Доступність посилання

ТОП новини

Рішення суду в Америці щодо випадку з рушницею


Юрій Дулерайн Рішення суду в Америці щодо випадку з рушницею

Нью-Йорк, 9 травня 2003 - Розглянувши справу про нещасний випадок з вогнепальною зброєю, суд в Америці вперше за всю історію країни, звинуватив виробника зброї в недбальстві.

Жінка, що наглядала за семирічним хлопчиком у каліфорнійському місті Окленд, бавилася з напівавтоматичною рушницею, намагаючись розрядити її. Можливо, вона щось не те натиснула, чи просто не знала правил поводження з вогнепальною зброєю. Так чи інакше, куля трапила дитині у підборіддя і цілком паралізувала Брендона Макксфілда, зробивши його інвалідом на все життя. Батьки потягли до суду фірму-виробника, конструктора рушниці, продавця крамниці, де було придбано зброю, та жінку, що сиділа з дитиною. Журі присяжних засідателів вирішила присудити відшкодування у сумі 50 мільйонів 900 тисяч доларів. Адвокати подали апеляцію, вказуючи на той факт, що рушниця була справна, не зіпсована, а що стрілила несподівано, то внаслідок хибного поводження з нею, всупереч інструкції.

За перебігом справи уважно стежили як прихильники жорсткого контролю над вогнепальною зброєю, так і Національна стрілецька асоціація, яка обстоює право всіх американців володіти зброєю. Ця організація всі спроби обмежити доступ громадян до зброї вважає зазіханням на Конституційне право, бо Друга поправка до Конституції проголошує, що «... право людей володіти зброєю і тримати її не підлягає обмеженням. Тим часом, Палата Представників Конгресу місяць тому ухвалила законопроект, що має захистити виробників, дилерів, продавців та експортерів вогнепальної зброї від судового переслідування, якщо ця зброя «функціонує відповідно до мети й конструкції». Нині законопроект надійшов на розгляд Сенату, де 52 сенатори зі 100 підтримують його. Якщо законопроект ухвалять і президент Джордж Буш підпише його, то новий закон автоматично скасує рішення суду, бо справа ще далека від завершення, поки триває період апеляцій.

Прихильники жорсткого контролю над вогнепальною зброєю сподіваються, що астрономічна сума відшкодування примусить виробників подбати про нові запобіжні засоби, так, щоб зброя була, як то американці кажуть, foolproof, тобто, щоб не піддавалася зусиллям невігласа.

Між тим, запобіжний засіб уже існує. Нещодавно ваш кореспондент отримав листа від міської управи Уайт-Плейнс. Там говорилося, що я повинен перереєструвати свій револьвер Сміт-енд-Вессон 38-го калібру. Пішов я до управи, заплатив 10 доларів за нове посвідчення з фотокарткою і відбитком великого пальця правої руки і разом з пластиковою карткою отримав новенький металевий замок, що вставляється в отвір перед спусковим гачком. Без ключа вистрілити не можна. Просто, як граблі, і абсолютно надійно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG