Доступність посилання

ТОП новини

Аналіз всього найгарячішого за останні дні, включно з майбутнім візитом до Києва американського прокурора і про що він може допитувати Кучму, Марчука та інших високопосадовців.


Зиновій Фрис Юлія Тимошенко - народний депутат України, лідер фракції блоку Юлії Тимошенко, лідер партії “Батьківщина”, колишній віце-прем’єр з питань паливно-енергетичного комплексу.

Київ-Прага, 16 травня 2003 року.

Зиновій Фрис

П’ятниця 16-го травня. В прямому ефірі “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном в Празі Зиновій Фрис, мені допомагають Юлія Сайко та Артем Мостовий.

Передача “Вечірня Свобода”, в якій наші гості можуть почуватися не гірше як вдома і говорити про найболючіше.

Олег Білорус

Для того, щоб інтегруватися, треба підняти демократію. А що таке демократія в економічному сенсі? Це - економічна демократія.

Марія Драч

Коли я працювала в університеті, мене питали студенти: “Коли ви виходите заміж?” Я їм казала: “Коли нас беруть”.

Леонід Кравчук

При емоціях людина не думає. Емоції найкраще, коли чоловік з жінкою вдвох. А коли йдеться про політику, коли йдеться про серйозні речі, то потрібно мати тверезу голову.

Сергій Шевчук

З боку європейської спільноти, з боку окремих країн Західної Європи спостерігається дуже цікава тактика таких подвійних стандартів.

Юлія Тимошенко

Я хочу заперечити, що в Україні - 7% протестного електорату. Протестні – це ті, хто не задоволені тим, що відбувається в Україні, і які протестують проти того, що відбувається в Україні. Я думаю, що таких людей сьогодні - не 7%, а 80-90%.

Сьогодні до нас в гості на передачу я запросив народного депутата України, лідера фракції блок Юлії Тимошенко, лідера партії “Батьківщина”, колишнього віце-прем’єра з питань паливно-енергетичного комплексу Юлію Тимошенко.

Дякую вам, пані Тимошенко, що завітали до нас.

Учора й сьогодні я намагався запросити Григорія Суркіса з фракції СДПУ(о). Мені люб’язно відповіли, що я дуже пізно звернувся, і що графік Григорія Михайловича не дозволяє йому скористатися нашим запрошенням.

Звичайно ж, ми могли запросити інших політиків до студії. Та в якусь мить вирішили: ім’я Тимошенко цього тижня так часто звучало з різних приводів, що буде достатньо її однієї, щоб з’ясувати з перших, так би мовити, рук дуже багато питань.

Отже, Юлія Тимошенко, з якою ми обговоримо всі найгарячіші теми тижня, що минає, включно з питанням про шанс, який з’явився в України на подальшу реалізацію проекту Одеса-Броди-Гданськ.

Звісно, це лише малесенький айсберг із того, про що ми маємо намір подискутувати.

Пані Юлія, мені мимоволі доведеться бути сьогодні вашим опонентом. Скажіть, будь ласка, а з Григорієм Суркісом Вам було б цікаво подискутувати в прямому ефірі? |

Юлія Тимошенко

По-перше, мені приємно бачити вас як опонента. Це, я сказала б, був такий сюрприз для мене. А що стосується Г.Суркіса, то ця людина якось пішла вже з політичної арени, і вона вже не генерує той бруд, який генерувала. Він вирішив зайнятися, в його розумінні, підприємництвом, тому, ми його вже давно не бачимо.

Зиновій Фрис

Можна сказати, що Ви з ним вже примирилися?

Юлія Тимошенко

Власно кажучи, так сказати неможливо, тому що є речі, які треба буде рано чи пізно аналізувати в його діяльності.

Зиновій Фрис

Пані Юлія, я не знаю з чого починати передачу, бо так багато подій, а ще більше, звичайно, запитань. Але давайте з сьогоднішньої події. Інформація про це прозвучала в інформаційному випуску.

Сьогодні відбувся міжнародний круглий стіл нафтопровід Одеса-Броди, на який, як повідомляє наша колега Ганна Стеців, посол України при ЄС Роман Шпек вперше офіційно заявив про те, що українсько-польський проект визнано як загальноєвропейський, і що йому буде надана приоритетна підтримка. Звісно, що цьому проекту ще належить пройти затвердження в Брюсселі. Словом, це ще буде не скоро.

Пані Тимошенко, і ось таке запитання, можливо, воно буде неприємне для Вас, опоненти можуть Вам дорікнути, ось дивіться, і без Тимошенко, яка тільки те і робить, що критикує владу, Україна все ж просувається вперед в тому ж таки паливно-енергетичному комплексі. Пані Тимошенко, я хочу, щоб Ви відповіли на це запитання як колишній віце-прем’єр, що корував питання паливно-енергетичного комплексу. Будь ласка.

Юлія Тимошенко

По-перше, спочатку кілька слів про проект Одеса-Броди-Гданськ, і що для України є проект Одеса-Броди. Це – безперечний скарб України. Тому що, ця система може забезпечувати Україну необхідною кількістю нафти. Вона може приносити достатньо вагомі кошти до бюджету. Вона може дати Україні достойне геополітичне становище в світі. Це є система, яка дає Україні можливість спілкуватися з Європою, з іншими країнами в економічному плані практично на рівних.

Я вважаю, що це є перемога незалежної України, що взагалі така система була побудована. Що мене завжди хвилювало? Що саме цей наш скарб ставав лакмусовим папером куди прямує політична верхівка України, куди прямує Кучма.

Я для себе порахувала приблизно 5 змін напрямку вектора. Перший напрямок – це коли вже готову систему ніхто на найвищому рівні не визнавав. Я думаю, що Ви пам’ятаєте заяви Марчука, що це є помилка, що це є втрата коштів, це - абсолютно безперспективна система.

Потім - був визначений напрямок на створення міжнародного консорціуму. Потім, ставлення Заходу до Кучми похолоднішало, і це стало проектом російсько-українським, коли Президент і все його оточення говорили про те, що це є, практично, спільна власність Росії і України. Потім - декілька разів змінювалися ці вектори.

Сьогодні ми вже бачимо і можемо по цьому лакмусовому паперу визначити, що починають налагоджуватися політичні стосунки Кучми з Заходом. І сьогодні ми розмовляємо про міжнародний консорціум.

Я підтримую сьогоднішній напрямок, сьогоднішній вектор. Хотілося б, щоб це черговий раз не стало декларацією, черговий раз не стало політичним розміном, тому що нафтотранспортна система Одеса-Броди – це не тільки економічний об’єкт, не тільки об’єкт транспортування нафти, це – серйозний політичний проект. Як буде ходити нафта сьогодні в світі – це не вирішується тільки економічною доцільністю, а ще й певними політичними пасьянсами в світі, і тому, ми маємо не упустити цей шанс, ми маємо не відштовхнути наших партнерів, і ми маємо зробити так, щоб слова Шпека, нарешті, стали реальністю на Україні.

Зиновій Фрис

Ви припускаєте, що ці слова Шпека, що вони могли б бути черговою спробою того, що не станеться так, як він про це заявив?

Юлія Тимошенко

Якщо бути остаточно щирою, то мені на 80% здається, що це - чергова декларація, що має на меті, все ж таки, позиціювати самого Кучму для того, щоб він якось отримав підтримку з усіх сторін, де він може її отримати.

Але, все ж таки, на 20% я є оптимальним оптимістом, і я буду сподіватися, що це буде мати серйозні наслідки, бо для України це є частина серйозного потужного фінансового економічного життя.

Зиновій Фрис

Але можуть сказати, що Ю.Тимошенко в опозиції, і тому вона так заявляє, що Ви на це скажете?

Юлія Тимошенко

Я мушу сказати, що бути в опозиції певних людей, це не означає бути в опозиції до своєї власної країни. Тому, я вітаю такі заяви Шпека, я хочу, щоб вони стали реальністю. Я хочу, щоб, нарешті, це був такий проект, яким Україна буде пишатися. Тому, тут опозиція влади не причому, коли так потужно можуть зробити крок вперед національні інтереси України. Я буду тут допомагати владі як тільки можливо.

Зиновій Фрис

Яку роль в цьому проекті може відігравати Росія? Звісно, що вона зацікавлена, щоб по цьому нафтопроводу текла російська нафта. Що може зробити Росія, а що вона не може зробити, звісно, за певних обставин?

Юлія Тимошенко

Так, дійсно, пропонувався реверсний проект, коли нафтопровід міг використовуватися в іншому напрямку, я маю на увазі географічно інший напрямок. Можу сказати, що цей проект мав свої економічні доцільності, але питання диверсифікації постачання нафти в світі – це питання геостратегії. І мені здається, що цей варіант є більш доцільним із економічної, із політичної точки зору.

Зараз Росія буде переконувати певними важелями, щоб вектор знову змінився, і я, з іншого боку, є таким песимістом стосовно певних заяв влади.

Зиновій Фрис

Дякую, пані Юлія. Я б хотів сказати, що в передачі “Україна і світ”, яка вийде у 22 годині, Мар’яна Драч у своїй передачі набагато детальніше розповідатиме про цю конференцію. Вона має дуже багато точок зору з цього приводу. Отже, слухайте “Україну і світ” о 22.00.

А тепер ось до чого я хотів би, пані Юлія, перейти.

Британська “Файненшн Таймс” цього тижня повідомила, що невдовзі помічник міністра юстиції Сполучених Штатів й один із адвокатів Павла Лазаренка незабаром вилетять до Києва у справі, яка могла б свідчити про те, як далеко американська влада може зайти в своєму переслідуванні корупції в інших країнах.

Американські гості мають намір зустрітися з чималим числом українських високопосадовців для надання свідчень. Список цей суперечливий, в одних значиться і Президент Леонід Кучма, в інших списках його немає.

Ви, пані Тимошенко, вчора заявили, що "Я, безумовно, буду свідчити, в мене немає жодного страху, всі повинні свідчити”.

Що Ви будете свідчити конкретно? Наскільки відвертою Ви готові бути на цих свідченнях?

Юлія Тимошенко

Для мене це є позитивна подія, що справа, яка 5 років не знаходить свого вирішення, я маю на увазі - справа Лазаренка, нарешті почала так публічно обговорюватися, почалися певні рухи у з’ясуванні істини. Чому людина, яка вже майже 5 років знаходиться у в’язниці, а поки немає справедливого суду? Я думаю, що, дійсно, це може пов’язуватися з інформаційним голодом. Тобто, відсутністю показів свідків. Мені здається, що цей процес повинен був розпочатися не сьогодні, а 3-4 роки тому назад, щоб з’ясовувати істину в цій справі.

В мене викликає нерозуміння: чому в ЗМІ, які підлеглі Кучмі, намагаються замовчати питання, що Кучма також буде свідком? Якось намагаються перекрутити це питання. Ви знаєте, в цьому є певна психологічна складова. Свідком для з’ясування правди і для встановлення справедливості – бути почесно, а не позорно. Якщо свідок має від цього якісь психологічні дискомфорти, це значить, що цьому свідку є що скривати, є про що хвилюватися, є чомусь сумніватися в своїх свідченнях. Тому вони, навіть, скривають подію, що вони мають бути свідками.

Я з великим задоволенням прийму участь тому, що я вважаю, що мені особисто приховувати при цих свідченнях немає чого. І це підтверджується трьома рішеннями українського суду, який спростував, скасував і закрив всі, без виключення, звинувачення, які вже 6 років лунають з вуст прокуратури. Сьогодні каміння на камінні не залишилося: суд сказав, що не було ні події, ні підстав, ніяких складових злочину і закрив всі звинувачення, які проти мене лунали. Я себе завжди відчувала спокійно і врівноважено, бо я завжди знала, що це велика політика, там не йде мова про якісь злочинності чи наведення порядку з злочинністю...

Ви розумієте, якщо наводити приклади подій з корупцією і з справжньою тіньовою економікою, і з справжньою злочинністю, то, я думаю, від людей, які займали певні посади у виконавчій системі влади, Президент України, все його оточення, значна кількість народних депутатів, дійсно, мають відповідати за такі речі. А коли одна людина висмикується з цих речей і робиться PR-кампанія на цьому, в цьому є політика. Мені хотілося б, щоб ця політика відійшла, а залишився прагматичний зміст, який буде вирішувати суд.

Зиновій Фрис

Пані Тимошенко, давайте повернемося до такої болючої теми: до Павла Лазаренка. Ви вважаєте його винуватим?

Юлія Тимошенко

Та я ж – не суд. Можливо, коли ми будемо знати об’єктивну інформацію...

Зиновій Фрис

Ви з ним працювали певний час. Ви, можливо, були свідками... Ви сказали: “5 років...” - з таким глибоким жалем і співчуттям. Це можна зрозуміти, оскільки 5 років минуло і немає ніяких результатів. Чи є, все ж таки, якісь підстави його переслідувати у суді?

Юлія Тимошенко

Я – не слідчий, не суд, не представники прокуратури ні американської, ні української, тому я не можу давати такі висновки. Можу сказати тільки, що будь-яка людина, не тільки я, вона має сумніви: чому 5 років жодного руху по цій справі не відбувалося, чому людина знаходилася у в’язниці без справедливого суду, навіть, якщо він порушив закони. Навіть вбивці мають право на справедливість, на справедливе рішення суду, на справедливий вирок. Чому потрібно було ці 5 років гаяти, чесно кажучи, я не розумію.

Я не розумію такої обставини, що саме за рік до початку президентської кампанії знову витягається ця тема на публічне обговорення, знову вона мусується, коментується, якраз розпочалися активні процесуальні дії саме тому, що знову напружена політична ситуація, і знову на цих обставинах будуть робитися ті чи інші політичні PR-технології. Ці технології жили і будуть жити, але ж ми завжди повинні рахуватися з життям людей, якими винними вони не були.

Зиновій Фрис

Пані Юлія, доводиться чути дуже часто чи читати в листах наших слухачів, що дуже велика частина Вас підтримує, але навіть в листах, які Вас всіляко підтримують, вони кажуть: ”Ми не маємо жодних фактів зловживань з боку Ю.Тимошенко, але щось там – не зовсім чисто”. Мовляв, вона працювала з Лазаренком. Він крав, а диму без вогню не буває.

Пані Юлія, скажіть, будь ласка, я розумію, що це для Вас дуже неприємні запитання, але, я знаю, Ви завжди стараєтеся бути максимально відвертою і рано чи пізно і, зрештою, такі запитання вже виникали, щоб Ви могли сказати тим нашим слухачам, які десь трішечки сумніваються в чомусь? Чи Ви могли б зараз спробувати розвіяти їхні сумніви і сказати те, що Ви вважаєте за потрібне. Будь ласка.

Юлія Тимошенко

Чесно кажучи, я ніколи не ставлю за мету розвіяти чиїсь сумніви. Людина має сумніватися, людина має користуватися певними інформаційними джерелами для того, щоб свої сумніви знімати. Можу сказати тільки наступне. Люди мають розуміти, що Генпрокуратури на Україні - незалежної, прокуратури, яка б слідкувала за дотриманням законності, не існує, і вони можуть це перевірити на своєму житті. Невже хтось з них відчув, що в їхньому житті прокуратура захистила їх від порушення законів в Україні? І думаю, якщо таке ствердження зробити, що прокуратура захищає закон в Україні – то це в вже гомеричний сміх буде визивати в кожній родині в Україні. І тому люди мають рахуватися з тим, що Генпрокуратура – це сьогодні є зброя в руках верхівки людей, які сьогодні в Україні знаходяться при посадах на чолі з Президентом. І якщо прокуратура проти когось так агресивно і цілеспрямовано працює, то значить в цьому є певна вказівка діючої влади.

ЗМІ є невід’ємна частина команди Кучми. Всі ми знаємо, що кожний канал телебаченні сьогодні програмується на пропаганду, а не на дачу справедливої інформації, і якщо канали так наполегливо коментують дискредитацію якогось політичного лідера, то зрозуміло, що в цьому є певний сенс. Якщо б цей лідер не був нічого вартий, але якщо б він був абсолютно, скажімо так, нецікавий для цієї владної верхівки, то повірте, стільки би часу ці прагматичні люди ніколи б на це не витрачали.

І тому я хочу ще раз порадити тим людям, які спостерігають за інформацією, що ви маєте трішечки навпаки дивитися на цю ситуацію. І якщо Кучма та його оточення когось цілеспрямовано нищать, то значить, що ця людина ще не здалась, не стала на коліна, не підпорядкувалася їх кримінальним порядкам замість законам, не побудувалася в їхній строй і не виконує без застережень їх злочинні доручення .

І тому а рахую себе такою людиною і всі обвинувачення, які лунали проти мене, я абсолютно делікатно і в правовому полі змогла довести через суд, і Ви розумієте, що суди у нас теж не дуже вільні, і люди це теж на собі відчувають. І якщо вже суди, розуміючи під яким прицілом будуть спостерігати за їх рішенням, все ж таки набралися мужності прийняти справедливе рішення стосовно закриття всіх обвинувачень, то значить суди мали стократний запас об’єктивності в своїх рішеннях, бо вони знають, що проти судів порушуються кримінальні справи, проти суддів, які починають приймати правові рішення, бо ці судді знають, що звільнюються судді з посад за те, що вони приймають правове рішення. І тому якщо люди вже такий мужній вчинок зробили, то повірте, вони сотню разів перевірили істину і вони можуть за це відповідати.

Зиновій Фрис

Дякую. І зараз ми запустимо таку невеличку рекламу, пані Юлія, а потім ми продовжимо нашу передачу.

„Вечірня Свобода” в прямому ефірі. Передача про найсуттєвіші події в Україні, які наші гості дискутують на найболючіші теми. Одна з них - свобода слова в Україні. Відомий журналіст В’ячеслав Піховшек:

„Думаю, що професійний журналіст в Україні працює в умовах, в яких він завжди знайде можливість сказати про те, що він хоче сказати.”

Резонанс в Україні викликало порушення Генпрокуратурою кримінальних справ проти журналістів, котрі, як повідомлялося, принижують честь і гідність Президента. Сергій Васильєв з адміністрації Президента на запитання, що він думає з цього приводу, сказав для „Вечірньої Свободи”: „Моя оцінка як журналіста – то це хороший приклад, це профілактика правопорушень, яку давним-давно взагалі треба було запровадити в нашій державі. Це європейський досвід, це європейський стандарт”.

Сам Президент по суті відмежувався від подібних заяв. Леонід Кучма: „Я попросив Генерального прокурора припинити все, що стосується Президента України, мені це не потрібно. Я себе сам можу захистити.”

...На що голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко так відреагував у нашій передачі.

Микола Томенко: „Висновків два. Або Генеральний прокурор є лідером і одним з лідерів опозиції проти Леоніда Кучми, або Президент був нещирий в своїй заяві”.

„Вечірня Свобода” – це завжди думки не в унісон, бо тільки так народжується істина.

І ми продовжуємо нашу передачу. Нагадаю, що в київській студії Юлія Тимошенко. Пані Юлія, Ви згадали про те, що проти Ваших родичів, проти Вас, всі справи Ви виграли. З одного боку, як вважає Тарас Чорновіл, Ваш колега з парламенту, це дуже добрий факт. А з іншого боку, в нього є дуже, на його думку, серйозні застереження, і ці застереження він висловив у нашій передачі в середу. Тарас Чорновіл: „ Коли опозиційному політику якась з структур якоїсь дією чи гілок влади сьогодні робить щось добре, він повинен тоді особливо бути обачним і обережним. Скажімо, коли Юлії Тимошенко виносять виправдальні вироки - їй і членам її родини, і її співробітникам колишнім, їй треба особливо застерігатись.

Тому що, скажімо, ота черга: звільнення - арешт- звільнення, яка відбулася в 2001 році - мала абсолютно маніпулятивний напрямок. З одного боку, підкреслити Юлії Тимошенко, яка вона сама небезпечна для влади, і її, здається, переконали. З другого боку - людям показати, її вивести в центральний пункт і підштовхнути її, скажімо, до якоїсь помилки. Я надіюся, що цього разу не повториться таке. Але це дуже загрозливо, коли влада починає щось робити для когось з опозиціонерів.”

Зиновій Фрис

Це дуже загрозливо, коли влада починає робити щось для когось з опозиції. Пані Юлія Тимошенко, це безпосередньо торкається Вас. Як Ви відреагуєте на ці зауваження Тараса Чорновола?

Юлія Тимошенко

Я, перш за все, хотіла б сказати декілька слів стосовно порушення проти журналістів кримінальних справ Генпрокуратурою Кучми стосовно приниження честі та гідності Президента Кучми. Я можу сказати, що дійсно, порушення цих справ є безпідставним, бо неможливо принизити те, чого у людини немає. Якщо честі і гідності нема, її принизити неможливо, тому що об’єкту немає для приниження.

І тому я вважаю, що тут журналісти є абсолютно чесними, вони просто намагаються хоч трішечки казати правду.

Зиновій Фрис

Але, пані Юлія, Кучма сказав, щоб Генпрокурор припинив всі ці справи, бо сказав Леонід Данилович, він сам може себе захистити.

Юлія Тимошенко

Ви знаєте, це є лукавство чому? Тому що, наприклад, тільки що, от буквально, ми закінчили участь в судовому розгляді справи людей, які ув’язнені за участь в акціях протесту. Це молоді хлопці, які вже більш, як два роки сидять. І що цікаво, нам дали через певні джерела зрозуміти, що, наприклад, якщо суди все ж таки засудять наших, оцих самих активних людей, то Кучма готовий отримати звернення всіх членів опозиції до Кучми з проханням помилувати. І він готовий помилувати цих хлопців! Розумієте? Тобто щоб на колінах приповзли, і він потім покаже, що він такий добрий і з розумінням ставиться до біди. Але ж ніхто не каже, що на його замовлення вже два з зайвим роки тримають молодих, чесних, порядних людей. Так само і з журналістами відбувається. Йому десь потрібно демонструвати свою фальшиву порядність, і саме на цьому він її продемонстрував.

Зиновій Фрис

Ви згадали хлопців з УНА-УНСО. Буквально вчора ввечері, коли я вже йшов додому, прийшов електронний лист від Олега К. з Києва. Він каже: „Тимошенко підняла всю фракцію на звільнення родичів, а хлопці з УНА-УНСО два роки сидять у в’язниці і нема кому за них заступитися. Всі знають, що хлопці тоді і за Тимошенко виступали, а вона вочевидь про них забула.” Отже, ось такий лист. Що би Ви могли на це відповісти, пані Тимошенко? Юлія Тимошенко

Ну, по-перше, мої родичі, не зважаючи на позитивні вироки суду і на рішення негайно звільнити людей з-під варти, все-таки знаходяться у в’язниці і вже теж роки і роки. А з другого боку, ми за молодь, яка ув’язнена, боремося не менш наполегливо, ніж за всіх людей, які сьогодні під політичними репресіями знаходяться. Сьогодні, і на всіх судах, вся наша фракція не просто вболіває, ми намагаємось як можливо, всіми можливими важелями впливу користуватися для того, щоб ці люди були звільнені. І сьогодні теж вся наша вся фракція була в суді, і ми просто всіми демократичними засобами намагалися і підтримати хлопців і якось пояснити суду, що вони роблять злочин – тим, що на замовлення Кучми утримують людей за ґратами. Тому мені здається, що це такі закиди не дуже доречні. Просто люди не володіють інформацією.

Зиновій Фрис

Про вашу діяльність саме в цій галузі... Пані Юлія, ми трішечки, мабуть, відійшли від того, що я почав десь в другій половині – про приїзд американських представників з Мінюсту. Я хотів ще таке запитати: Ви якось там сказали, що є люди в Україні, які бояться давати свідчення. Скажіть, будь ласка, Леонід Данилович Кучма боїться давати такі свідчення представникам Америки щодо Лазаренка справи?

Юлія Тимошенко

Мені здається, що якесь побоювання є, тому що в його засобах масової інформації наполегливо переконують людей, що він не запрошений як свідок, тому саме це може бути підставою для того, щоб зробити висновок, що Кучма не хоче свідчити.

Зиновій Фрис

Дуже суперечлива інформація, бо спочатку було повідомлено, що Кучма не в списку. Потім появилося, що він в списку, потім знову, і ми точно не знаємо, чи буде він чи не буде. Євген Марчук, кажуть, буде в цьому списку. Що він.. Про що його можуть запитати? Я розумію, що це краще до нього, але все ж таки?

Юлія Тимошенко

Ви знаєте, чесно кажучи, мені хотілося б більше поговорити про ті проблеми, які людей цікавлять. Я не хотіла б ні в якому випадку замикатися на цих кримінальних справах. Це є політичні репресії, з якими ми боремося, і ми не закликаємо суспільство зосереджувати на цьому увагу і робити так, щоб це стало всередині проблеми.

Всередині проблеми сьогодні знаходиться зруйноване життя практично кожної людини в Україні. І я хочу просто, щоб люди, які зараз слухають, знали, що всі ці кримінальні справи, всі ці шуми, всі ці ефекти, піар-ефекти – вони тому, що ми дуже наполегливо проходимо шлях до влади для того, щоб бути здатними допомогти тим людям, які на нас покладають надію.

Зиновій Фрис

Дякую, я приймаю Вашу умову чи Ваше прохання, пані Тимошенко. Ви в одній з наших попередніх передач, яку я вів, це було 31 березня, сказали таку фразу: „І мені здається, що об’єднання опозиційних сил, всіх без виключення опозиційних сил – це є єдиний шлях, який може змінити ситуацію в Україні ко-о-р-динально”.

Зиновій Фрис

Отже, пані Тимошенко, справді ця тема єдності – дуже важлива, єдності в українському суспільстві. І чи з’явилися останнім часом такі шанси на об’єднання? До речі, знову ж таки, лист нашого слухача: „Я розумію Юлію Тимошенко, її здорові амбіції бути на вершині влади, в тому числі, може, і Президентом, але вона заради єдності демократичних сил мусить піти на поступки і однозначно підтримати Ющенка як єдиного кандидата на посаду Президента.” Нагадаю, це був фрагмент з електронного листа нашого слухача. Отже питання єдності і все навколо цього, пані Юлія.

Юлія Тимошенко

Так, над питанням єдності опозиції, ну, я не знаю, хто більше з політиків працював, ніж я особисто займаюсь цією справою, починаючи ще з парламентських виборів, коли моєю метою було вже тоді, щоб команда Віктора Андрійовича, команда, яку я очолюю, і команда Мороза разом йшли в одному блоці, виставляли по одному кандидату на мажоритарний округ і перемагали вже на парламентських виборах.

Але ж тоді ця концепція була відкинута, відкинута саме „Нашою Україною”. І я вважаю, що це була неефективна робота окремо кожного блоку, по 3-4 кандидата від опозиції виставляти на мажоритарні округи і я не хочу... До речі, і в парламенті вже, коли ми прийшли в парламент – те ж саме.

Ми мали об’єднатися в перші дні, зробити всі кроки по виборам керівництва Верховної Ради. Знову це об’єднання не відбулося. Я не хочу, щоб ми ще раз і ще раз робили ці помилки. І тому я вірю в те, що єдиний кандидат від опозиції –це є просто здоровий глузд, розумієте? І я просто хочу працювати в системі здорового глузду. І хочу зробити так, щоб суспільство знову не розчарувалося нашою розпорошеністю, амбітністю, гетьманством. Ми маємо робити спільну справу.

Зиновій Фрис

Яка ще проблема Вам видається най-найгострішою, про яку Ви би хотіли, бодай, коротко сказати?

Юлія Тимошенко

Коротко я б хотіла сказати про те, що сьогодні велика небезпека в Україні в тому, що виборів Президента, в тому контексті, в якому ми їх очікуємо, взагалі може не відбутися. Сьогодні відпрацьовуються дуже високоінтелектуальні і ефективні моделі діючою командою на чолі з оточенням Президента - тут би я сказала, що інтелектуальне наповнення все ж таки з оточення Президента іде – над тим, як утримати владу будь-якою ціною. І я хочу, щоб люди знали, що є декілька рецептів, які вони відпрацювали.

Перший рецепт – це зміни до Конституції в трактуванні Кучми. В цій Конституції дві теми – пролонгування терміну до 2006 року без виборів Кучми, і друга тема – це посилення ще додатково його влади і знекровлення остаточно суддів, правосуддя, інших інстанцій.

Друга тема, яку відпрацьовують, якщо це не вийде – це через референдум зробити саме цей висновок по змінам до Конституції, і без голосування в парламенті через Конституційний суд провести ці зміни до Конституції, і практично виборів в 2004 році не буде.

Третій варіант – це максимально роз’єднати, розпорошити і скомпрометувати опозицію для того, щоб єдиний кандидат від влади переміг розпорошену опозицію. І останній варіант, який теж може спрацювати і на чолі якого сьогодні стоїть Медведчук – керівник адміністрації Президента - це зробити в Україні чисто парламентську республіку. Це коли Президента, справжнього керівника виконавчої влади, буде вибирати не народ, який за 12 років нарешті навчився вибирати Президента, а будуть обирати народні депутати, а Президент буде, як англійська королева, без повноважень. І тоді парламент, обираючи справжнього керівника держави, буде обирати на базі цієї більшості, що є в парламенті, яка повністю і остаточно належить кланам.

І тоді вибори Президента втратять всякий зміст, тому що в Президента не буде повноважень, а існуючий парламент з існуючою більшістю обере нам в обличчі прем’єр-міністра того, кого хоче бачити саме кланова система в Україні.

Саме цей варіант зараз теж проробляється. І тому я хочу, щоб ці варіанти не стали реальністю, щоб і люди, і політики розуміли, що такі варіанти готуються. Ми маємо чесно провести вибори, якщо не достроково, не вистачить сильонок об’єднатися опозиції щодо боротьби за дострокові вибори Президента, то тоді строкові вибори Президента, але ж при об’єднанні опозиції і при слабкості влади саме за рахунок протидії всьому, що негативного робить ця влада.

Зиновій Фрис

Дякую, дякую пані Тимошенко. Моя колега в празькій студії Юлія Сайко каже, пройшла передача, як одна хвилина, я з нею абсолютно погоджуюся. Дуже прикро, але треба вже прощатися. І я нагадаю, що сьогодні гостем „Вечірньої Свободи” була народний депутат України, лідер фракції” Блок Юлії Тимошенко”, лідер партії „Батьківщина”, колишній віце-прем’єр з питань паливно-енергетичного комплексу Юлія Тимошенко. Я запрошував також Григорія Суркіса з фракції СДПУ (о), він сказав, що в нього графік дуже заповнений і він не може прийти. Дякую, пані Тимошенко, за участь в передачі. Дякую всім слухачам. Дякую тим, хто мені допомагав – Юлії Сайко і Артему Мостовому.

Я зустрінуся з вами в понеділок у „Вечірній Свободі.” До зустрічі. Хай щастить!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG