Доступність посилання

ТОП новини

Нові правила прикордонного контролю в Америці


Юрій Дулерайн Нові правила прикордонного контролю в Америці

Нью-Йорк, 20 травня 2003 - У Сполучених Штатах в рамках боротьби з тероризмом запроваджуються нові правила прикордонного контролю.

Починаючи від 1-го січня 2004-го року усіх іноземних громадяни, що прибувають до Сполучених Штатів з туристичними, робочими та іншими візами, піддаватимуть посиленому контролеві на підставі нових правил. Ці правила розроблені міністерством внутрішньої безпеки з метою перешкодити проникненню потенційних терористів на територію країни. Серед нових заходів – перевірка паспортів ( чи не фальшиві вони ) за допомогою сканерів, фотографування візитерів, у яких також братимуть відбитки пальців. Крім того, прізвища на візах перевірятимуть за списком терористів та підозрюваних у причетності до терористичних організацій. Ейза Гатчинсон (Asa Hutchinson), заступник міністра внутрішньої безпеки, зауважив, що якби подібна система перевірки існувала три роки тому, то не змогли б перетнути кордон двоє з команди ісламских терористів, які вчинили напад 11 вересня 2001-го року. Зокрема, не пустили б Могамеда Атту, ватажка терористів-камікадзе, бо він порушив термін перебування, зазначений на його попередній візі.

Серед 38 мільйонів іноземців, які відвідали Сполучені Штати минулого року, 60 % становили гості з в”їзними візами. Решта 40 % візитерів не потребували дозволу, бо вони були громадянами країн з привілейованим статусом. Таких країн лише 27, здебільшого західноєвпропейських, таких як Великобританія, Франція, Німеччина, Швейцарія, Італія тощо, а також Словенія, три азійські країни – Японія, Сінгапур і Бруней плюс Нова Зеландія та Австралія. Що ж до громадян решти країн світу, то для них будуть запроваджені нові правила отримання віз. Охочих поїхати до Сполучених Штатів викликатимуть на розмову з американським дипломатом. Досі візу видавали просто на підставі анкети. Саме таким чином, без зайвих формальностей, отримали свого часу дозвіл на в”їзд усі 19 виконавців ісламських терактів у Нью-Йорку та Вашингтоні. Відтак американські посольства у мусульманских країнах додатково перевірятимуть усіх осіб призовного віку. Ці країни вже протестують проти того, що вони називають расовим профілюванням та приниженням своїх громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG