Доступність посилання

ТОП новини

Мир на Близькому Сході має постати через три роки


Марія Щур Мир на Близькому Сході має постати через три роки

Прага, 1 травня 2003 – У середу нарешті було опубліковано довгоочікуваний план мирного врегулювання між Ізраїлем та Палестиною. План, що дістав назву «дорожньої карти», створили спільними зусиллями Сполучені Штати, Організація Об’єднаних Націй, Європейський Союз та Росія. Відразу після приведення до присяги нового палестинського прем''єра Махмуда Аббаса йому був офіційно вручений мирний план. Того ж дня документи отримав і ізраїльський прем’єр Аріель Шарон. Очікується, що віднині почнуться інтенсивні переговори між Ізраїлем та Палестинською Автономією за посередництвом Сполучених Штатів.

Відвернувши погляд від Іракської кампанії, президент Сполучених штатів Джордж Буш заявив про свою особисту відданість справі встановлення миру на Близькому Сході. У заяві Білого Дому мовиться: «Дорожня карта» є висхідною точкою для досягнення двох держав, безпечної держави Ізраїль і мирної та демократичної Палестини». Закликаючи обидві сторони до негайного припинення насильства, Джордж Буш заявив про те, що він надішле до Близького Сходу свого Державного секретаря Коліна Павелла.

Буш також привітав появу Махмуда Аббаса на чолі палестинського уряду, як запоруку успішного просування мирного процесу. «Я оптиміст, я вірю, що зараз, коли є новий учасник переговорів з боку Палестинської Автономії, який чітко заявив про необхідність боротися із тероризмом, ми маємо добру можливість просунутися у мирному процесі. І я хочу використати цю можливість», - заявив президент Буш.

План передбачає три фази, протягом яких сторони мають піти на взаємні поступки. Палестинці мають припинити напади на ізраїльтян, а ізраїльтяни повинні будуть вивести війська з окупованих територій, припинити побудову поселень на палестинських землях та нормалізувати життя палестинців. На другій фазі має постати тимчасова Палестинська держава, і вже на третій стадії будуть проведені переговори щодо статусу Єрусалима, палестинських біженців та остаточно закріплені кордони.

Проте для втілення цього плану обом прем’єрам, Шаронові та Аббасу, потрібно буде подолати спротив власних радикалів та взагалі противників миру. Хамас, радикальне палестинське угруповання уже пообіцяло не слухати наказів Аббаса про припинення насильства. Один із чільних керівників групи заявив, що мирний план «дає більше безпеки сіоністам і може перетворити ізраїльсько-палестинський конфлікт на внутрішню палестинську конфронтацію». А тим часом активісти ізраїльських поселенців готові до акцій протесту проти замороження і згортання ізраїльських поселень на палестинських територіях.

Останні події свідчать і про неготовність сторін припинити насильства. Після вибуху у Тель-Авіві палестинського самогубця, в результаті чого загинули три особи і десятки отримали поранення, щонайменше семеро палестинців загинули в результаті рейду ізраїльського війська до міста Газа в однойменній смузі. Палестинський міністр праці Гасан аль-Хатіб заявив, що дії ізраїльського уряду мають «нищівний ефект» на втілення мирного плану. «Це є послання, яке свідчить про негативні наміри Ізраїлю щодо дипломатичних зусиль. На Ізраїль створено недостатньо тиску для того, щоб переконати їх підкоритися вимогам «дорожньої карти», - заявив палестинський міністр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG