Доступність посилання

ТОП новини

В результаті першої зустрічі іракських представників у Багдаді домовлено скликати через місяць загальнонаціональну конференцію щодо майбутнього управління в країні


Михайло Мигалисько В результаті першої зустрічі іракських представників у Багдаді домовлено скликати через місяць загальнонаціональну конференцію щодо майбутнього управління в країні

Вашингтон, 29 квітня 2003 - Політична рада з понад 200 іракських представників під егідою Сполучених Штатів та Великобританії ухвалила рішення скликати за місяць загальнонаціональну конференцію з метою обговорення формування нового перехідного уряду у поствоєнному Іраку. Щоправда, й далі проблематичними є питання встановлення правопорядку та безпеки на іракській території.

Як зазначають представники адімінстрації США, хоча й завершено збройну кампанію проти режиму Саддама Гуссейна, слід ще очікувати боїв з окремими угрупованнями чи пак прямо неочікуваних збройних сутичок. Неподалік Багдада у місті Фаллуджах пізно увечері у понеділок спалахнула перестрілка між американськими військовослужбовцями та демонстрантами. Згідно з повідомленнями, загинуло 15 осіб, серед яких і діти, понад сімдесят поранено. Як повідомляє агенство “Ассошейтед Пресс” посилаючись на лейтенент-полковника Еріка Нантса, американські військовослужбовці після пострілів проти них від невідомих осіб із натовпу демонстрантів, згідно з регламентом самозахисту, відповіли, і перепалка тривала майже пів години. Інцидент мав місце у місті, яке в минулому надавало сильну підтримку партії Баат Саддама Гуссейна. Центральне командування продовжує розслідувати цей інцидент.

Згідно з повідомленнями командирів збройних сил США у Багдаді будуть розташовані додаткових чотири тисячі американських військових поліцейських з метою припинити плюндрування та навести порядок у столиці. Американські військовослужбовці почнуть також навчання нових сил багдадської поліції. Зараз у столиці Іраку розташовано 12 тисяч американських військовослужбовців. Керівник тимчасової адміністрації в Іраку генерал у відставці Джей Гарнер, котрий взяв участь у зустрічі іракських представників заявив, що він вважає своїм першочерговим завданням відновлення порядку в країні. Виступаючи у штаті Мічиган на зустрічі із представниками іракської громади у Сполучених Штатах президент Джордж Буш ще раз запевнив громадян Іраку, що вони вирішуватимуть майбутнє їхньої країни:

“Іракський народ обиратиме своїх лідерів та їхній уряд. Америка не має наміру нав”язувати нашу форму правління та нашу культуру. Однак ми забезпечимо, що кожний іракець матиме голос у новій владі та будуть пошановані права усіх громадян, – наголосив Буш.

Згідно з повідомленнями у багдадській зутрічі взяли участь понад двісті іракських політичних, релігійних та громадських діячів, серед них і представники Іракського національного конгресу та найбільшої організації іракських шиїтів – Вищої ради ісламської революції, які бойкотували попередню таку зустріч у місті Насирія. Згідно з рішенням іракських представників на багдадській зустрічі за місяць буде скликано загальнонаціональну конференцію з метою підготовки до формування перехідного уряду в країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG