Доступність посилання

ТОП новини

Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко «рятує Європу»


Юлія Жмакіна Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко «рятує Європу»

8 травня 2003 - Останнього тижня у Києві з’явилися незвичні біґ-борди, що пропонують не шампунь чи послуги мобільного зв’язку,а рекламують у досить незвичний спосіб ініціативу Леоніда Кучми про політичну реформу. Адже, як відомо, була видана низка розпоряджень про популяризацію і всенародне обговорення цієї реформи, що закінчується 15 травня.

Голова парламентського комітету свободи слова та інформації Микола Томенко у зв’язку з появою такої незвичної реклами у Києві зробив заяву, якою, як він заявляє, «рятує Європу».

Рекламні щити у Києві, які просувають на ринок президентський товар - тобто запропоновану українським Президентом політичну реформу – прив’язують її основні позиції до європейського контексту. Власне, один зі слоганів звучить так: «Хочеш жити в Європі – підтримуй 2-палатний парламент!».

Микола Томенко, голова парламентського комітету з питань свободи слова ти інформації каже, що почерк рекламістів йому знайомий.

Микола Томенко:

«Ну, по- перше, мені ця стилістика близька. Я пам’ятаю, як у свій час об’єднані соціал-демократи говорили, що, якщо хочеш жити в Європі, то там при владі соціал-демократи... І сплутали низку країн, і посол Австрії реагував неадекватно на це все, поки вони не зупинили рекламу. Мені здається, стилістика подібна».

Микола Томенко вважає, що ті, хто розмістив у місті рекламу політичної реформи Леоніда Кучми, порушили українські закони і заплутали ситуацію з політичними системи у Європії:

«І цей біґ-борд з рекламою президентської реформи прямо суперечить статті 10-й Закону про рекламу – про недобросовісну рекламу. Такою вважається реклама, яка внаслідок неточності, недостовірності, двозначності, перебільшення або умовчання вводить чи може ввести в оману споживачів реклами, завдати шкоду особам та державі. Недобросовісна реклама заборонена в Україні. Якщо, наприклад, під Європою у вузькому сенсі мається на увазі Європейський Союз ...,то «Якщо хочеш жити у Європейському Союзі – підтримуй 2-палатний парламент» - це означає, що 6 країн ЄС: Данія, Фінляндія, Португалія, Швеція, Люксембург та Греція – серйозно постраждали. Вони мають однопалатні парламенти і за фактом вони, очевидно, не живуть в Європі. Не є демократичними, цивілізованими і правовими країнами. У даному випадку йдеться не лише про порушення норми закону, бо інформація передається недобросовісно, але й про якісь можливі міжнародні наслідки».

Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звернувся до мера столиці Олександра Омельченка з проханням надіслати листа рекламним агенціям, щоб ті зняли щити з рекламою президентської реформи, адже вона може, на думку опозиційного депутата, зашкодити міжнародному іміджу України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG