Доступність посилання

ТОП новини

САРС відступить перед часником?


Сергій Драчук САРС відступить перед часником?

Прага, 8 травня 2003 – Всесвітня організація охорони здоров’я розширює географію своїх застережень у зв’язку з захворюванням САРС – у четвер іще дві провінції Китаю й столиця Тайваню додані до переліку місць, куди подорожувати не радять. А експерти цієї організації натомість вирушають до провінційного Китаю: існують побоювання, що саме там поширення хвороби починає набирати швидкості.

У континентальному Китаї немає жодних ознак того, що епідемію тяжкого гострого респіраторного синдрому, або ж в англійському скорочені САРС, удається приборкати, кажуть міжнародні фахівці. Саме Китай, на їхню думку, є визначальний для всього світу в тому, щоб зупинити поширення епідемії. А тим часом і влада країни, і Всесвітня організація охорони здоров’я побоюються, що в далеких провінційних реґіонах, де рівень охорони здоров’я нерідко вельми низький, епідемія може спалахнути з новою силою й швидкістю.

До однієї з таких потенційно уражених китайських провінцій, Хебей, у четвер прибули експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я. У цій провінції останнім часом різко зросла кількість підозрілих на САРС випадків, до того ж вона майже що оточує китайську столицю Пекін – найураженіше епідемією місто світу, де працюють тисячі й тисячі людей із цієї провінції, що постійно їздять на роботу й додому. Далі в планах міжнародних експертів – відвідини й інших китайських реґіонів.

У деяких провінційних селах Китаю, за повідомленнями, налякані новою хворобою мешканці перекривають шляхи , щоб люди з Пекіна не пройшли.

А в Тайпеї, головному місті Тайваню, тамтешні урядовці говорять про наступні п’ять днів, які будуть вирішальними: є підозри, що САРС і тут вийшов із-під відносного контролю.

В середу Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила нові дані про оцінки смертності від захворювання: тепер це вже не близько 5 – 6%, як уважали раніше, а десь 14 – 15 %. Із віком хворих смертність зростає і для 60-річних становить уже понад половину.

Країни світу, і за порадами Всесвітньої організації охорони здоров’я, і з власного розуму, запроваджують свої обмеження. У четвер різко активізувалася Росія, в якій на Далекому Сході, неподалік китайського кордону, виявлений перший у країні випадок САРС. По кількох тижнях відносного спокою тут скликано спеціяльну нараду в прем’єр-міністра, а в одному з російських реґіонів кордон із Китаєм практично зовсім перекритий.

Навіть одній із найізольованіших країн світу – Північній Кореї – загрожує спалах епідемії САРС, попереджають представники Червоного Хреста. Ця держава, кажуть вони, ризикує особливо : і через довгий кордон із Китаєм, і (в першу чергу) через поширені в Північній Кореї інфекційні захворювання, дедалі гірший стан системи охорони здоров’я й загальне виснаження мешканців країни, що голодують.

А тим часом люди вдаються й до нетрадиційних засобів. У Китаї, як повідомляють, помітно зріс продаж препаратів тибетської медицини, що зміцнюють імунітет. А в Північній Кореї центральна газета цієї комуністичної держави Нодон Сінмун, запевняючи мешканців країни, що на державному рівні вживається всіх необхідних заходів для відвернення епідемії, закликає їх при цьому самим потурбуватися про своє здоров’я. За повідомленням російського агентства ІТАР-Тасс, яке чи не єдине працює в самому Пхеньяні, північнокорейська газета стверджує, що країна має добрі шанси уникнути епідемії, бо ж «унікальними профілактичними засобами» проти захворювання є кімчхі, традиційна щоденна страва з гостро приправлених ферментованих овочів, а також корейська редька й часник, які корейців закликано (тобто, по суті, їм наказано) їсти щонайбільше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG