Доступність посилання

ТОП новини

Американці їдуть в Україну допитувати свідків у справі Лазаренка


Мар’яна Драч Американці їдуть в Україну допитувати свідків у справі Лазаренка

Прага - Київ, 14 квітня 2003 року – Міністерство юстиції Сполучених Штатах просить чільних українських урядовців і політиків дати свідчення у справі Павла Лазаренка. За даними британської газети "Файненшал Таймс," допит свідків розпочнеться наступного понеділка, 19-го травня. До Києва має приїхати помічник Генерального прокурора США і один з адвокатів Лазаренка. За океаном колишнього керівника українського уряду звинувачують у відмиванні 114 мільйонів доларів.

Як пише британська газета, адвокати хочуть, щоб Леонід Кучма і два колишні українські прем‘єри - Євген Марчук і Валерій Пустовойтенко – пояснили, як і чому відбувся розподіл ринку природного газу у 1996 році. Але, як повідомляє агентство "Інтерфакс," Президента України немає у списку людей, яких хоче допитати американська прокуратура. Про це сказав Стівен Пайфер, заступник помічника держсекретаря США, який зараз перебуває в українській столиці. Водночас Пайфер додав, що не бачив цього списку, і висловив думку, що на певному етапі його оприлюднять.

Захист Лазаренка стверджує, що українська влада схвалювала його діяльність, а Президент Кучма і його дружина часто отримували від Лазаренка коштовні подарунки. "Файненшал Таймс", зокрема згадує про годинник вартістю у 42 тисячі доларів фірми “Franck Muller” і додає, що в списку свідків - біля 30 осіб, включно з Юлією Тимошенко.

Але Тимошенко каже радіо "Свобода," що не отримувала жодних документів з американської прокуратури. У розмові з Мариною Пирожук Юлія Тимошенко заявила:

"Абсолютно ніякі питання по Лазаренку мене не цікавлять, тому що всі кримінальні справи, всі обвинувачення скасовані судом, відносно мене, мого чоловіка, і тому нам пояснювати крім цього, просто нема що."

Радіо “Свобода”: Пані Тимошенко, а якщо все-ж таки Вас викличуть свідчити у справі Лазаренка, чи будете Ви це робити?

Юлія Тимошенко: "Я вважаю, що ми маємо зрозуміти: що це, навіщо бути свідком. Якщо це законно, на законних підставах, з дотриманням законодавства, то ніяких питань нема, ми будемо безумовно свідчити, але ж я вважаю, що робити з цього новину, коли вже людина 5 років сидить у в‘язниці, я думаю, що це має абсолютно чіткий політичний підтекст. Я взагалі хочу нагадати, що людина 5 років сидить без суду."

Радіо “Свобода”: Пані Тимошенко, а чи отримували Ви офіційне запрошення свідчити у цій справі?

Юлія Тимошенко: "Ні, я не отримувала ніякого запрошення і тому я можу взагалі давати відповіді, коли щось офіційно я отримаю. Зараз це поки що тільки якісь повідомлення в пресі, які не ґрунтуються на певних документах."

Колишній прем‘єр, а нині голова Народно-демократичної партії Валерій Пустовойтенко сказав нашому кореспондентові Віктору Міняйлу, що співпрацюватиме з американським слідством.

Валерій Пустовойтенко: "Я давно сказав, що, якщо хтось хоче, щоб я давав свідчення проти Лазаренка, хай приїде в Україну."

Радіо “Свобода”: "Американці приїжджають, вони хочуть з Вами зустрітись."

Валерій Пустовойтенко: "Я не заперечую."

Тим часом речник Президента України Олена Громницька жодних коментарів не дає. Очікують, що сам Леонід Кучма відреагує на ці повідомлення у четвер. Як пише "Файненшал Таймс," це безпрецедентна справа, яка визначить, як далеко готові піти Сполучені Штати, щоб покарати корупцію в інших країнах. Павло Лазаренко є найвищим іноземним чиновником, якого судять у США після панамського диктатора Мануеля Нор''єгі. Суд над колишнім українським прем‘єром має розпочатися в Каліфорнії у серпні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG