Доступність посилання

ТОП новини

Світ науки: таємниці, відкриття, сюрпризи...


Зиновій Фрис Світ науки: таємниці, відкриття, сюрпризи...

(За матеріалами західної преси)

Світова організація здоров’я б’є на сполох: якщо уряди країн не вживуть рішучих превентивних заходів, то до 2020 року число хворих на рак зросте на земній кулі на 50 відсотків і становитиме 15 мільйонів (сьогодні їх 10 мільйонів). Торкаючись причин цієї небезпечної тенденції, австралійський експерт Бернард Стюарт, серед іншого, заявив: "Немає сумніву в тому, що однією з головних причин захворювання на рак є куріння сигарет, як також вживання алкоголю і неправильне харчування".

Тим часом із Центру досліджень раку в Північній Кароліні (Сполучені Штати) надійшло днями доволі обнадійливе повідомлення: тамтешні вчені розробили перспективний метод лікування раку грудей. Схема така: ліки плюс глибоке прогрівання електромагнітними хвилями до 40 градусів за Цельсієм молочних залоз пацієнток. Перші тести виявилися успішними.

***

За вікном - весна, і всіх нас турбує, як вивільнити тіло і душу від зимової втоми, як увібрати в себе енергію цієї чарівної пори року, як, нарешті, звільнитися від накопиченої за зиму зайвої ваги? Відомий італійський вчений-дієтолог Джорджіо Калабрезе в жодному разі не рекомендує вживати пігулки для схуднення. Найкращий спосіб, каже він, - харчуватися п’ять разів на день. В такому випадку, що б ми не їли, ми стимулюємо незначне вироблення інсуліну. Менше інсуліну – менше жиру. Коли ж ми їмо рідко і багато, то змушуємо накопичувати інсулін. Внаслідок ми товстіємо, навіть не споживаючи їжі, каже відомий італійський вчений-дієтолог.

***

Вірусолог Крістофер Річардсон з канадського інституту раку в Онтаріо впевнений, що нова генна терапія в якийсь чудовий день може дати можливість повного вилікування багатьох людей, що страждають гепатитом С (у світі понад 200 мільйонів таких людей). За даними нового дослідження, саме генну терапію можливо вибірково скерувати на клітини печінки, в яких і гніздиться вірус гепатит С. Якщо клітина інфікована, фермент вірусу змушує її віддати наказ про власну смерть. Канадський учений Крістофер Річардсон називає це "мудрою бомбою".

Разом з тим, голова Британського інституту печінки Найджел Хюджес запитує: "Якою буде відповідь організму, якщо в печінці людини почнуть гинути клітини? Чи не принесе це більше шкоди, ніж користі?" Дослідження тривають.

***

Як уникнути всеможливих заражень, в тому числі на украй небезпечну атипову пневмонію? Італійська національна федерація загальної медицини відповідає: завжди мийте руки, особливо після того, як ви чхнули, кашлянули чи прочистили ніс. Треба також добре провітрювати приміщення і уникати місць із застоялим повітрям. Уникайте користування спільними столовими приборами, рушниками та білизною. Щодо дітей, то медики рекомендують частіше і краще мити іграшки, привчати дітей прикривати ніс і рот під час чхання чи кашлю, використовувати свій флакон із рідким милом і одноразові паперові серветки для витирання рук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG