Доступність посилання

ТОП новини

Участь України в реалізації потужного військового проекту з вибору важкого транспортного літака для потреб армій європейських країн-членів НАТО може виявитися під великим знаком запитання


Ганна Стеців Участь України в реалізації потужного військового проекту з вибору важкого транспортного літака для потреб армій європейських країн-членів НАТО може виявитися під великим знаком запитання

А причина сумнівів західних партнерів полягає в несплаті деякими українськими підприємствами кредитів, які були взяті в німецьких банках під гарантії українського уряду. Як виявилося тепер, акціями тих підприємств вже давно володіють російські компанії. А несплачені борги лягли на плечі Української держави.

Нагадаємо слухачам, що йдеться про модифікацію та лізинг літаків типу АН-124-100, які вже були в експлуатації. А також про оренду трьох літаків ІЛ-76.І лізинг ще чотирьох літаків АН-124-100-М.Ці літаки мали б здійснювати великогабаритні військові транспортні перевезення для потреб армій країн ЄС-членів НАТО на період 2004-2012 роки. Загальна вартість проекту, в якому Україна має шанс взяти участь, – 1 мільярд американських доларів. Звичайно ж, окрім економічної вигоди є тут важливий політичний момент, оскільки Україна стала б якщо не гравцем, то, принаймні, підкидачем м”яча, образно кажучи, в процесі трансформації спільної політики безпеки та оборони країн ЄС в Європейський безпековий та оборонний союз з подальшою інтеграцією збройних сил та оборонної промисловості країн-членів ЄС.

Лізинг, обслуговування та постачання запасних частин до літаків, про які йдеться, буде здійснюватися через німецьку компанію AERGO AG.Існують навіть попередні ідеї створити спільне підприємство за участю також АНТК “ Антонов”. Що конкретно могла б робити Україна, якби її було долучено до реалізації цього проекту? Говорить економічний експерт Тетяна Павлюк : “Уже в червні 2004 року Україна могла б надати в лізинг перший літак з тим, щоб нарощувати потужності лізингової угоди. Концепція проекту передбачає часткову реконструкцію чотирьох АН – 124 до військового типу “АН-124-100 М та встановлення кабіни, що відповідала б стандартам НАТО. До цієї модернізації міг би бути залучений і АНТК “ Антонов”. Йдеться також про стажування на Заході українських екіпажів пілотів та техобслуговуючого персоналу. Є плани навіть організувати в Лейпцигу постійний центр з обслуговування літаків АН-124.Словом, дуже вигідний для українського літакобудування проект. Але участь України в реалізації цього потужного проекту великою мірою залежить від того, чи розв”яже Київ застарілу проблему в українсько-німецьких торговельних відносинах. Маються на увазі великі несплачені кредити українських підприємств німецьким банкам”, зокрема, борги відкритого акціонерного товариства “Оріанна”,що в місті Калуші Іванофранківської області, - підкреслила Тетяна Павлюк.

Що це за борги? Прокоментувати ситуацію ми попросили Володимира Майстришина, голову тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з неповернення кредитів, взятих під державні гарантії: “ Акції “ Оріанни” купила російська компанія. Як я розумію, купила акції разом із зобов”язаннями погасити кредит. Тепер, виявилося , акціями володіє російська компанія, а невиплачені кредити “Оріанни” впали на плечі Української держави. Комісія, яку я очолюю, зараз розслідує цей випадок...”,- сказав Володимир Майстри шин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG