Доступність посилання

ТОП новини

Cенат Сполучених Штатів вчора ввечері проголосував за прийняття чергової групи східноєвропейських країн до Північно-Антлантичного Альянсу. НАТО, як військовий і політичний союз, поповнюють сім посткомуністичних держав: Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словакія і Словенія


Мирослава Гонгадзе Cенат Сполучених Штатів вчора ввечері проголосував за прийняття чергової групи східноєвропейських країн до Північно-Антлантичного Альянсу. НАТО, як військовий і політичний союз, поповнюють сім посткомуністичних держав: Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словакія і Словенія

Вашингтон, 9 травня 2003 - Міністри закордонних справ семи східноєвропейських держав святкують свій вступ до НАТО, після того, як за їхнє прийняття до військово-політичного альянсу проголосував Американський Конгрес. Міністр закордонних справ Литви Антанас Валіоніс, виступаючи від імені своїх колег з інших країн після голосування в Сенаті сказав: „Це момент правди і момент радості для всіх вільних націй, включаючи Сполучені Штати та інших союзників НАТО, хто важко працював, щоб цей момент став дійсністю.”

Американський президент Джордж Буш пізніше запросив міністрів закордонних справ цих країн до Білого дому. Виступаючи під час відзначення 58 річниці перемоги над фашизмом, Буш сказав, що вступ нових держав до НАТО зробить союзників сильнішими.

Відповідно до угод та законодавства, що регулюють діяльність НАТО, усі 18 парламентів країн - членів Альянсу повинні проголосувати за прийняття нових членів. Очікується, що цей процес буде завершений до травня 2004 року.

Усі сім кандидатів на членство в Північно-Атлантичному Альянсі підтримали Сполучені Штати у війні проти тероризму. У лютому цього року так звана „Вільнюська група” країн, до якої, окрім названих семи, ввійшли ще Албанія, Хорватія та Македонія, підписали листа на підтримку воєнної операції в Іраку. Експерти зазначають, що вступ східно-європейських країн до НАТО допоможе вирішити кризу у відносинах між старими членами альянсу: США, Німеччиною та Францією. Ці країни не підтримали США в операції в Іраку і досі НАТО не ухвалило спільного рішення щодо своєї участі у стабілізації та відбудові цієї країни. Східно-европейські ж нації, що тільки недавно позбулись комуністичного правління, активно і послідовно підтримують позицію США та Англії у їхньому намаганні знищити тоталітарні режими.

Міністр закордонних справ Румунії Мірса Джеоана заявив після голосування в Сенаті: „Ми не дебатуємо надійність НАТО. Ми переконані в його принципах і ролі в обороні безпеки в північно-антлантичному регіоні після холодної війни та в період після 11 вересня.”

Міністри закордонних справ семи Східно-Європейських країн також закликали НАТО не „зачиняти двері” для вступу до організації перед іншими державами-кандидатами. Грузія та Балканські країни: Хорватія, Албанія, і Македонія,- вже подали офіційні заявки до НАТО і працюють над позитивним вирішенням питання про їхній вступ до Альянсу. З країн регіону залишилась Україна, яка, як заявив днями у Вашингтоні Генсек НАТО лорд Робертсон, хоча і співпрацює з НАТО та висловлює бажання про членство в Альянсі, але поки що офіційної заявки про вступ до організації не подала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG