Доступність посилання

ТОП новини

Реформи і демократія: Яких реформ потребує Україна?


Василь Зілгалов Реформи і демократія: Яких реформ потребує Україна?

Прага, 13 травня 2003 – Середина травня характеризується підвищеним інтересом світу до українських дискусій з приводу президентського проекту політичних реформ. Рада Європи вирішила поки що не скасовувати свого моніторингу подій в Україні, бо йдеться про не вирішені у Києві проблеми демократизації діяльності засобів масової інформації та недосконалість виборчого права у цій державі. Днями очікується відкрита дискусія опозиції з президентом якраз саме з приводу характеру можливих реформ в Україні. І всіх хвилює одне питання : а яких саме реформ потребує українське суспільство сьогодні?

Колись, у радянський час, полюбляли повторювати слова класиків марксизму – ленінізму, що, мовляв, «добра економіка – найкраща політика», це стало особливо модним, коли на зорі брежнєвських часів, дякуючи нафтодоларам, трохи поліпшилася економічна ситуація в Радянському Союзі. Але тісна пов’язаність економіки з політикою була добре відома ще за часів царства Хамурапі. Це актуально і нині, тому що влада у Києві, з одного боку, вихваляє економічну ситуацію в державі, а з другого – ратує за широкомасштабні політичні зміни, аж до перегляду Конституції. Тут , на думку багатьох політологів, проявляється досить принципова невідповідність у реаліях. Якщо все так добре в економіці, то для чого наражатися на ризик політичних революцій? Або ж тоді мета пропонованої політичної реформи у чомусь специфічна?

А може картина економічного росту дещо перебільшена і метафорична? Бачите, як багато виникає питань. Ну дійсно, якщо два роки чи більше спостерігається економічний ріст, то тоді, як запитує колишній посол України в США, а нині народний депутат, Олег Білорус, чому доля зарплати у бюджеті України займає лише 17% , тоді, як у цивілізованих країнах дотягує 70 %? Це одне, а друге: чому вчителі, медики й інші працівники в державі до сьогодні місяцями не дістають заслуженої їхньою працею зарплатні? Чи вписується це в рамки пропагованих владою економічних успіхів, запитує згаданий народний депутат. У цілому в Європі за рівнем зарплати Україна разом із Молдовою є останніми в списку держав континенту.

Можливо тоді, що стосується реформ, не слід створювати двопалатний парламент, змінювати функції тих чи інших органів влади, а просто – розкріпачити люд і вернути оті мільйони здорових трудових ресурсів, які працюють на теренах інших держав додому, бо праці для них не початий фронт. Як зауважив нещодавно відомий експерт американського фонду Карнегі з проблем України Андерс Ослунд, економіка мусить допомагати демократії і навпаки : демократія – економіці... І додав, що афішованими останніми роками у Києві економічними успіхами задоволена лише «маленька група тих, хто торгує на ринках українських євробондів». Андерс Ослунд взагалі вважає, що в економіці України, куди не кинь оком, всюди незавершеність і недоведеність до кінця реформ: це і аграрний сектор, де «немає сформульованої політики», не завершена приватизація в економіці в цілому, не проведена податкова реформа, а податки душать підприємництво. Відомий експерт з українських питань також зауважив, що «варто переорієнтувати державні витрати на більш корисні цілі». Ось і вникає після цього головне питання, так яких же реформ потребує Україна?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG