Доступність посилання

ТОП новини

США знову поставили Україну на чолі найгірших порушників авторських прав


Сергій Драчук США знову поставили Україну на чолі найгірших порушників авторських прав

Прага, 2 травня 2003 – Сполучені Штати Америки знову поставили Україну на чолі найгірших порушників авторських прав. В оприлюдненому ввечері в четвер щорічному звіті Торговельного представника США Україну залишено в статусі єдиної в світі «пріоритетної» за проблемністю держави. Водночас продовжено й чинність накладених у січні 2002 року Сполученими Штатами на Україну економічних санкцій обсягом у 75 мільйонів доларів.

«Нинішній звіт відображає незмінну рішучість адміністрації США забезпечити дієвий захист прав інтелектуальної власності в усьому світі, – заявив Торговельний представник США Роберт Зелик. – Ми раді, що багато країн уже мають необхідне законодавство, яке визнає права інтелектуальної власності, але важливо, щоб ці закони були втілені».

Ці слова високого американського урядовця, що визначає у США засади зовнішньої торгівлі й є радником президента з цих питань, цілком стосуються якраз України. Її знову названо найгіршою й залишено вже нині чинні санкції щодо неї через «те, що Україна не ухвалила й не впровадила належне законодавство про ліцензування виробництва оптичних дисків», мовиться в розділі звіту, присвяченому Україні.

Хоча в самій Україні досягнено «значного зменшення виробництва піратських носіїв інформації, й далі існує істотний рух нелеґальних оптичних дисків – і у вигляді вуличного продажу, і як постачання в більших обсягах до Західної Європи, країн Балтії й деінде».

Незважаючи на ці проблеми, законодавство України про захист авторських і суміжних прав загалом відповідає американським вимогам; до того ж, зазначено в звіті Торговельного представника США, у процесі вступу України до Світової організації торгівлі є й певний поступ у виконанні нею вимог Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності. Ця багатостороння домовленість, відома за англійським скороченням TRIPS, є однією із засад Світової організації торгівлі.

Та, «на жаль, усі ці позитивні зміни затінює постійний брак належного захисту в галузі оптичних носіїв інформації», наголошено в звіті.

І ще одне, нове застереження до України з’явилося в цьогорічному звіті Торговельного представника США: в ній бракує захисту торговельних марок – ціла низка американських фірм скаржилися на підробку торговельних марок на добрива та деякі промислові вироби.

Із невдоволенням зазначаючи постійну бездіяльність України в боротьбі зі значними рівнями піратства в царині оптичних носіїв інформації й запровадженні законів, що забезпечили б належний і дієвий захист прав інтелектуальної власності, Торговельний представник США попереджає: все це може також поставити під загрозу намагання України вступити до Світової організації торгівлі й залучити іноземні інвестиції.

Уряд США, мовиться в звіті, й далі активно впливатиме на Україну, щоб заохотити її боротися з піратством і втілити необхідні закони і вказівки про захист прав інтелектуальної власності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG