Доступність посилання

ТОП новини

Як і що пишуть, показують і говорять про українців чеські засоби масової інформації?


Оксана Пеленська Як і що пишуть, показують і говорять про українців чеські засоби масової інформації?

Прага, 15 травня 2003 - ’’Ксенофобія в чеських мас-медіях’’ - аналітичну статтю під таким заголовком опублікував цього тижня в чеській інтернетній газеті ’’Брітске лісти’’ празький журналіст Франтишек Костлан.

Цілковита більшість газетних статей, теле- чи радіоінформацій про іноземців, зазначає автор аналізу, звучить негативно. За останній час не змінився і спосіб інформування, зокрема, і про українських громадян. Часто він або прямо ксенофобний, або підтримує ксенофобні почуття чеських громадян. Чому? На це запитання Франтишек Костлан відповів:

Ф.Костлан: Окремі редакції не мають фахівців, які б знали життя чужинців, біженців або подібну тематику. Звідси випливає, що на цю тему пишуть люди, які знають її слабо. У свою чергу, з цього випливає, що вони нічого не бачили, не цікавляться тематикою, не мають глибших знань про законодавство, життя чужинців чи утікачів у Чехії. А часом виглядає так, немов би то і сама редакція хоче підігравати цим ксенофобним настроям чи частині тих чеських громадян, котрі ксонофобні настрої поділяють.

На моє запитання, чому в такому разі тематикою життя українців чи ширше – іноземців у Чехії займаються не зовсім компетентні люди, чеський аналітик відповів:

Ф.Кастлан: Це тому, що редакції надають перевагу більшій кількості глядачів біля телеекранів, більшому тиражу газет перед об’єктивною журналістикою. До професійної етики належить бути добре обізнаним з матеріалом, про котрий пишете. Не може журналіст писати про те, що йому практично не відоме.

Протягом двох місяців - лютого та березня цього року -празький журналіст Франтишек Костлан проаналізував понад тисячу газетних публікацій, радіо і телепрограм про українців та громадян інших країн, які живуть і працюють у Чехії. З цього числа негативних матеріалів про іноземців було 860, позитивних лише 38. Коментарі, як мовиться, зайві. Наприклад, типові заголовки статей: ’’Поліція затримала двох українців та одного болгарина’’ чи ’’Закінчився суд над українцем’’ і так далі. Автор наводить і типовий приклад маніпуляції громадською думкою в чеських мас-медіях. Найчастіше це речення такого зразка: ’’Свідки вночі на місці нікого не бачили, та ймовірно, це могли бути українці’’. Часом, щоб налаштувати своїх читачів проти іноземців, вважає Франтишек Костлан, деякі чеські журналісти, не вагаючись, вдаються до фантазій чи неперевіреної інформації. Так появляються в матеріалах слівця на зразок ’’немов би то’’, ’’ймовірно’’, ’’кажуть’’, яким, звичайно, в інформаціях не місце. Що потрібно зробити, щоб стан справ виправити ? Франтишек Костлан відповів:

Ф. Костлан: Гадаю, що найшвидшим і найкращим є шлях взаємного пізнання. Це можуть бути ’’круглі столи’’ і конференції, які організовують чеські громадські організації, наприклад, ’’Слово-21’’ чи ’’Людина в біді’’. Таке спілкування дуже важливе, тому що коли люди ближче пізнають одне одного, вони побачать в іншому індивідуальність. Вони тоді не будуть намагатись втиснути чужинця до якоїсь групи чи графи: той краде, а той у нас забирає роботу. Стосовно ж мас-медій, то редакції мали б самі дбати про кращу освіту своїх журналістів. Вони самі повинні прагнути мати фахівців з окремої проблематики.

Франтішек Костлан вважає також, що більше може зробити і чеський уряд. Зокрема, потрібно, щоб іноземці частіше залучались до роботи в Комісії з прав людини чи в урядовому Комітеті зі справ іноземців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG