Доступність посилання

ТОП новини

Європейські стандарти корупції


Марія Щур Європейські стандарти корупції

Прага, 19 травня 2003 – Допит українських свідків у справі Павла Лазаренка може стати першим випадком тісної співпраці України із закордонним правосуддям, але далеко не останнім, якщо Україна прагне вступити до Європейського Союзу. Об’єднана Європа нині готує конституцію, у якій передбачається тісніша інтеграція правоохоронних органів ЄС. Вони співпрацюватимуть у розкритті злочинів, пов’язаних серед іншого із тероризмом, наркотиками та корупцією. Щоправда, єдиного визначення корупції в Європі поки що не знайшли.

Багатообіцяюча кар’єра шведського політика зазнала краху, коли Мону Сахін, яку вже приміряли на прем’єрську посаду, впіймали на тому, що пані Сахін заплатила урядовою кредитною карткою за пелюшки, шоколад та парфуми. Це, мабуть, були найдорожчі пелюшки у світі, іронізує британський часопис “Економіст”, розповідаючи цю історію. Пані Сахін не пощастило, бо вона була із Швеції, країни, де корупцією вважають навіть несплату штрафу за недозволене паркування.

Було б вона із Франції, чи Італії, вона б могла дозволити собі набагато більше. Нині італійський прем’єр перебуває під судом за спробу підкупу судді у 80-х роках. І це лише один із прикрих випадків із паном Сильвіо Берлусконі, якого правосуддя не залишає у спокої. Його звинувачують у злочинах, що сягають від надто творчої бухгалтерії до унікального таланту поєднувати політичну кар’єру із багатомільярдним бізнесом. Після того, як йому не вдалося перевести свою справу до більш співчутливого судді, пан Берлусконі вимагає імунітету для «людей із високою державною роллю». Подібна недоторканність, зауважує британський часопис, допомогла французькому президентові уникнути звинувачень у корупції за часів його урядування у кріслі мера Парижа. Коли Жак Ширак кандидував на президентську посаду, його опоненти виходили на вулиці із плакатами, на яких, ніби від імені Ширака, було написано: «Проголосуйте за мене, інакше я сяду до в’язниці».

Але, як наголошує оглядач із британського часопису “Економіст”, французькі та італійські справи хоча б дійшли до суду. У Німеччині звинувачення на адресу колишнього канцлера Гельмута Коля у тому, що він збирав нелегальну фінансову підтримку від закордонних донорів, зупинилися на стадії його визнання цього факту. Але далі він мовчить, а докази були люб’язно знищені його співробітниками, коли канцлер покидав свій кабінет.

Повертаючись до Італії, британський оглядач зауважує, що із липня ця країна перебирає головування у Європейському Союзі, і той факт, що Берлусконі репрезентуватиме Європу, змушує багатьох кривитися від незручності. Бо протягом наступних шести місяців політик, що є під судом, наглядатиме за створенням пан-європейської правоохоронної системи. Очікується, що у майбутньому ЄС, що складатиметься уже із 25 членів, зможе переслідувати корупціонерів на території всього союзу. Але хто визначатиме, що таке корупція- шведи чи італійці- це матиме значення для ЄС. Але не для України, бо із місцем 85 у міжнародному рейтингу корупції їй ще далеко навіть до Італії,котра на 31 місці. Ну, а Швеція залишається практично недосяжною зі своїм 5 місцем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG