград, 29 квiтня 2003 – Група юристiв і журналiстiв майже два роки опрацьовувала законопроект. Депутати ухвалили закон пiсля кiлькагодинних дебатів без участi його авторiв та з доповненнями, якi внiс уряд. Саме цi доповнення стали каменем спотикання. Журналiсти кажуть, що 31 стаття захищає права урядовцiв й громадських дiячiв, а лише одна гарантує свободу слова.

На думку журналiстiв, йдеться про сумiш недемократичних й лiберальних положень, у якiй будуть в змозi розiбратися лише суддi. А журналiстам не хочеться на лаву пiдсудних, на якiй їм у минулому часто доводилося сидiти. Вони стверджують, що замiсть цензури запроваджено свого роду автоцензуру. Iншими словами, журналiсти будуть змушенi уникати так званих делiкатних тем і власних дослiджень. Натомiсть, залишиться їм без перевiрки посилатися на офiцiйнi джерела. А урядовцi, на вiдмiну вiд журналiстiв, не нестимуть вiдповiдальностi за свої неперевiренi, неповнi неточні заяви й твердження.

У листi до уряду керiвники чотирьох багатотиражних щоденних газет, двох часописiв, двох агентств та кiлькох теле- й радiостанцiй вимагають, зокрема, обговорити ставлення окремих урядовцiв до мас-медiа пiд час надзвичайного стану, скоротити податки, якi накладені на видавцiв та скасувати окремi положення уже згаданого Закону. Журналiсти найбiльше обуренi фактом, що Закон дає урядовi можливiсть заснувати iнформацiйне агентство. Цiкаво, що звернення до влади не пiдписали редактори близької до уряду газети “Полiтика” та державного агентства Тан’юг.

Заступник прем’єр-мiнiстра Жарко Корач заявив, що вiн готовий сiсти за круглий стiл з головними редакторами одразу пiсля великодніх і першотравнених свят. Вiн каже, що спiрнi положення Закону можна читати по-рiзному. Редакторам центральних ЗМI заява Корача не сподобалася. Вони кажуть, що з Корачем легко розмовляти, оскiльки вiн їхнiй друг й лiберальна людина. Журналiсти бояться суддiв, котрi, як правило, чомусь бiльше довiряють виконавчiй владi ,ніж тим, хто пише про неї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG