Доступність посилання

ТОП новини

Ускладнюються стосунки мiж офiцiйним Белградом й Мiжнародною адмiнiстрацiєю у Косовi


Михайло Рамач Ускладнюються стосунки мiж офiцiйним Белградом й Мiжнародною адмiнiстрацiєю у Косовi

Белград, 15 травня 2003 – Сербська сторона стверджує, що Мiхаел Штайнер, голова Мiжнародної адмiнiстрацiї, сприяє радикальним лiдерам етнiчних албанцiв, якi виступають за незалежнiсть провiнцiї. А парламент Косова сьогоднi, без участi сербських депутатiв, ухвалив резолюцiю про визвольну вiйну й незалежнiсть.

Заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович каже, що Белград змушений перервати усi стосунки з Мiжнародною адмiнiстрацiєю у Косовi, а мiнiстр юстицiї Владан Батич додає, що голова адмiнiстрацiї ООН Мiхаел Штайнер – велике лихо для косовських сербiв i Сербiї.

Непорозумiння мiж Белградом i Штайнером тривають майже вiд початку його мiсiї. Динамiчний нiмець не сподобався сербським урядовцям, оскiльки вiн не допускав, щоб його шантажували й сповiльнювали його дiяльнiсть рiзними процедурними витiвками. Серби вважають, що Штайнер потурає радикальним лiдерам етнiчних албанцiв, котрi виступають за проголошення незалежностi Косова. Остаточним яблуком розбрату став декрет Штайнера про приватизацiю косовських компанiй. У Белградi кажуть, що адмiнiстратор розпродає сербське державне майно. Проте, Бранiслав Чанак, лiдер однiєї iз трьох профспiлок у Сербiї, каже, що Штайнер розпочав приватизацiю на тiй самiй основi, як i сербська влада. Iншими словами, спiр полягає в тому, що белградський уряд хотiв би грошi вiд приватизацiї для себе, а Штайнер – для косовських органiв влади.

Косовцi тим часом не зволiкають. Парламент провiнцiї сьогоднi ухвалив так звану Резолюцiю про визвольну вiйну й незалежнiсть народу Косова. В нiй, мiж iншим, стверджується, що Армiя звiльнення Косова боролася за свободу. Депутати сербської нацiональностi пiд час голосування покинули зал. Депутати вiд трьох партiй етнiчних албанцiв не обговорювали листа Мiхаела Штайнера, яким вiн апелював до них, щоб були рацiональними. На думку сербiв, згадана резолюцiя згодом стане вступом до проголошення незалежностi Косова.

Момчiло Трайкович, один iз сербських лiдерiв у провiнцiї, з цього приводу каже, що настав останнiй час, щоб Белград і мiжнародне спiвтовариство призупинили процеси, якi ведуть до косовської незалежностi. За його словами, одностороннi заходи етнiчних албанцiв призведуть до поглиблення конфлiктiв. Трайкович не пояснив, якi конфлiкти має на увазi. Незважаючи на таку заяву Трайковича, оглядачi у Белградi вважають, що сербський уряд до нових конфлiктiв не готується. Це було б надто небезпечно для нього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG