Доступність посилання

ТОП новини

Хто увійде до іракського уряду?


Марія Щур Хто увійде до іракського уряду?

Прага, 1 травня 2003 – Наступного місяця різні іракські політичні та релігійні групи Іраку мають скласти новий уряд Іраку. Нині у Багдаді тривають гарячі дебати про те, хто має взяти участь у національній конференції і які партії повинні отримати місця у тимчасовому уряді. Тим часом лідери колишньої опозиції проводять численні зустрічі з представниками американської адміністрації.

На думку оглядачів, створення нового тимчасового уряду буде непростим завданням, з огляду на різні, інколи несумісні думки, мрії та вимоги, що їх висувають представники різних груп іракського суспільства. Усі учасники цього процесу, що офіційно розпочався у понеділок, наголошують, що вони не повинні втрачати час у безплідних дискусіях ,коли народ Іраку не може задовольнити своїх найнеобхідніших потреб.

Полковник Ахмад Алі Аль Хафаджі, член Верховної Ради Ісламської Революції в Іраку, емігрантської шиїтської групи, яка базується в Ірані, говорить, що затримка у створенні нового уряду може мати низку негативних наслідків. «Все це добре, але час не нашому боці. Країні загрожує знищення та колапс». За словами шиїтського лідера, багато засадничих питань було уже вирішено на грудневій Лондонській конференції, де зустрілися понад 300 делегатів від 50 емігрантських груп, що включали Іракський Національний Конгрес, Іракську Національну Угоду, Патріотичний Союз Курдистану, Партію Демократичного Курдистану та Руху за Конституційну Монархію.

Алі Абу Амеєр, речник Іракської Національної Угоди, однієї з емігрантських груп, що базується у Лондоні, говорить, що включення більшої кількості політичних рухів до нового уряду зробить його стабільнішим. Він наголошує, що швидке створення тимчасового уряду, який візьме на себе керівництво країною, є єдиною можливістю поєднати американську військову присутність у країні з потребами звичайних іракців. «Тепер увесь іракський народ волає про це. Вони говорять: це запізнілий крок. Нам потрібен уряд у тому чи іншому вигляді, бо основні потреби суспільства не виконуються через цю затримку».

Тим часом внутрішньо-іракські опозиційні групи, які не могли взяти участь в Лондонській конференції, наполягають, що вони не повинні через це бути вилученими з процесу створення уряду. Товариство Високоповажних Богословів Наджафа, підпільна шиїтська організація переслідувана режимом Саддама Хусейна, організувала демонстрації протесту у понеділок, щоб створити тиск на американську адміністрацію та конкуруючі іракські групи. Вони заявили, що не визнають жоден уряд, що не включатиме їхніх представників.

Про себе заявила навіть Комуністична партія Іраку. Член політбюро Компартії Іраку, Хайдар Шейх Алі говорить, що американці забезпечують лише свої інтереси, і його партія бойкотувати загальнонаціональний з’їзд. «Ми не хочемо, щоб американці вмішувалися у справи опозиційних партій. Американці повинні дозволити іракським опозиційним партіям самим створити новий Ірак». Інші політичні та релігійні групи говорять, що візьмуть участь у створенні нового уряду, але хотіли б, щоб американці покинули країну відразу після цього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG