Доступність посилання

ТОП новини

Президент Республіки Корея Но Му Хйон прибув з першим візитом до США


Михайло Мигалисько Президент Республіки Корея Но Му Хйон прибув з першим візитом до США

Вашингтон, 13 травня 2003 - Нещодавно обраний президент Південної Кореї Но Му Хйон та президент Сполучених Штатів Джордж Буш у середу проведуть переговори у Білому домі. Лідери двох держав, крім двосторонніх питань, обговорять передусім напруження, які виникли в регіоні з огляду на те, що режим комуністичної північної Кореї (КНДР) вирішив вийти із міжнародного договору про нерозповсюдження ядерних озброєнь.

Виступаючи у Нью-Йорку, президент південної Кореї Но Му Хйон закликав свого північного сусіда КНДР відмовитися від ядерних амбіцій. Щоправда, напередодні його першої поїздки за кордон і саме до Сполучених Штатів Америки комуністичний режим сталінського зразка у Північній Кореї повідомив, що відмовляється від домовленості 92-го року про без”ядерниий статус корейського півострова. У січні Пхеньян уже вийшов із Міжнародного Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та технологій. Минулого місяця у Пекіні на тристоронніх переговорах американські, китайські та північно-корейські представники не знайшли остаточної відповіді щодо підходів пом”якшення ескалації напруження, викликаного ядерною політикою Пхеньяна. Адміністрація Сполучених Штатів наголошує на тому, що кожна криза вимагає окремої відповіді, однак на відміну від Іраку, Вашингтон наполягає на дипломатичному шляху вирішення напруження на корейському півострові.

“Президент Буш уже сказав, що він не нагороджуватиме північну Корею за погану поведінку й ми (США) домагатимемося безповоротньої та контрольованої ліквідації програм ядерних озброєнь Північної Кореї й не надамо їм жодних стимулів, щоб вони зробили те, що погодилися зробити,” – заявив речник Білого дому Арі Флайшер. Отож питання ядерної кризи на корейському півострові, як зазначають спостерігачі, буде в центрі уваги саміту президента США Джорджа Буша та Но Му Хйона, який у лютому офіційно обійняв посаду президента Республіки Корея. Слід зазначити також, що хоча Сеул є одним із найближчих союзників США в регіоні, минулорічна передвиборча кампанія Но Му Хйона була затьмарена щоденними антиамериканськими демонстраціями. Щоправда, після різкої ескалації риторичних заяв комуністичного режиму у Пхеньяні, Но Му Хйон відмовився від минулорічної пропозиції, щоб Вашингтон скоротив американську військову присутність у південній Кореї, де зараз розташовані 37 тисяч військовослужбовців. Навпаки, почалося значне поліпшення відносин між Сеулом й Вашингтоном, а південно-корейська влада підтримала Сполучені Штати у кампанії в Іраку, затихли антиамериканські протести в південній Кореї. Уже на американській території Но Му Хйон ще раз повторив запевнення, що Сеул розраховує на продовження тісної співпраці в альянсі з Вашингтоном. Як повідолмяє агенція “Ассошейтед Пресс”, саміт 14-го травня президентів Джорджа Буша та Но Му Хйона стане “нагодою для двох лідерів познайомитись ближче, однак не буде форумом для рішучих політичних ініціатив”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG