Доступність посилання

ТОП новини

Торік на дорогах Чеської республіки сталося понад 190 тисяч аварій. Загиблих – тисяча триста чотирнадцять. Найбільш загрозливі показники з-поміж європейських країн. Аналітики твердять, що завинило недосконале законодавство: з одного боку – надто суворе, з другого – надто ліберальне


Алла Снігур Торік на дорогах Чеської республіки сталося понад 190 тисяч аварій. Загиблих – тисяча триста чотирнадцять. Найбільш загрозливі показники з-поміж європейських країн. Аналітики твердять, що завинило недосконале законодавство: з одного боку – надто суворе, з другого – надто ліберальне

Прага, 7 травня 2003 – Щодня вулицями чеської столиці бігає шістсот п’ятдесят тисяч автомобілів. Як на півторамільйонне місто – залізна навала! Дається взнаки постсоціалістичний синдром. На нього ніхто не зважав на початку дев’яностих, коли лібералізувалися дорожні закони. Пом’якшили їх аж такою мірою, що сьогодні чеські поліцаї не мають права забрати посвідчення навіть у п’яного водія. Позбавити посвідчення може тільки суд. Про небезпеку такої ліберальності законів говорить один із керівників профспілки празьких водіїв Петр Йеха: «Це погано. Поки позбавлять посвідчення, людина може знову сісти за кермо п’яною. Поки триватиме судова справа, зловмисник їздитиме ще і два, і три місяці. Ясна річ, - каже Петр Йеха, - чекаючи на тверде покарання, водій ігноруватиме менш серйозні, сказати б, правила».

Такі, як обмеження швидкості на празьких вулицях п’ятдесятьма кілометрами. До речі, саме це нововведення ігнорує абсолютна більшість автомобілістів. Скептично ставляться до нього і дорожні інспектори. Одне тільки, що старими вулицями швидше, ніж п’ятдесяткою ніхто і сам не поїде, а друге – на міських магістралях потік просто не дозволить вам їхати правильно. Отже, суворість заради суворости!

Чимало дискусій точилося й точиться навколо так званих башмаків. Це стопорний пристрій. За кілька секунд його монтують на колесо автомобіля, який поставлено не там, де треба. Поліція зніме башмак лише тоді, коли водій заплатить штраф. Дехто називає це поліційною сваволею, дехто говорить про порушення людських прав... А поліція вважає: нема ради – інспекторів не до порівняння менше, ніж недисциплінованих водіїв. Так чи так, а башмак прижився і, гадаємо, ще довго лякатиме недбалих автомобілістів. Ще більше лякаються вони, не побачивши свого автомобіля там, де його покинули. Це не злодії. Це знов-таки поліція. Авто відтягли на майданчик перевізної служби. Є випадки, коли власник позивався з цією службою. Де-юре вигравав. А де-факто?

Послухаймо, що думає з цього приводу представник профспілки празьких автомобілістів Петр Йеха: “Прийшли ви по своє авто – вимагають від вас тисячу триста крон, а не хочете платити – не повернуть, чим, власне, порушують закон. Перебере справу ваш адвокат – виграєте, але принаймні місяць ходитимете пішки. Плюс судові витрати, плюс згаяний час. А врешті-решт з вас все одно стягнуть штраф за порушення правил стоянки”.

Іноземні фахівці, які вивчали ситуацію на дорогах Чеської республіки, дійшли висновку, що чеські водії самовпевнені, нахабні, необережні... Дивна річ! Ті самі фахівці, простеживши поведінку тих самих водіїв на дорогах Австрії, Німеччини, Франції, дійшли протилежних висновків. Як здається, нічого дивного. Той самий постсоціалістичний синдром: вдома мені й чорт не брат, а на цивілізованому Заході кожного поліцая шаную як брата.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG