Доступність посилання

ТОП новини

На президентських виборах у Чорногорiї, що вiдбулися у недiлю, здобув перемогу спiкер Парламенту Филип Вуянович, кандидат вiд правлячої коалiцiї, котра виступає за незалежнiсть республiки


Михайло Рамач На президентських виборах у Чорногорiї, що вiдбулися у недiлю, здобув перемогу спiкер Парламенту Филип Вуянович, кандидат вiд правлячої коалiцiї, котра виступає за незалежнiсть республiки

Белград, 12 травня 2003 – Переможцi святкували до ранку, а в готелi “Чорногорiя” у Подгорицi лунали переважно пiснi хорватських спiвакiв. Новообраний президент i його друзi таким чином прагнули показати, що чорногорцi i в музиці не мають нiчого спiльного iз сербами.

Вуянович став президентом щойно пiсля внесення змiн до виборчого закону. Ними знижено ценз, яким обрання президента обумовлювалося участю бiльше половини електорату. На недiльних виборах проголосувало 48% з-помiж 460 тисяч виборцiв. За Вуяновича голосували 63 %. Вiн у недiлю ввечерi заявив, що бажає бути президентом усiх громадян й через те подає у вiдставку на посаду заступника голови Демократичної партiї соцiалiстiв. Новообраний президент ствердив, що його основною метою є приєднання Чорногорiї до Європи.

Филип Вуянович народжений 1954 року у Белградi, де здобув середню освiту,далі вищу на юридичному факультеті. Був адвокатом, вiдтак мiнiстром юстицiї Чорногорiї, мiнiстром внутрiшнiх справ, двiчi прем’єр-мiнiстром, спiкером парламенту, вiд минулої осенi й виконувачем обов’язкiв президента. У час розколу чорногорської правлячої партiї на прихильникiв незалежностi й просербськi сили вiн рiшуче пiдтримав тодiшнього президента Мила Дюкановича й вiдверто виступив проти белградського режиму Слободана Милошевича. Вуянович – зважений полiтик і помiркована людина. Одружений, батько троє дiтей.

Вуянович пообiцяв, що через три роки призначить референдум про незалежнiсть. Щодо стосункiв iз Сербiєю, президент Чорногорiї вважає, що найкраще було б , не чекаючи на референдуму, перебудувати державне об’єднання на об’єднання держав.

У Подгорицi тим часом продовжуються переговори про гармонiзацiю економiчних вiдносин мiж Чорногорiєю i Сербiєю, якi на вимогу Європейського союзу мали завершитися до кiнця квiтня. Сербська сторона висловлює задоволення фактом, що досi врегульовані 80% вiдкритих питань. Проте, прем’єр-мiнiстр Чорногорiї Мiло Дюканович нагадує, що решта так i залишиться вiдкритою. На його думку, узгодити митнi ставки в дiлянках агропромисловостi, енергетики й металопромисловостi неможливо, оскiльки в Сербiї є свої, а в Чорногорiї свої прiоритети.

Перемога Филипа Вуяновича свiдчить, що Чорногорiя продовжує йти шляхом незалежностi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG