Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане САРС Чорнобилем для Китаю?


Сергій Драчук Чи стане САРС Чорнобилем для Китаю?

Прага, 7 травня 2003 – Драматичне рішення влади Китаю відверто повідомляти про перебіг епідемії САРС, та ще й безпрецедентне оголошення про недавню катастрофу підводного човна, породило сподівання, що країна, можливо, йде й до дальших реформ. Та спостерігачі застерігають, що епідемія, яка викрила слабкості комуністичної системи, може зміцнити позиції нових владців Китаю, давши їм жорсткішу центральну владу і контроль над суспільством в ім’я боротьби з хворобою.

Несподівана відкритість Пекіна щодо справжнього становища в Китаї після тижнів замовчування розмаху епідемії тяжкого гострого респіраторного синдрому порушила питання: наскільки далеко готовий іти керівник китайської компартії Ху Цзіньтао й його колеґи в керівництві Китаю? Чи переоцінять вони криваве придушення демонстрантів за демократію на пекінському майдані Тяньаньмень? Або чи настане хоч би більша відкритість і щодо іншої замовчуваної епідемії в Китаї, СНІДу?

Такі кроки надто мало ймовірні, вважають оглядачі і на Заході, і в самому Китаї. Так, засобам інформації відпущено віжки, щоб вони мали право повідомляти про катастрофи, але до руху в бік справді вільної преси ще далеко, кажуть вони, – а про якийсь перехід до демократії західного зразка просто й мови бути не може. «Відкритість має на меті зберегти владу Комуністичної партії», – цитує агентство “Ройтерз” слова одного з китайських політологів, що його ім’я не наводить.

Після широкої критики і в країні, і за кордоном через приховування епідемії САРС Китай звільнив мера Пекіна й міністра охорони здоров’я й дозволив засобам інформації повідомляти про дії влади для подолання спалаху хвороби й про те, як її уникнути. А минулого тижня китайська влада ще раз здивувала всіх надзвичайним повідомленням про загибель 70 моряків в аварії підводного човна.

Деякі аналітики розцінюють це як намагання подолати політичну шкоду, що її завдало було владі Китаю первісне замовчування епідемії САРС – а зміни, якщо й настануть, будуть вельми поступові, й навряд чи на них піде вже нинішнє керівництво, кажуть оглядачі.

Епідемію САРС у Китаї порівнюють із Чорнобилем: так само спершу приховувана, ця катастрофа щось зрушила в радянській системі і, як уважають, стала однією з причин ґорбачовських реформ. І в Китаї міжнародне засудження недавнього ставлення до епідемії може врешті допомогти розвинути «гласність із китайськими характеристиками», каже Юй Маочунь із Військово-морської академії США, що його цитує агентство “Ройтерз”.

А от інший дослідник, директор азійських досліджень Коледжу Св. Антонія в Оксфорді Стів Цан, не вбачає в епідемії САРС «Чорнобиля для Китаю» в розумінні політичних наслідків. Як сказав він для агентства “Франс Прес”, на відміну від уряду Михайла Ґорбачова, що його реформи довели до занепаду, китайській владі Ху Цзіньтао ніщо таке не загрожує. А політолог Університету Чикаґо Ян Далі в інтерв’ю тому самому агентству висловлює думку, що САРС допоможе зрушити з місця тенденцію до більшої відкритості й підзвітності , але на фундаментальний розрив із минулим цей дослідник не очікує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG