Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний план відновлення близькосхідного мирного процесу


Василь Дарчук Міжнародний план відновлення близькосхідного мирного процесу

Прага, 5 травня 2003 – Сполучені Штати розгорнули кампанію за реалізацію міжнародного плану врегулювання близькосхідного конфлікту, прикінцевою метою якого повинно стати створення до 2005-го року незалежної палестинської держави. Після тривалих консультацій цей план підготували делегації ООН, Європейського союзу, Росії і Сполучених Штатів.

Над реалізацією міжнародного мирного плану під назвою «Дорожня карта» інтенсивно працює на Близькому сході спеціальний посланник США Вільям Бернс, а також держсекретар США Павелл. У понеділок Бернс прибув до Рамалли на палестинських землях, де він обговорив з керівником палестинського уряду Аббасом палестинську позицію у справі близькосхідного врегулювання. У неділю Бернс зустрівся в Єрусалимі з ізраїльським лідером Шароном і міністром закордонних справ Шаломом. Він закликав ізраїльське керівництво послабити тиск на палестинських лідерів і стриматися від відплатних акцій, щоб дати можливість палестинській стороні самій виконати свої обіцянки повести радикальну боротьбу з тероризмом. Тим часом ізраїльський парламент - кнесет -у понеділок розпочав спеціальне засідання, на якому обговорює міжнародний мирний план, який попередньо підтримала правляча коаліція й опозиційні партії Ізраїлю. Дещо раніше, коментуючи план «Дорожня карта», Шарон заявив про свою готовність очолити ізраїльську делегацію в переговорах з палестинцями і установити особистий контакт з палестинським прем’єром Аббасом. Як повідомляють журналісти, нове палестинське керівництво з ентузіазмом поставилося до мирного плану, який передбачає створення незалежної палестинської держави до кінця 2005-го року. Палестинський прем’єр Аббас схвально сприйняв також намір Шарона установити з ним особисті контакти. За словами Аббаса, це стане важливим кроком в ізраїльсько-палестинських переговорах. Тим часом, під час своєї поїздки до Дамаска, держсекретар США Пауел закликав сирійського керівника Башара аль Асада підтримати близькосхідний мирний процес і взяти під контроль ісламські екстремістські організації, які надають підтримку палестинським терористичним угрупованням. Із подібним закликом Павелл звернувся до ліванського уряду - припинити підтримку екстремістів Хезболли, які теж організовують провокації уздовж кордону з Ізраїлем і влаштовують терористичні акти проти нього.

Згідно з повідомленнями, цього тижня Павелл має намір відвідати Єрусалим, де він зустрінеться з ізраїльськими керівниками. Після цього візиту, як підкреслюють оглядачі, мала би відбутися зустріч Шарона з Аббасом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG