Доступність посилання

ТОП новини

Чи повинен Президент Кучма давати свідчення американцям про Лазаренка?


Мар’яна Драч Чи повинен Президент Кучма давати свідчення американцям про Лазаренка?

Прага, Київ 19 травня 2003 року - Справа Павла Лазаренка набирає нових обертів. Генеральний прокурор України Святослав Піскун зустрівся у понеділок з групою американських юристів, які прибули до Києва, щоб допитати свідків у справі колишнього прем”єр-міністра України, якого в США звинувачують у відмиванні 114 мільйонів доларів. Американську делегацію очолює помічник Федерального прокурора Сполучених Штатів Марта Берш. Як повідомила прес-служба Генпрокуратури, у понеділок сторони узгодили процедуру допитів та організаційні питання. Одне з головних питань, чи буде давати свідчення у цій справі Президент Леонід Кучма, а побажання з ним зустрітися в американців є.

В Україні американські юристи хочуть допитати біля 50 осіб і цей список ще не остаточний. Серед потенційних свідків значна кількість посадовців та депутатів Верховної Ради. Як заявив представник захисту Гарольд Розенталь, американськi адвокати збираються взяти свiдчення у Президента України Леонiда Кучми, секретаря Ради Нацiональної безпеки й оборони Євгена Марчука, народних депутатiв Валерiя Пустовойтенка, Олександра Волкова, Юлiї Тимошенко i колишнього голови правлiння компанії "Нафтогаз України" Iгоря Бакая.

Але чи будуть відомі українські політики спілкуватися з американцями? Колишній прем‘єр України Валерій Пустовойтенко у понеділок заявив, що буде свідчити лише в присутності самого Лазаренка, що оглядачі на Заході розцінюють як фактичну відмову . Ще кілька днів тому у розмові з радіо "Свобода" Пустовойтенко говорив протилежне:

"Я давно сказав, що, якщо хтось хоче, щоб я давав свідчення проти Лазаренка, хай приїде в Україну."

Радіо “Свобода”: "Американці приїжджають, вони хочуть з Вами зустрітись."

Валерій Пустовойтенко: "Я не заперечую."

Ну що ж, позиції політиків можуть змінюватися, але чи зобов‘язані громадяни України давати свідчення американцям? Тут думки юристів розходяться. Ось що сказав радіо "Свобода" колишній генеральний прокурор України Михайло Потебенько:

"Наші громадяни повинні давати покази нашим слідчим згідно з нашим законодавством і відповідати за достовірність своїх показів. Американці будуть допитувати в присутності наших слідчих, тому це все законно.

Що стосується права відмовлятися від права дачі показів, якщо це торкається якихось їхніх особистих інтересів, то вони мають право не давати відповіді на запитання. Це на їхній вибір. Тому, усвідомлюючи нашу відповідальність і перед державою, і перед суспільством, безумовно необхідно дати покази об’єктивні, я так вважаю. Політика не повинна зіграти, тут повинен закон зіграти, тут повинна їхня громадська совість зіграти і відповідальність перед законом. "

А як бути з Президентом України?

"Я не думаю, що Президент буде дозволяти себе в це втягувати. Все-таки, тут треба брати рівень держави, а не якісь наміри, щоб компрометувати главу держави, я так думаю."

Президент Світового конгресу Українців, американський юрист Аскольд Лозинський також радить Президентові України відмовитися від свідчень у справі Лазаренка:

"В Америці були випадки, де свідчення хотіли брати від президента Клінтона. Були зроблені винятки, щоб ці його документи в іншій справі, навіть де американський суд мав юрисдикцію, то він документацію чи підтвердження міг давати. В цьому випадку, суд неукраїнський, суд американський. Суд, над яким юрисдикцію має лише американська сторона. Президент не має жодного зобов’язання приймати участь. Він може, якщо він хоче. З моєї точки зору, з політичної точки зору, я не думаю, що він повинен. З огляду на те, що це, до якоїсь міри, компрометує позицію Президента, щоб у звичайнісінькій кримінальній справі, яка проводиться в Америці, Президент України, як і президент будь-якої держави, добровільно зголошувався давати свідчення."

Є й інші аргументи. Адвокат Павла Лазаренка в Україні Марина Долгопола говорить про угоду щодо правової допомоги між США та Україною. Згідно з цим документом, всіх, хто ухилятиметься від свідчень або брехатиме, каратимуть за українськими законами. "Я переконана, що Кучма як гарант Конституції, повинен показати приклад іншим громадянам України, які мають давати свідчення, оскільки справа Лазаренка і та справа, яка сьогодні розпочалася в Україні, вона не має прецедентів. Ми повинні представити Україну таким чином, що ми є державою, яка виконує свої правові угоди."

Всі в Україні повинні бути рівними перед законом, говорить народний депутат з фракцій "Наша Україна," юрист Юрій Кармазин:

"Мова йде про розкрадання в особливо великих розмірах. Це перше. По-друге, який вплив уже ведеться на політичні процеси? Порівняння різні з Клінтоном, вибачте мені,там мова йшла про те, переспав він чи не переспав з практиканткою. А у нас йде мова про розкрадання національного надбання і про те, хто давав команду. Чи давав на це команду Кучма- про розкрадання - чи не давав?"

На завершення додам, що американці в Україні допитуватимуть свідків у справі Павла Лазаренка впродовж наступних 4-6 тижнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG