Доступність посилання

ТОП новини

День Європи в Україні відстає від Європи на тиждень


Сергій Драчук День Європи в Україні відстає від Європи на тиждень

Прага, 1 травня 2003 – На Україну знову спадає смуга майже безперервного святкування. Весняні свята, за радянських часів записані до календарів і до людських мізків як дні звитяги комуністичних ідей, і досі мають для багатьох той комуністичний присмак; для інших це лише привід звеселитися. Та й для тих і для інших – одним словом, дуже для багатьох уже сама думка про якісь зміни в весняних «червоних днях календаря» є неприпустима.

Жертвою такого ставлення лягло найостанніше українське свято – День Європи. Представники європейських структур переконують, що унікальність України в його святкуванні не зашкодить її зближенню з Європою.

«Враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеґрацію, постановляю: установити в Україні День Європи, який відзначати щорічно у третю суботу травня». Це – цитата з указу президента Леоніда Кучми, якому ще й двох тижнів не сповнилося – за 19 квітня. Цього року постановлений день припадає на 17 травня.

Унікальність України в тому, що в самій Європі День Європи святкують 9 травня. В усій Європі. Україна ж усе не може подолати радянський День перемоги в Другій світовій війні, теж 9 травня. Бо вся Європа, – з якою Україна прагне зблизитися, – святкує ту саму знаменну подію 8 травня.

У київському представництві Європейської Комісії – виконавчого органу Європейського Союзу – мене запевнили, що така розбіжність узгоджена. Говорить пані Вікторія Давидова: «Після, скажімо так, переговорів і після дискусій з українською стороною Представництво Європейської Комісії, яке ініціювало саме святкування Дня Європи в Україні, вирішило, що не варто, щоб два свята збігалися. Європейський Союз і Європейська Комісія, і в тому числі Представництво Європейської Комісії, з повагою ставляться до всіх національних свят, які визначені червоними датами в календарі, тому ми не хотіли, щоб ці два свята збігалися».

У Представництві Єврокомісії в Україні також упевнені, що святкування Дня Європи в різний час в Україні і в усій решті Європи не матиме неґативних наслідків: «Це ніяким чином не завадить співпраці України та Європейського Союзу…».

Та все-таки Україна додала собі ще одну відмінність від Європи. День перемоги в Європі в Другій світовій війні, як відомо, святкується 8 травня – бо ж саме того дня 1945 року й було підписано капітуляцію нацистського режиму Німеччини. Чому Радянський Союз вирішив своє свято влаштувати 9 травня – достеменно не відомо. Чому Україна не знаходить волі дотриматися історичної правди – от це питання…

Тепер ось і День Європи Україна має свій власний. У Європі ж це свято ще з 1985 року святкують саме 9 травня. Бо того дня року 1950-го було, по суті, зроблено перший крок до об’єднання Європи: міністр закордонних справ Франції Робер Шуман зачитав у Парижі декларацію з закликом до Франції, Німеччини й інших європейських держав об’єднати своє видобування вугілля й виробництво сталі – як, цитую ту декларацію, «першу конкретну основу європейської федерації».

Промова закликала створити наднаціональну європейську установу, що мала б узятися за справування вугільної й сталевої промисловості – тобто того сектора економіки, який на ті часи був основою воєнної моці. Звернена до країн, які нещодавно ледь не понищили одна одну в Другій світовій війні, Шуманова пропозиція мала на меті вивести вугілля й сталь із-під національного контролю – і тим домогтися, щоб така війна вже не сталася.

Сьогодні мета вже інша: збудувати Європу, яка поважала б свободу й самовизначення всіх народів, що живуть на континенті. Але ця мета стає можливою саме на тих засадах, що їх заклала Шуманова декларація – яка, як уважають, і стала на початку створення нинішнього Європейського Союзу. І на зустрічі на найвищому рівні керівників країн ЄС у Мілані 1985 року 9 травня було вирішено святкувати як День Європи. Європи, до якої так хоче ввійти Україна…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG